UV zaščita kože na smučanju s sončnimi kremami

kreme za sončenje višinsko sonce

Avtor: Marko Šifer, mag. farm. 

Naš najljubši zimski šport je smučanje. Slovenci se v zimskih mesecih radi odpravimo na Pohorje, Krvavec, Kanin, v zadnjih letih pa se peljemo tudi do višje ležečih avstrijskih in italjanskih smučišč. 

Najbolj so nam všeč sončni dnevi brez oblačka

Smo pa tudi dovolj ozaveščeni, da poskrbimo za primerno zaščito oči in kože obraza. Polarizirana sončna obala in sončna krema z višjim faktorjem zaščite so skoraj tako pomembna kot dobre smučke. Zakaj?

Mnogokateri izmed nas se vrne iz smučanja s sončnimi opeklinami, ker smo doma pozabili sončno kremo. Študija Inštituta za medicinsko fiziko iz Insbrucka, Avstrija, razkriva, da se z nadmorsko višino viša tudi moč UV sevanja. (1)

Višje UV sevanje na smučiščih

Moč (radianca) UV žarkov se vsakih 1000m nadmorske višine zviša za okoli 9%. To pomeni, da je naša koža na Krvavcu (1853m) izpostavljena 17% močnejšim UV žarkom kot v Portorožu.

Sedežnica na priljubljenem avstrijskem smučišču Kaprun nas celo pripeljene do nadmorske višine 3029m. Tam so UV sončni žarki kar 27% močnejši kot na slovenski obali.

Izpostavljenost se še dodatno poveča zaradi odboja UV žarkov od bele snežne podlage.

Ko seštejemo višinsko sonce s sončnim odbojem, hitro ugotovimo, da je v gorah potrebna višja zaščita kože pred soncem kot na plaži. 

Smučarji in planinci se tudi zavedajo, da lahko pretirana izpostavljenost UV sevanju povzroči sončne opekline. Svetovna Zdravstvena Organizacija (WHO) izpostavlja, da lahko UV sevanje botruje k nastanku kožnega raka in katarakte (sive mrene). (2)

Še zlasti nežna otroška koža potrebuje dodatno zaščito:

smučanje in sončne opekline

Vsi se zavedamo, da je treba na smučenje vzeti sončno kremo za zaščito pred soncem. Vprašanje je le, kako 'močna' mora biti ta sončna krema. Ali lahko vzamemo kremo z zaščitnim faktorjem SPF30 ali je boljše za našo kožo, da posežemo po faktorju SPF50?

Primerjava med SPF30 in SPF50 sončno kremo

Poglejmo kolikšnim delom nevarnim sončnim UV žarkov uspejo zaustaviti sončne kreme z različnimi faktorji:

  • SPF10 krema zaustavi 90% sončnih žarkov.
  • SPF20 krema zaustavi 95% sončnih žarkov.
  • SPF30 krema zaustavi 96,7% sončnih žarkov.
  • SPF50 krema zaustavi 98% sončnih žarkov.

Praviloma sončne kreme z višjim zaščitnim faktorjem vsebujejo višje koncentracije sestavin, ki so lahko potencialno škodljive za kožo. Najbolj poznana takšna sestavina je titanijev dioksid (TiO2).

Zato je pri izbiri sončne kreme treba narediti kompromis med višino zaščite pred UV žarki in višino koncentracije teh sestavin.

Vseeno pa je pri zaščiti pred višinskim soncem na smučiščih smotrneje izbirate sončne kreme z višjih zaščitnim faktorjem

V ta namen obstajajo tudi izdelki s sončno zaščito SPF50+, ki zaustavijo več kot 98% UV žarkov.

Viri in študije:

(1) M. Blumthaler, W.Ambach, R. Ellinger. "Increase in solar UV radiation with altitude". Institute of Medical Physics, University of Innsbruck, Innsbruck, Austria. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology Volume 39, Issue 2, June 1997, Pages 130-134.

(2) Svetovna Zdravstvena Organizacija (WHO). Ultraviolet radiation and health.