Ingver – več kot le začimba?

Ingver – več kot le začimba?

O ingverju
Ingver je del družine rastlin, kamor spadata tudi kardamom in kurkuma.1 Izvira iz jugovzhodne Azije in je ena najpomembnejših ter najpogosteje uporabljanih začimb po svetu.2, 3 Domnevajo, da so Indijci in Kitajci pred več kot 5000 leti uporabljali ingver kot krepilno koreniko za zdravljenje različnih bolezni. Tudi kitajski filozof Konfucij naj bi ob vsakem obroku užival ingver. Danes ingver gojijo v vlažnih tropskih deželah, Indija pa ostaja največji proizvajalec.1

Stoletja uporabe ingverja v medicini
Korenika ingverja se že stoletja uporablja v tradicionalni medicini za zdravljenje različnih gastrointestinalnih težav, kot so slabost, bruhanje, diareja in dispepsija, pa tudi za različne druge bolezni, kot so artritis, mišične bolečine in vročina.3, 4 Dolga in uveljavljena zgodovina medicinske uporabe ingverja pri ljudeh je v novejšem času spodbudila mnoge klinične raziskave.3 Znanstveniki domnevajo, da so med številnimi molekulami v ingverju, ki naj bi jih bilo več kot 400, 5 najbolj aktivni gingeroli in šogaoli. Ti naj bi imeli več koristnih mehanizmov delovanja, med katerimi so antiemetično, antioksidativno in protivnetno, pomagajo pa tudi pri zniževanju holesterola. 4, 6

Ingver se še posebej uveljavlja kot učinkovito sredstvo proti več tipom slabosti, kot so potovalna slabost, pooperativna slabost, slabost ob kemoterapiji in nosečniška slabost.4 Tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) je objavila poročilo, ki je ovrednotilo uporabo ingverja pri preprečevanju slabosti in bruhanja. Zaključek poročila je, da obstajajo verodostojni klinični dokazi za ugodno delovanje uprašene korenike ingverja na številne težave, povezane s slabostjo in bruhanjem.3 Med temi je še posebej zanimiva možnost uporabe za lajšanje potovalne slabosti in nosečniške slabosti. Ingver je sicer varen za uživanje in ga ameriška Zvezna agencija za hrano in zdravila obravnava kot GRAS (angl. Generally Recognized As. Safe – splošno prepoznan kot varen).3

Učinkovit pri slabosti med vožnjo
V največji od študij na temo potovalne slabosti so pri 1489 potnikih, ki so se na Norveškem odpravili z ladjo opazovat kite, primerjali učinkovitost ingverja s šestimi drugimi učinkovinami oz. kombinacijami učinkovin proti slabosti – cinarizinom, cinarizinom in domperidonom, ciklizinom, dimenhidrinatom s kofeinom, meklozinom s kofeinom in skopolaminom. Izvedli so randomizirano, dvojno slepo raziskavo, v kateri se je učinkovitost ingverja izkazala za primerljivo z ostalimi učinkovinami, ki se uporabljajo za lajšanje potovalne slabosti. Ingver je bil učinkovit v 80 odstotkih primerov.7 Ključna prednost ingverja kot sredstva za preprečevanje potovalne slabosti je v tem, da ne povzroča zaspanosti in omotice.

Lajša nosečniško slabost
Učinkovitost in varnost ingverja pri lajšanju nosečniške slabosti so ovrednotili v 17 randomiziranih kliničnih raziskavah. V te raziskave je bilo skupaj vključenih 1837 nosečnic. Rezultati raziskav potrjujejo, da je ingver bolj učinkovit kot placebo pri lajšanju nosečniške slabosti.8 Dodatno so raziskave potrdile, da v primerjavi s placebom ni bilo razlik v pojavnosti neželenih učinkov, ki bi vplivali na izid nosečnosti.9, 10, 11 Ingver ima tako najvišjo kakovost dokazov in najvišjo stopnjo priporočil med vsemi sredstvi za lajšanje nosečniške slabosti.8

Tudi uveljavljene organizacije, kot so Ameriško združenje ginekologov in porodničarjev (ACOG), Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Ameriška akademija družinskih zdravnikov (AAFP), Nacionalni Inštitut za zdravje in klinično odličnost v Veliki Britaniji (NICE) ter mnoge druge organizacije podpirajo uporabo ingverja v nosečnosti.

Prednosti prehranskih dopolnil iz ingverja - Antimetil
Kot že omenjeno, je ingver popularna začimba in mnogi ga uživajo kot del prehrane. Za medicinsko uporabo pa ima jemanje prehranskih dopolnil na osnovi ingverja nekaj bistvenih prednosti:

 1. Natančno odmerjanje
 • Doseganje optimalnega učinka je lažje in bolj varno zaradi poznane vsebnosti učinkovin v posamezni tableti in točno določene sheme odmerjanja. 
 1. Standardizirana vsebnost
 • Kakovostna prehranska dopolnila na osnovi ingverja so proizvedena po načelih dobre proizvodne prakse in imajo točno določeno vsebnost ingverja, ki je redno nadzorovana, podobno kot to velja za zdravila. 
 1. Shranjevanje in jemanje
 • Prehranska dopolnila omogočajo enostavnejše shranjevanje in jemanje, poleg tega pa nekaterim ustreza, da je okus ingverja zakrit.

Zaključek
Na podlagi medicinskih raziskav lahko zaključimo, da je uporaba prehranskega dopolnila na osnovi ingverja učinkovita in varna za uporabo pri različnih tipih slabosti, med katerima izstopata potovalna slabost, ker ingver ne povzroča zaspanosti, in nosečniška slabost, ker je ingver varen za uporabo v tem obdobju.

Članek je pripravilo podjetje Ewopharma d.o.o.

Literatura:

 1. Bode AM, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. V: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 7.Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
 2. Mashhadi, Nafiseh Shokri et al. “Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence.” International Journal of Preventive MedicineSuppl 1 (2013): S36–S42. Print.
 3. Lete, Iñaki, and José Allué. “The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy.” Integrative Medicine Insights11 (2016): 11–17. PMC. Web. 21 Dec. 2017.
 4. Marx, Wolfgang et al. “The Effect of Ginger (Zingiber Officinale) on Platelet Aggregation: A Systematic Literature Review.” Ed. Kathleen Freson. PLoS ONE10 (2015): e0141119. PMC. Web. 21 Dec. 2017.
 5. Prasad, Sahdeo, and Amit K. Tyagi. “Ginger and Its Constituents: Role in Prevention and Treatment of Gastrointestinal Cancer.” Gastroenterology Research and Practice2015 (2015): 142979. PMC. Web. 21 Dec. 2017.
 6. Karna, Prasanthi et al. »Benefits of Whole Ginger Extract in Prostate Cancer.” The British journal of nutrition4 (2012): 473–484. PMC. Web. 21 Dec. 2017.
 7. Schmid, R., Schick, T., Steffen, R., Tschopp, A. and Wilk, T. (1994), Comparison of Seven Commonly Used Agents for Prophylaxis of Seasickness. Journal of Travel Medicine, 1: 203–206. doi:10.1111/j.1708-8305.1994.tb00596.
 8. McParlin C, O’Donnell A et al. "Treatments for Hyperemesis Gravidarum and Nausea and Vomiting in Pregnancy: A Systematic Review." 2016;316(13):1392–1401. doi:10.1001/jama.2016.14337
 9. Portnoi G., Chng L.-A. et al. "Prospective comparative study of the safety and effectiveness of ginger for the treatment of nausea and vomiting in pregnancy." American Journal of Obstetrics and Gynecology (2003); 189  (5) , pp. 1374-1377.
 10. Heitmann, K., Nordeng, H., and Holst, L. Safety of ginger use in pregnancy: results from a large population-based cohort study. Eur J Clin Pharmacol (2013); 69: 269–277
 11. Viljoen, Estelle et al. “A Systematic Review and Meta-Analysis of the Effect and Safety of Ginger in the Treatment of Pregnancy-Associated Nausea and Vomiting.” Nutrition Journal 13 (2014): 20. PMC. Web. 5 Mar. 2018.