Plodnost pri moških. Top 10 ubijalcev semenčic.

Plodnost pri moških. Top 10 ubijalcev semenčic. - Slika 1

Moška neplodnost ima lahko številne vzroke. Poglejmo 10 najpogostejših.

Čeprav moški dnevno proizvedejo na milijone semenčic, lahko nekateri zunanji vplivi drastično vplivajo na njihovo kakovost. In ker semenčice za nastanek potrebujejo 75 dni, lahko nekateri faktorji zmanjšajo plodnost za dalj časa. Poglejte si 10 najpogostejših vzrokov za slabšo kakovost semena.

Pozor, bodite pozorni na nevarnosti za semenčice!

  1. Pregrevanje: Moška moda lahko normalno delujejo le, če so hladnejša od ostalega dela telesa. Če temperatura v modih preseže 36.67 ᵒC, je po mnenju strokovnjakov za moško plodnost, andrologov, tvorba semenčic motena. Vpliv povišane temperature je opazen 75 dni

  2. Vroče kopeli: Že 30 minut v Jacuzzi-ju lahko škodno vpliva na kakovost semenčic. 

  3. Vročina: Številni andrologi povedo, da je njihovo prvo vprašanje ob pregledu moškega »Ali ste v preteklih 3 mesecih preboleli kakšno bolezen z zvišano telesno temperaturo?« Zvišana telesna temperatura lahko zmanjša koncentracijo semenčic do 35 %.

  4. Prenosniki: Prenosni računalnik, ki je dalj časa v naročju, vpliva na povišanje temperature v modih. Posledice so enake kot že navedeno zgoraj.

  5. Tesne spodnjice: primernejše so ti. bokserice, saj onemogočajo pregrevanje mod.

  6. Varikokela: so razširjene žile na področju mod. Ker kri zastaja, ne more učinkovito odvajati toplote.

  7. Mobilni telefoni: Velja podobno kot za prenosnike (zgoraj). Ob najmanj 4 urni uporabi na dan lahko vpliva na obliko in gibljivost semenčic. To je pokazala raziskava v letu 2008, ki pa je zajela premajhno št. bolnikov.

  8. Debelost: Ekstremno povišana telesna teža ima za posledico prekomerno tvorbo ženskega hormona estrogena, zmanjšano nastajanje sperme, spolno disfunkcijo in neplodnost. Debeli moški imajo zmanjšano funkcijo testisov in posledično manjše število spermijev (raziskava World Health Organisation, 2009).

  9. Tvegani način življenja: običajni povzročitelji kot so alkohol, nikotin, marihuana in drugi

  10. Drugi vzroki: na primer poškodbe, genetske nepravilnosti in rak mod 

Slika semencic

Obarvane semenčice pod mikroskopom. Foto: Bobjgalindo, z dovoljenjem: GNU Free Documentation.

Besedilo je pripravilo podjetje Potenza Medica d.o.o.