Kmalu se bliža čas klopov. Kakšno zaščito proti klopom boste izbrali za svojega ljubljenčka?

Kmalu se bliža čas klopov. Kakšno zaščito proti klopom boste izbrali za svojega ljubljenčka?

Zajedavci, kot so klopi, bolhe, muhe, flebotomi (komarjem podobne žuželke) in komarji, ugriznejo psa ter se hranijo z njegovo krvjo.

Ugrizi zajedavcev so lahko okuženi in povzročijo nelagodje, srbenje in stres. Na tak način se lahko prenesejo nevarne, pogosto smrtonosne kužne bolezni. Najpogostejše bolezni, ki jih ti zajedavci prenašajo, so lišmanioza, babezioza, dirofilarioza, anaplazmoza in erlihioza. Nekatere od teh bolezni se lahko prenesejo tudi na ljudi – so zoonoze. Repelent po definiciji pomeni substanco, ki odganja insekte. Zakaj je pomembno, da ima preparat repelentni učinek na zunanje zajedavce? Kožne kapljice ali ovratnica preprečijo zunanjim zajedavcem, da bi se prehranjevali s krvjo psa ali mačke. Zajedavce odženejo še predno uspejo ugrizniti žival, s tem pa preprečijo možnost za prenos bolezni. Klopi in bolhe v kontaktu z učinkovino (katera se nahaja v koži in dlaki) zelo hitro poginejo, še predno ugriznejo psa. Z enkratnim nanosom kožnih kapljic zaščitimo psa za 4 tedne, z uporabo ovratnice pa kar za 8 mesecev. Prednost je ta, da je večina preparatov vodoodpornih. Študije so pokazale, da bo pes zaščiten tudi, če je izpostavljen vodi. Pomemben podatek je, da aktivna učinkovina ne vstopi v krvotok psa, zato je minimalna možnost stranskih učinkov aktivne učinkovine na žival. Delovanje učinkovin, ki jih ti preparati vsebujejo, je insekticidno, akaricidno in repelentno. Zdravilo zagotavlja repelentno učinkovanje na klope, muhe in komarje; tako preprečuje odgnanim parazitom sesanje krvi in zmanjšuje tveganje za pasje vektorsko prenosljive bolezni (CVBD).

Včasih se z enim samim ugrizom klopa prenese več različnih patogenov. Najpomembnejši bolezni sta erlihioza ter babezioza. Erlihioza se razvije postopoma, lahko tudi več let po počitnicah, ki ste jih preživeli v sredozemski regiji. Pojavijo se znaki, kot so brezvoljnost, otožnost in zavračanje hrane. Krvavitev iz nosu so pogost znak, da je bolezen napredovala. Če bolezni ne zdravimo, se lahko končna s poginom živali. Ena od izjemno nevarnih bolezni, ki jih je težko zdraviti, je tudi okužba s srčno glisto oz. Dirofilario immitis. Ta je razširjena zlasti v Sredozemlju (tudi v Sloveniji). Mikroskopsko majhne ličinke glist prenašajo komarji. Ličinke srčne gliste prodrejo skozi kožo psa, ki ga piči okužen komar. Za tem pa se v 120 dneh prebijejo do glavnih arterij. V primeru hude okužbe je bolezen smrtno nevarna. Še malo pa bo tu pomlad, zato je potrebno živali zaščiti kar se da hitro. Če bi živali lahko izbirale, bi zase izbrale zaščito, pri kateri do ugriza zajedavca sploh ne bi prišlo.

Poskrbimo, da bo pomlad brez srbenja in skrbi. 

Zala Rihar, dr. vet. med