Elektronske cigarete - skrita nevarnost sodobnega kajenja.

Elektronske cigarete - skrita nevarnost sodobnega kajenja. - Slika 1

Elektronske cigarete so v zadnjem desetletju postale priljubljen izdelek med mladimi in odraslimi. Njihova privlačnost izhaja iz obljube manj škodljive alternative klasičnemu kajenju tobaka. Vendar pa vedno več raziskav in poročil kaže na to, da elektronske cigarete niso brez tveganj in da so lahko zelo nevarne z zdravje.

Na nekaterih spletnih straneh je zmotno navedeno, da so elektronske cigarete bistveno manj škodljive od navadnih cigaret in da lahko celo pomagajo pri odvajanju od kajenja vendar Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da e-cigarete niso rešitev za prenehanje kajenja in da je premalo znanega o njihovih stranskih učinkih. Takšne cigarete so za mlade iniciacija v kajenje, pri prekaljenih kadilcih pa vzdrževanje odvisnosti od nikotina.

V tem članku bomo raziskali škodljivost elektronskih cigaret ter njihov potencialni vpliv na zdravje uporabnikov. Povejmo najprej kaj so sploh so elektronske cigarete.

Kaj so elektronske cigarete?

Elektronske cigarete imenovane e-cigarete so naprave, ki uporabnikom omogočajo inhaliranje nikotina in drugih kemikalij v obliki pare. Namesto tobaka uporabljajo te naprave e-tekočine, ki so segrete in pretvorjene v aerosol, ki ga uporabnik vdihava. Te tekočine vsebujejo nikotin, arome in druge sestavine.

Škodljivost elektronskih cigaret

Številne raziskave so pokazale, da lahko uporaba elektronskih cigaret povzroči resne težave z dihali. Aerosol vsebuje številne škodljive kemikalije, ki lahko povzročijo vnetje pljuč in poškodbe dihalnih poti. Dolgoročna izpostavljenost tem kemikalijam lahko privede do trajnih težav z dihanjem.

Tveganje za mlade

Elektronske cigarete so postale zelo priljubljene med mladimi, kar povzroča skrb glede dolgoročnih posledic. Nikotin lahko negativno vpliva na razvoj možganov pri mladostnikih, kar lahko vodi v težave z učenjem in obnašanjem. Poleg tega so aromatizirane e-tekočine privlačne za mlade, kar povečuje tveganje za začetek kajenja elektronskih cigaret v mladih letih.

Nikotinska odvisnost

Posebej bi želeli poudariti nikotinsko odvisnost. Ena največjih skrbi pri uporabi elektronskih cigaret je visoka vsebnost nikotina v e-tekočinah. Nikotin izjemno hitro zasvoji in elektronske cigarete so lahko vstopnica v odvisnost od nikotina. To je povezano z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno s srčnimi boleznimi, težavami z dihanjem in motnjami v duševnem zdravju.

Škodljive kemikalije

Poleg nikotina vsebujejo e-tekočine oziroma aerosol, ki se ga vdihuje, tudi druge škodljive kemikalije. E-tekočine vsebujejo vlažilca propilen glikol in glicerol katerih dolgoročni učinki na dihala niso znani. Znanstveniki njuno prisotnost v e-tekočinah povezujejo z večjo možnostjo za nastanek astme ter s pojavom pljučnic. Skoraj vsaka e-tekočina vsebuje arome. Proizvajalci elektronskih cigaret navajajo, da so arome varne, saj se že veliko časa uporabljajo v prehranski industriji. Vendar zaužitje arome ni enako kot vdihovanje arome v aerosolu. Učinki vdihovanja arom na zdravje zaenkrat še niso znani in raziskani. Domneva pa se, da je vdihovanje določenih arom povezano s pojavnostjo kroničnega kašlja, bronhitisa in  astme. Dodatno tveganje pa predstavlja razgradnja aromatičnih snovi v škodljive kemikalije. Do tega procesa pride zaradi segrevanja e-tekočine. V aerosolu, so prisotne tudi številne kovine: svinec, kadmij, nikelj in številne druge kovine. Količina  nekaterih kovin je lahko višja kot v tobačnem dimu. Aerosoli vsebujejo tudi hlapne organske spojine, proste radikale in majhne delce, ki vstopajo v dihalni sistem uporabnika.

Pomanjkanje regulacije

Na mnogih področjih so elektronske cigarete slabo regulirane, kar povečuje tveganje za nevarne sestavine v e-tekočinah. Pomanjkanje standardov kakovosti in varnosti lahko ogroža zdravje uporabnikov. Posebej nevarno je, da bi elektronske cigarete postale izdelek za novačenje novih kadilcev, saj predstavljajo tveganje za zdravje. Nenazadnje enako kot navadne cigarete povzročajo odvisnost od nikotina. 

Ekološki vidik elektronskih cigaret

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v svojem zadnjem obvestilu glede elektronskih cigaret navaja, da elektronske cigarete in ogrevani tobačni izdelki predstavljajo še resnejšo grožnjo okolju kot tobačne cigarete. Za njih so značilni intenzivnejši proizvodni procesi in materiali, ki niso biološko razgradljivi in jih ni možno reciklirati. 

Zaključek

Elektronske cigarete so prinesle novo obliko kajenja, vendar to ne pomeni, da so brez tveganj. Številne raziskave kažejo, da imajo elektronske cigarete potencialno škodljive učinke na zdravje, še posebej pa so ogroženi najstniki. Za konec bi želeli posebej poudariti, da elektronske cigarete niso pripomoček za odvajanje od kajenja. Če se želite odvaditi od kajenja za nasvet povprašajte zdravnika ali farmacevta. V  lekarnah so na voljo različni izdelki (žvečilni gumiji, obliži in pršilo), ki vam lahko pomagajo pri odvajanju od kajenja.

Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Prispevek je pripravilo podjetje OPH OKTAL PHARMA D.O.O.