Ali tudi vi kuhate sončne kreme na plaži?

kreme za sončenje

V poletnih mesecih se je praktično nemogoče izzogniti visokim temperaturam. Na prenekateri sončni dan se živo srebro pomakne nad 30oC, temperature v torbici ali torbi za na plažo pa lahko presežejo tudi 50oC. Vsi vemo, kaj se pri tako visokih temperaturah lahko zgodi sadju ali sendviču, ki ga hranimo v torbi za na plažo.

Kakšen pa je vpliv visoke temperature na kozmetične izdelke kot so kreme za sončenje?

Večina proizvajalcev kozmetike svari pred izpostavljanjem kozmetičnih izdelkov visoki temperaturi. Procesi staranja in 'kvarjenja' kozmetike so ob vročini pospešeni, pravtako pa se zveča možnost, da se učinek kozmetičnega izdelka zniža. Kot smo lahko že vsi izkusili na lastni koži, se spremenijo tudi fizikalno kemijske lastnosti - krema za sončenje, ki je izpostavljena visoki vročini, lahko izgubi teksturo in osnovno obliko. 

Pogledali si bomo kakšen je učinek visoke temperature na sončne kreme in ostalo kozmetiko, ki jo nosimo v torbicah ali jih vzamemo s sabo na plažo. Ob tem bomo razkrili tudi načine, kako lahko zaščitimo kozmetične izdelke in ohranimo njihovo obstojnost in učinek. 

Visoka temperature in vpliv na 'kvarjenje' kozmetike

V bioloških sferah obstaja zelo enostavno pravilo, ki opredeli hitrost bioloških procesov glede na temperaturo. V grobem rečeno, se pri vsakem povišanju temperature za 10oC hitrost bioloških procesov podvoji. Naj pri tem takoj omenimo, da je to zelo grobo in ohlapno pravilo, ki pa lahko do neke mere predstavi, kako se nezaščitene kreme za sončenje pospešeno starajo oziroma 'kvarijo' na plaži.

Če uporabimo to pravilo, lahko vidimo, da se krema za sončenje pri 30oC stara 2x hitreje kot pri 20oC. To pomeni, da obstaja možnost, da se kozmetični izdelki na plaži pri 50oC starajo do 8x hitreje kot pri sobni temperaturi. 

kozmetični izdelki

Pri analizi stabilnosti kozmetičnih izdelkov, še posebej pri določanju rokov uporabe, se standardno kozmetične izdelke podvrže visokim temperature (tudi nad 60oC). Na tak način lahko s tako imenovanim 'pospešenim staranjem' določimo rok uporabe izdelkov v krajšem času. V času 3 mesečnega testiranja, na primer, lahko določimo, da ima določena krema za sončenje rok uporabe 2 ali 3 leta.

Zanimivo je, da lahko temperatura, ki jo dosežejo sončne kreme v torbi za na plažo, podobna ali celo višja kot tista, ki jo uporabljamo v laboratorijih za 'pospešeno staranje' izdelkov.

Termolabilne sestavine lahko razpadejo

Drug problem, ki pride z roko v roki z visoko temperaturo, je možnost razpada sestavin kozmetičnih izdelkov. Nekatere sestavine, ki so stabilne pri sobni temperaturi, lahko pri visokih temperaturah razpadejo; s tem se izgubi učinkovitost kozmetičnih izdelkov. Govorimo o termolabilnih sestavinah.

Kako se izzognemu termičnem razpadu kozmetike? Proizvajalci kozmetike poskušajo uporabiti predvsem sestavine, ki niso termolabilne. S tem povečajo stabilnost kozmetičnih izdelkov, kar vpliva tudi na daljši rok uporabe. Pomembno pa je, da tudi vsi mi kot uporabniki kozmetičnih izdelkov, skrbimo za primerno hrambo kozmetike. 

Problem pa nastane predvsem v poletnih mesecih, saj je veliko težje zaščititi kreme za sončenje in ostale izdelke, ki jih potrebujemo na plaži ali ki jih hranimo v torbici.

Kako lahko sami poskrbimo za zaščito kozmetike pred visoko temperaturo?

Obstaja par standardnih napotkov, ki jih je pametno upoštevati, če želimo ohraniti kozmetiko v čimbolj optimalnem stanju:

  • Senca: izzogibamo se neposredni izpostavitvi kozmetičnih izdelkov sončnim žarkom. Primer: po uporabi kreme za roke, jo pospravimo v torbico.
  • Izzogibamo se vročih prostorov. Primer: ne pustimo kozmetične torbice v vročem, neklimatiziranem avtu. 
  • Redno in temeljito zapiranje kozmetičnih preparatov. Če dopustimo, da je kozmetični izdelek izpostavljen zraku, lahko pride do hitrejše oksidacije in posledično 'kvarjenje' različnih krem ali mazil.
  • Hladilne torbe za na plažo. Če za obisk plaže uporabljate hladilno torbo, je smiselno v njej hraniti tudi kreme za sončenje. 

sončne kreme

Hladilne torbe za kozmetiko

Najbolj bistveno je zaščititi kozmetične izdelke pred daljšim izpostavitvam zelo visokim temperaturam. Krema za sončenje se načne neprimerno bolj, če jo imamo nezaščiteno ves dan na plaži, kot če jo nosimo v torbi na lep sončni dan.

Za učinkovito zaščito se lahko uporablja hladilna torba, v kateri je smiselno hraniti kozmetiko. Takšne torbe so veliko manjše kot velike hladilne torbe za na plažo. Z lahkoto jih je tudi mogoče enostavno pospraviti v torbico. Na tak način lahko zagotovimo, da je kozmetika zaščitena čez cel dan in da nas spremlja kamorkoli nas naša dnevna pot vodi.

hladilna torbica lekarnar

Avtor: Marko Šifer, mag. farm.