X Lekarnar obvestilo hq

Aromaterapija - Pisana jesenska uporaba.

Aromaterapija - Pisana jesenska uporaba.

V tem članku bomo spregovorili predvsem o treh mehanizmih, preko katerih nam aromaterapija s ciljano uporabo eteričnih olj koristi pri premagovanju težav.

Aromaterapija - za katere težave je primerna?

Tu mislim predvsem na protimikrobno delovanje večine aromaterapevtskih eteričnih olj, njihov blagodejen vpliv na naša čustva in duševnost ter delovanje na krepitev imunskega sistema, kar je vse več kot dobrodošla popotnica, da bomo uživali v bogati in lepi jeseni.

Eterična olja na nas ne delujejo samo na fizičnem, temveč imajo pomembno delovanje tudi na psihičnem, čustvenem in duševnem nivoju. Uporabljamo jih bodisi preventivno bodisi kurativno, pri čemer vsekakor zagovarjamo preventivo.

Kaj so eterična olja?

Preprosto gledano lahko rečemo, da so eterična olja, ki jih uporabljamo v aromaterapiji, koktejli različnih kemijskih spojin, od katerih ima vsaka svoje specifično farmakološko delovanje.

Njihova kemijska sestava je torej tista osnova, na podlagi katere se nam razkrije njihovo raznovrstno delovanje na telesno ali duševno stanje. Za preprosto ponazoritev naj povem, da se eterična olja lovorja, rožmarina, cineola, evkaliptusa globusa in mirte že tradicionalno uporabljajo za različne infekcije in respiratorne težave. Zakaj ravno ta, ste se morda vprašali?

Razlog je preprost, namreč vsebujejo visok delež 1,8 cineola, poznanega tudi pod imenom evkaliptol, za katerega so raziskave pokazale izjemne protimikrobne, imunostimulativne in mukolitične učinke ter blagodejno delovanje na bronhialno astmo. 

pripravki za aromaterapijo

Psihonevroimunologija

Na kratko naj še razložim, kaj pomeni psihonevroimunologija. Gre za vedo, ki raziskuje medsebojno povezavo psiholoških procesov, čustev, živčnega sistema, endokrinega sistema in imunskega sistema.

Ta izraz se je prvič pojavil leta 1975, ko sta dr. Robert Adler in Nicholas Cohen z newyorške univerze v Rochestru izvedla znanstveni poizkus, s katerim sta kot prva uspela dokazati, da obstaja povezava in vpliv živčnega sistema na imunski sistem.

Koncept niza ravnovesij

Nadaljnje znanstvene raziskave so nazorno pokazale, da človeško telo sestavljajo nizi ravnotežij, ki pomembno vplivajo na imunski sistem in nastanek modernih bolezni, saj raznovrstni stresorji močno spremenijo delovanja vseh telesnih sistemov kot so živčevje, endokrine žleze in obtočila.

Stres, naš nepogrešljiv spremljevalec v sodobnem času, ki se mu zaradi hitrega življenjskega tempa skoraj ne moremo izogniti, zelo vpliva na naše čustveno stanje in posledično nedvomno močno vpliva na naše zdravje.

Dvojna vloga aromaterapije

Aromaterapija, ki je hkrati pomoč pri preprečevanju nastanka težav kot pri njihovem odpravljanju, ima tu dvojno vlogo - po eni strani lahko z eteričnimi olji vplivamo na imunski sistem s spreminjanjem čustvenih stanj, po drugi strani lahko z njihovo uporabo vplivamo neposredno na imunski sistem.

Na splošno je dobro poznan blagodejni vpliv eteričnih olj evkaliptusa globulusa in čajevca ter njunih prevladujočih kemijskih spojin 1,8 cineola in terpinen-4-ola na imunski sistem. Na tem mestu naj opozorim na previdnost, ker eterična olja z visokim deležem 1,8 cineola niso primerna za otroke.

Imunomodularno delovanje

Manj znano je najbrž dejstvo, da imata tudi eterični olji palmarose in geranije imunomodulatorno delovanje, kar ne preseneča, saj je v obeh prisoten visok odstotek kemijske spojine geraniol, ki je imunomodulator in deluje protidepresivno.

Seveda se na tem mestu lahko vprašamo, kaj je bilo prej - kokoš ali jajce?

Namreč ali gre pozitivni učinek na imunski sistem pripisati prijetnemu vonju eteričnega olja in njegovemu vplivu na dobro počutje ali je ravno obratno, da je pravzaprav vpliv geraniola na naše telesno stanje tisti, ki je zaslužen za krepitev imunskega sistema.

Ti eterični olji sta mnogo bolj primerni in varni za uporabo pri otrocih, pri čemer seveda ne pozabite na primerno koncentracijo, ki mora biti za otroke ustrezno manjša kot za odrasle.

Prav tako omenjeni eterični olji glede na svoje delovanje morda nepričakovano dišita zelo prijetno in niti malo ne spominjata na prej omenjeni eterični olji, ki nas s svojim tipičnim medicinskim vonjem takoj spomnita na bolnišnico ali ambulanto. Namreč pričakujemo, da morajo imeti eterična olja za tovrsten namen oster in medicinski vonj ter nam že na “prvi vdih” oznanjati svoje učinke.

Eteričnih olj za podporo imunskemu sistemu je za uporabo, tako na čustveni kot telesni ravni, veliko in tudi njihova uporaba je izredno široka. Lahko jih koristimo v izparilniku, difuzorju, inhalatorju, kopeli, mazilu ipd. Pazljivi pa bodite na njihovo pravilno koncentracijo, ki je različna npr. ali gre za uporabo na koži ali v zraku. Ker smo individualna bitja, jo morate seveda prilagoditi tudi sebi. 

Recept: Aromatični inhalator za podporo imunskemu sistemu

 • 3 kapljice eteričnega olja palmarose
 • 5 kapljic eteričnega olja limone
 • 2 kapljici eteričnega olja evkaliptusa globulusa 

Postopek priprave vašega osebnega aromatičnega inhalatorja je zelo enostaven. Eterična olja v omenjenih količinah nakapajte v sterilno posodico. S pinceto položite bombažni vložek inhalatorja v skledico, da absorbira mešanico eteričnih olj, nato ga vložite v glavni del inhalatorja. Tega zaprite s kapico, narejen inhalator pa pokrijte s pokrovčkom.

Uporabljajte ga po potrebi. Njegova prednost je poleg praktičnosti in priročnosti tudi v tem, da je diskreten in ni moteč za uporabo v službi.

Ublažite stres s pomočjo aromaterapije

Eterična olja, ki dokazano zmanjšujejo stres, so tista, ki običajno vsebujejo večji delež kemijske spojine linalol. To ni nič nepričakovanega, saj linalol deluje sedativno in antidepresivno, zato so eterična olja nerolija, petitgraina, sivke, bergamotke in muškatne kadulje, ki vsebujejo veliko linalola, uporabna za sproščanje, proti tesnobnosti in anksioznosti ter za zmanjševanje posledic stresa.

Druga kemijska spojina, ki deluje v sinergiji skupaj z linalolom, in jo prav tako vsebujejo vsa omenjena eterična olja, je linalilacetat. Linalilacetat pomaga pri fizičnem in psihičnem sproščanju, saj je ravno tako sedativ, blaži napetosti v mišicah ter deluje protivnetno in protibolečinsko.

V kombinaciji se pokaže lepa sinergija, saj sta skupaj še močnejši kot vsaka zase, zato združena izvrstno delujeta tako na psihičnem kot fizičnem nivoju. Eterična olja, ki vsebujejo omenjeno kombinacijo, so zelo primerna za blažitev stresa in njegovih posledic.

Vsa omenjena eterična olja in posamezne kemijske komponente, ki smo jih navedli, delujejo tudi protimikrobno, kar je dober primer večplastnega delovanja eteričnih olj. 

Recept: Sprostilno masažno olje

 • 4 kapljice eteričnega olja bergamotke
 • 3 kapljice eteričnega olja petitgraina
 • 1 kapljica eterične olja sivke
 • 50 ml mandljevega olja 

Vsa omenjena eterična olja nakapajte in zmešajte v sterilni temni steklenički, nato dodajte mandljevo olje in stekleničko zaprite s pokrovčkom. Tako, vaše antistresno masažno olje je pripravljeno.

Če imate partnerja, ki vam bo ob koncu napornega dneva napravil še krajšo masažo vratu in ramen, ki še posebej zatrdijo v stresnih situacijah, ob večjih naporih in pri vsakodnevnem pisarniškem delu, bo učinek tega masažnega olja še toliko boljši. Takšna mešanica bo sprostila psihofizično napetost, saj je vratni predel čisto blizu nosu, našemu posredniku sporočil do možganov.

Masažno olje lahko uporabite tudi kot sproščujočo kopel, ki bo še posebej prijala po napornem dnevu ali intenzivnem športnem treningu. Oba načina uporabe bosta blagodejno delovala tudi v primeru bolečin. 

To je še ena od lepot aromaterapije, saj ima marsikatera mešanica mnogo različnih koristnih učinkov in delovanj. Le poznati jih moramo, da lahko tako maksimalno izkoristimo njen potencial. Naj vam znanje zadiši! 

recepti po aromaterapiji

Za Eteris: Melani Kovač
aromaterapevtka in ustanoviteljica Aromainštituta ter svetovne aromaterapevtske platforme Dropsmith

Arometerapija ne nadomešča ustreznega zdravljenja, v primeru bolezni vam priporočamo posvet s farmacevtom in obisk pri zdravniku.

Literatura:

 1. Aoe M, Ueno-Iio T, Shibakura M, Shinohata R, Usui S, Arao Y, Ikeda S, Miyahara N, Tanimoto M, Kataoka M. (2017) Lavender Essential Oil and Its Main Constituents Inhibit the Expression of TNF-α-induced Cell Adhesion Molecules in Endothelial Cells. Acta Med Okayama, Dec, 71(6):493-503.
 2. Buchbauer G, Jirovetz L, Jäger W, Dietrich H, Plank C. (1991) Aromatherapy: evidence for sedative effects of the essential oil of lavender after inhalation. Z Naturforsch C, Nov-Dec, 46(11-12):1067-72.
 3. Deng XY, Xue JS, Li HY, Ma ZQ, Fu Q, Qu R, Ma SP. (2015) Geraniol produces antidepressant-like effects in a chronic unpredictable mild stress mice model. Physiol Behav, Dec 1, 152(Pt A):264-71.
 4. Dos santos ÉRQ, Maia CSF, Fontes junior EA, Melo AS, Pinheiro BG, Maia JGS. (2018) Linalool-rich essential oils from the Amazon display antidepressant-type effect in rodents. J Ethnopharmacol. 212:43-49.
 5. Durden K, Sellars S, Cowell B, Brown JJ, Pszczolkowski MA. (2011) Artemisia annua extracts, artemisinin and 1,8-cineole, prevent fruit infestation by a major, cosmopolitan pest of apples. Pharm Biol. 49(6):563-8.
 6. Guzmán-Gutiérrez SL, Bonilla-Jaime H, Gómez-Cansino R, Reyes-Chilpa R. (2015) Linalool and β-pinene exert their antidepressant-like activity through the monoaminergic pathway. Life Sciences, Volume 128, 24-29.
 7. Han X, Beaumont C, Stevens N. (2017) Chemical composition analysis and biological activities of ten essential oils in human skin cells. Biochim Open., 5:1-7.
 8. Harris, B. (2007) 1,8-cineole - a component of choice for respiratory pathologies. International Journal of Clinical Aromatherapy, Volume 4 issue 1, 3-8.
 9. Herman A, Tambor K, Herman A. (2016) Linalool Affects the Antimicrobial Efficacy of Essential Oils. Curr Microbiol., 72(2):165-72.
 10. Juergens, U. R., Stober, M., and Vetter, H. Inhibition of cytokine production and arachidonic acid metabolism by eucalyptol (1.8-cineole) in human blood monocytes in vitro. Eur J Med Res 11-17-1998;3(11):508-510.
 11. Juergens UR. (2014) Anti-inflammatory properties of the monoterpene 1.8-cineole: current evidence for co-medication in inflammatory airway diseases. Drug Res (Stuttg). 64(12):638-46.
 12. Lai YN, Li Y, Fu LC, et al. (2017) Combinations of 1,8-cineol and oseltamivir for the treatment of influenza virus A (H3N2) infection in mice. J Med Virol. 89(7):1158-1167.
 13. Low P, Clark AM, Chou TC, Chang TC, Reynolds M, Ralph SJ. (2015) Immunomodulatory activity of Melaleuca alternifolia concentrate (MAC): inhibition of LPS-induced NF-κB activation and cytokine production in myeloid cell lines. Int Immunopharmacol., 26(1):257-64.
 14. Murbach Teles Andrade BF, Conti BJ, Santiago KB, Fernandes Júnior A, Sforcin JM. (2014) Cymbopogon martinii essential oil and geraniol at noncytotoxic concentrations exerted immunomodulatory/anti-inflammatory effects in human monocytes, Journal of Pharmacy and Pharmacology, 66(10):1491–1496.
 15. Müller J, Greiner JF, Zeuner M, et al. (2016) 1,8-Cineole potentiates IRF3-mediated antiviral response in human stem cells and in an ex vivo model of rhinosinusitis. Clin Sci. 130(15):1339-52.
 16. Ninomiya K, Hayama K, Ishijima SA, et al. (2013) Suppression of inflammatory reactions by terpinen-4-ol, a main constituent of tea tree oil, in a murine model of oral candidiasis and its suppressive activity to cytokine production of macrophages in vitro. Biol Pharm Bull., 36(5):838-44.
 17. de Oliveira Lima MI, Araújo de Medeiros AC, Souza Silva KV, Cardoso GN, de Oliveira Lima E, de Oliveira Pereira F. (2017) Investigation of the antifungal potential of linalool against clinical isolates of fluconazole resistant Trichophyton rubrum. Journal de Mycologie Médicale / Journal of Medical Mycology, pii: S1156-5233(16)30138-X
 18. Ou MC, Hsu TF, Lai AC, Lin YT, Lin CC. (2012) Pain relief assessment by aromatic essential oil massage on outpatients with primary dysmenorrhea: a randomized, double-blind clinical trial. J Obstet Gynaecol Res, May, 38(5):817-22.
 19. Souza CM, Pereira junior SA, Moraes Tda S, et al. (2016) Antifungal activity of plant-derived essential oils on Candida tropicalis planktonic and biofilms cells. Med Mycol., 54(5):515-23.
 20. Sadlon AE, Lamson DW. (2010) Immune-modifying and antimicrobial effects of Eucalyptus oil and simple inhalation devices. Altern Med Rev. 15(1):33-47.
 21. Sharifi-rad J, Salehi B, Varoni EM, et al. (2017) Plants of the Melaleuca Genus as Antimicrobial Agents: From Farm to Pharmacy. Phytother Res., 31(10):1475-1494.
 22. Tankam JM, Ito M. (2013) Inhalation of the essential oil of Piper guineense from Cameroon shows sedative and anxiolytic-like effects in mice. Biol Pharm Bull, 36(10):1608–14.
 23. Tisserand, R. and Young, R. (2014) Essential Oil Safety 2nd Edition. Edinburgh: Churchill Livingstone.
 24. Trombetta D., Castelli F., Grazia Sarpietro M., Venuti V., Cristani M, Daniele C., Saija A., Mazzanti G., Bisignano G. (2005) Mechanisms of antibacterial action of three monoterpenes. Antimicrobial Agents & Chemotherapy 49:2474-2478.