Ali je kakovost sperme boljša poleti ali pozimi?

Ali je kakovost sperme boljša poleti ali pozimi? - Slika 1

Testisi so okrogle oblike in nekoliko manjši od žogice za golf, visijo pa tik pod penisom. Pri reprodukciji igrajo izjemno pomembno vlogo, saj predstavljajo ekvivalent ženskim jajčnikom.

Testisi se nahajajo 'izven' telesa z razlogom
Testisi so zunaj preostalega telesa, ščiti pa jih posebna 'vrečka', ki ji pravimo mošnja. Tako so nameščeni zato, ker za proizvodnjo sperme potrebujejo ustrezno temperaturo, ta pa mora biti vsaj stopinjo ali dve nižja od telesne. Če visijo izven telesa, lahko testisi temperaturo uravnavajo tako, da se dvignejo in približajo telesu, če potrebujejo višjo temperaturo, če je temperatura v njih previsoka, pa se nekoliko spustijo.

Testisi se razvijejo v abdomnu
Tik pred rojstvom ali takoj po njem modo zdrkne iz abdomna v mošnjo. Po mnenju strokovnjakov so nespuščena moda najpogostejša pri dojenčkih, pojavljajo pa se pri 30 odstotkih prezgodaj rojenih dečkov in 4 odstotkih pravočasno rojenih dečkov. Če se v treh mesecih testisi ne spustijo v mošnjo sami od sebe, je potreben manjši poseg, s katerim testis premaknejo v mošnjo. Če se tega ne naredi, moški tvega neplodnost, seksualno disfunkcijo, večje tveganje za raka testisov in čustvene težave.

Ker se moda razvijajo v abdomnu, so prepletena z abdominalnim živčevjem. Prav zato pa moški ob udarcu v testise čutijo močno bolečino v trebuhu. Bolečina namreč potuje preko ingvinalnega kanala, po katerem so se moda spustila iz abdomna v mošnjo. 

Testisi so del endokrinega in reproduktivnega sistema
Proizvodnja sperme poteka vsakodnevno, začne pa se, ko različni deli možganov sprostijo za proces potrebne hormone. Ti nato potujejo od možganov do testisov preko krvnega obtoka. Ko hormoni prispejo, se sprosti sperma – semenčice in dodatne tekočine. Vloga testisov v endokrinem sistemu je tako proizvodnja moških spolnih hormonov, tako imenovanih androgenih steroidov. Najbolj poznan moški hormon je testosteron, ki je odgovoren za povečanje libida, zaščito pred osteoporozo, povečanje energije in druge zdravstvene ugodnosti, od količine tega hormona v moškem organizmu pa so odvisne tudi osnovne karakteristike moškega – mišična masa, poraščenost, vedenje.

Tvorba semenčic in vpliv temperature
Tvorba vsake moške spolne celice – semenčice pod vplivom spolnih hormonov poteka 75 dni. Za normalno tvorbo semenčic morajo biti moda kaki 2 ᵒC nižji temperaturi kot je normalna telesna temperatura. Zato so tudi nameščene zunaj telesa. Študije potrjujejo, da ima vsaka situacija, ki dvigne temperaturo v testisih, negativne posledice na tvorbo semenčic, po besedah androloga Andrea Garolla iz Univerze v Padovi, Italija. V Human Reproduction je leta 2013 objavil članek, po katerem že 15 minut savnanja 2-krat tedensko 3 mesece privede do vsakokratnega zmanjšanja števila semenčic, pri čemer se stanje ne popravi še 6 mesecev po prenehanju. Podobne učinke imajo razni vzroki za povečano temperaturo v testisih kot so:

  • savnanje
  • vroče kopeli
  • povišana telesna temperatura ob bolezenskih stanjih
  • prenosniki in mobilni telefoni v naročju
  • tesne spodnjice
  • sedeče delo
  • varikokela (razširjene žile v področju testisov)
  • intenzivno sončenje in sedenje v vročem avtomobilu v kolonah 

Kako se zaščititi?
Če sta v postopku poskusa zaploditve otroka, se izogibajta zgoraj navedenim situacijam 3 mesece pred odvzemom semena. Izogibajta se tudi drugim dejavnikom tveganja kot so alkohol, nikotin, mamila ter debelost. Bodita pozorna na zdravila, ki lahko vplivajo na moško plodnost. Če ste obsojeni na sedeče delo, se poskusite med delom več-krat na kratko sprehoditi.

Posledica povišane temperature v testisih je povečan oksidativni stres ter posledično vnetne spremembe. Študije so pokazale, da je koristna uporaba nekaterih antioksidantov kot so vitamin E, glutation, konecim Q10, L-karnitin (Cavallini et al., 2003; 2004, Mancini et al., 2005). Prav tako imajo pozitiven učinek cink, selen in folna kislina (Imhof 2009). Pri izbiri bodite zahtevni in izberite tiste izdelke, ki razpolagajo z dokazili o delovanju izdelka in ne le posameznih učinkovin, saj antioksidanti v mešanicah delujejo kompleksno in medsebojno delujejo drug na drugega (sinergistično). Ne ekperimentirajte, saj je lahko kakšen antioksidant v prevelikih količinah ali ob prisotnosti drugega celo prooksidant in v telesu deluje kot prosti radikal. Zahtevajte dokazilo o delovanju ali za nasvet vprašajte vašega farmacevta ali androloga.

Besedilo je pripravilo podjetje Potenza Medica d.o.o.