Vaginalno vnetje

Vaginalno vnetje - Slika 1

Strokovni pregled: Marko Šifer, mag. farm. 

 

Ljudje o intimnih težavah, še posebej o glivičnem vnetju nožnice, zelo neradi govorimo, a so kljub temu zelo pogost pojav. Srbenje, suhost, oteklina, rdečica in povečan izcedek pri vnetju so znak blažjega ali hujšega vaginalnega vnetja, ki je lahko zelo neprijetno.

Kako zdravimo vaginalno vnetje?

V večini primerov je moč z ustrezno nego in z zdravili za vaginalno vnetje brez recepta uspešno preprečiti oziroma pozdraviti glivično vnetje nožnice.

Vaginalno vnetje nožnice najpogosteje povzroča glivica Candida albicans, prizadene pa kar do tri četrtine vseh žensk v rodni dobi. Tudi zato je glivično vnetje nožnice, ki ga lahko spremlja srbeča nožnica, eno najpogosteje obravnavanih težav pri ginekologih.

Zdrava vaginalna flora je prva obrambna linija proti vnetju nožnice

V nožnici so stalno prisotne koristne (v veliki meri mlečnokislinske Lactobacillus) bakterije in drugi mikroorganizmi, ki vzdržujejo kislo okolje, v katerem se ne morejo prekomerno razmnoževati škodljive bakterije (ki bi lahko povzročile bakterijsko vnetje nožnice).

V kolikor se ravnovesje tega okolja poruši in se razmnožijo škodljivi mikroorganizmi, se posledično pojavijo tudi vnetja zunanjih in notranjih predelov vagine.
vnetje nožnice
Razlogi za porušenje ravnovesja nožničnega okolja so lahko zelo različni. Velikokrat je kriv padec imunskega sistema zaradi drugih bolezni ter jemanje nekaterih zdravil, ki lahko povzroči vnetje nožnice.

Antibiotiki na primer nižajo število mlečnokislinskih bakterij v nožnici, škodljivo za vaginalno floro pa je tudi jemanje močnih kontracepcijskih sredstev in kortikosteroidov.

V določeni meri imajo negativen vpliv na vaginalno floro tudi razna agresivna in odišavljena kozmetična sredstva, vložki, robčki, celo prekomerna higiena intimnega področja, ki dobesedno "odplavi" vaginalno floro.

Čedalje večji problem so tudi stres oziroma čustveni dejavniki, tesna oblačila in oblačila iz umetnih materialov. V poletnih mesecih je v izogib vnetjem nožnice potrebno omeniti tudi, da so velikokrat težava mokre kopalke in prekomerno potenje.

Glivično vaginalno vnetje nožnice

Najbolj očiten znak glivičnega vaginalnega vnetja je povečan izcedek iz nožnice, ki je bele barve, kremaste ali drobljive teksture in brez vonja. Izcedek lahko spremlja tudi vnetje zunanjega spolovila, ki je:

 • Pordelo.
 • Prekriva pa ga prav tako lahko svetla obloga.
 • Med spolnim odnosom ali uriniranjem se v primeru vnetja pojavi pekoč, sicer pa srbeč občutek.

Ginekologija loči med enostavno in zapleteno obliko vaginalnega vnetja oziroma vnetje nožnice.

Pri enostavni obliki gre za občasne težave, ki se kažejo v blažji obliki. Znaki enostavnega vnetja vagine so:

 • Srbeča nožnica.
 • Beli izcedek iz nožnice pri vnetju.
 • Rdečica na nožnici.

Zapletena oblika vaginalnega vnetja pa pomeni pogostejše težave, ki se kažejo v:

 • Hujši rdečic.
 • Močno srbeča nožnica.
 • Razvoja ranic na sluznici.

Zapleteno vnetje nožnice povzročata Candida tropicalis ali pa Candida glabrata. Zaradi specifik je vaginalno vnetje kot zapleteno smatrano tudi pri nosečnicah in sladkornih bolnicah oziroma ženskah s kronično boleznijo.

Že ob prvem pojavu vaginalnega vnetja je smotrn obisk pri ginekologu, še posebej pa je smiselen v primerih, ko samozdravljenje vnetja nožnice z zdravili brez recepta kot so vaginalete in druga sredstva ne odpravijo simptomov vnetja vagine.

Bakterijsko vnetje nožnice

Ob glivični okužbi nožnice poznamo tudi bakterijsko vnetje nožnice. V tem primeru je problem za nastanek razrast bakterij oziroma bakterijske flore. To se zgodi zaradi podobnih pogojen kot razrast glivic Candida Albicans; porušene vaginalne flore, ki predstavlja ščit pred bakterijami in glivicami.

V splošnem je manj primerov bakterijskega vnetje nožnice, k sreči pa pripavki za pomoč pri vaginalnem vnetju vsebujejo tudi sestavine, ki delujejo protibakterijsko in preprečujejo razrast bakterij. 

Pomoč pri vaginalnem vnetju

Pri blažjih oziroma enostavnih oblikah vnetja z vaginalnimi glivicami se za zdravljenje uporabljajo antimikotični pripravki v obliki:

 • Vaginalnih krem.
 • Gelov za vaginalno področje.
 • Vaginalet (vaginalne globule).

Vaginalete, ki hkrati delujejo tudi protibakterijsko, in so kot zdravilo proti vaginalnem vnetju na voljo v lekarni brez recepta.

Terapija traja do 3 dni, v določenih primerih pa je smotrno, da se hkrati zdravi tudi partner.

V kolikor po predvidenem času zdravljenja simptomi ne izginejo, je potreben ponoven pregled, po katerem lahko ginekolog predpiše zdravilo za zdravljenje vnetja v drugi obliki. Pred tem pa se lahko uporabljajo zdravila brez recepta za vnetje nožnice.

Pri zahtevnih oblikah vnetja glivičnega in bakterijskega vnetja vnetje nožnice se uporaba vrsta izdelkov, ki vplivajo na vaginalno vnetje, kot so vaginalete, vaginalne globule in vaginalne kreme.

Kot pri mnogih drugih zdravilih je izjemnega pomena, da zdravljenje izvajamo dosledno in vse do izginotja simptomov. Na splošno so stranski učinki omenjenih pripravkov zelo redki, saj delujejo lokalno, prav tako pa je možna tudi njihova dolgotrajnejša uporaba.

V izogib nastanku vnetja nožnice

Za preprečevanje nastanka vaginalnih vnetij je mogoče izvajati uspešno preventivo. Še posebej v poletnem času je potrebno poskrbeti, da oblačila niso pretesna ter da ne pomagajo pri ustvarjanju toplega in vlažnega okolja, ki ni zračno.

Hkrati je potrebno redno skrbeti za higieno intimnih predelov, a s sredstvi, ki niso agresivni do sluznice in povzročajo srbeče nožnice. Tako je priproročljiva uporaba mil in pripravkov, ki ne vsebujejo dišav in drugih umetih snovi, ki bi lahko dražile sluznico in jo izsuševale.

Da se ohrani primerna kislost sluznice, je priporočljiva uporaba sredstev z nizkim pH.

Tudi pri izbiri vložkov se svetuje tiste brez dišav in sintetike.

Odveč ni tudi skrb za splošno dobro počutje, zadosti gibanja ter ustrezno prehrano z zadostno količino mlečnih izdelkov s probiotičnimi kulturami, zelene zelenjave in stročnic, agrumov, začimb in zelenega čaja. Omejiti je potrebno uživanje tobaka, alkohola, kave in sladkorja. Glede na pomen vsakodnevnega stresa pri pojavu vaginalnih vnetij je ključno tudi obvladovanje le-tega.

Lekarnar.com