Veseli nas, da ste izbrali Petrolovo pot do Lekarnarja

Če označite polje podajate izrecno soglasje, da bo PETROL d.d., Ljubljana vaše posredovane osebne podatke obdeloval, za namene trženja. Podano soglasje lahko kadarkoli prekličete. Več.
Stranka z izpolnitvijo in potrdilom obrazca poda izrecno soglasje, da Petrol kot upravljavec zbirke osebnih podatkov zbira in obdeluje osebne podatke in sicer za naslednje kategorije osebnih podatkov: podatke, ki se nanašajo na imetnika, med drugim: ime in priimek, kraj, ulica in hišna številka, poštna številka in pošta, telefon, elektronski naslov, podatke o gospodinjstvu, velikosti stanovanja, o poslovni dejavnosti, načinu plačila in predvidenem roku nakupa novega izdelka, o ogrevanju, spolu, datumu rojstva, zaposlitvenem statusu, vrsti stavbe. Stranka s potrdilom podaja soglasje, da Petrol za potrebe segmentiranega in ciljnega trženja obdeluje vse podatke, ki jih hrani o posamezniku in jih je pridobil ob njegovih nakupih, sklepanju pogodb ali med drugimi oblikami interakcije s potrošnikom.

Stranka z ustrezno izpolnitvijo in potrdilom soglaša, da Petrol te podatke obdeluje in zbira za spodaj naštete namene: statističnih obdelav, pošiljanja ponudb, izvajanja trženjskih raziskav, pošiljanja oglasnih gradiv, obveščanja o novostih v dobaviteljevi ponudbi in poslovanju dobavitelja ter njegovih poslovnih partnerjev, določanja odjemalčevega okvira porabe, obdelave preteklega nakupnega obnašanja, za telefonsko in pisno anketiranje, izgradnje baze podatkov za potrebe upravljanja odnosov s kupci, neposrednega, segmentiranega in ciljnega trženja.

Stranka lahko kadarkoli prekliče dovoljenje za pošiljanje oglasnega gradiva, obveščanja o novostih v ponudbi in poslovanju dobavitelja ter njegovih poslovnih partnerjev. Dovoljenje se lahko prekliče pisno na naslov: Petrol d.d., Ljubljana, Dunajska 50, 1000 Ljubljana, s pripisom Petrol klub, na elektronskem naslovu klub@petrol.si ali na brezplačni telefonski številki 080 22 66. Odjava je možna tudi s klikom ob vsakokratnem elektronskem pošiljanju oglasnih sporočil ali v primeru brezplačnega SMS sporočila s SMS sporočilom »Petrol stop« ali »Stop« na številko 4246.

Petrol zagotavlja, da bo prejete osebne podatke stranke in vse ostale podatke obdelane pri uresničevanju svojih zakonitih interesov, ki prevladajo nad interesi stranke, ščitil pred nepooblaščenim razkritjem in posredovanjem nepooblaščenim tretjim osebam, in sicer v skladu z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Petrol bo hranil osebne podatke do preklica soglasja za obdelovanje osebnih podatkov. Podatki o poslanih oglasnih sporočilih se hranijo do preklica dovoljenja za pošiljanje reklamnih sporočil. Stranka z dano privolitvijo hkrati soglaša in pooblašča Petrol, da za namene: določene v teh pravilih, posreduje podatke o stranki svojim podizvajalcem na ozemlju Republike Slovenije, s katerimi ima sklenjene pogodbe o obdelavi podatkov in ki podatke obdelujejo v njegovem imenu in za njegov račun, navedene zgoraj, posreduje svojim odvisnim, pridruženim ter skupaj obvladovanim družbam dane imetnikove osebne podatke. Družbe iz te alineje so navedene na strani http://www.petrol.si/o-podjetju/petrol/skupina-petrol. Stranka s potrdilom tega obrazca soglaša, da je seznanjen z vsemi relevantnimi pravicami, kot so npr.: pravica do vpogleda, prepisa, kopiranja, popravkov, blokiranja in izbrisa njegovih osebnih podatkov, v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Manj.
Close icon

Potovalna lekarna

Potovalna lekarna - Slika 1

Vsi potujemo. Nekateri bolj, drugi manj pogosto, v veliki večini primerov pa je čas dopustov in počitnic tisti, ki ga za potovanja najbolj izkoristimo. Ne glede na trajanje in destinacijo se je potrebno na vsako potovanje dobro pripraviti. To še posebej velja v primerih, ko potujemo s celo družino, z majhnimi otroki, v primeru nosečnosti ali pa če nas pestijo kakšne zdravstvene težave. Tudi sicer moramo pred odhodom vedno poskrbeti za nemalo stvari, med drugim predvsem za našo prtljago. Lahko bi rekli, da je eden njenih ključnih ključnih delov prav naša osebna potovalna lekarna.


Preden poskrbimo za našo potovalno lekarno
Naše zdravje na poti ni odvisno zgolj od naše potovalne lekarne, temveč v veliki meri tudi od ustrezno urejenega zdravstvenega zavarovanja, urejenih morebitno potrebnih dodatnih zavarovanj, opravljenih cepljenj, pridobljenihh potrdil in podobno. Seveda je predpriprava zelo odvisna od destinacije in časa potovanja.

Obisk pri zdravniku

Predvsem za daljša potovanja oziroma potovanja v eksotične kraje je priporočljivo, da pred odhodom obiščete svojega osebnega zdravnika ali pa se o morebitno potrebnih ukrepih glede svojega zdravja pozanimate na pristojnih zdravstvenih ustanovah. Informacije glede vašega potovanja so na voljo tako na Inštitutu za varovanje zdravja, kot tudi na območnih zavodih za zdravstveno varstvo. Na slednjih delujejo tudi ambulante za potnike, ki izvajajo ustrezne zdravstvene ukrepe glede na destinacijo.

Cepljenje in kemoprofilaksa

Za potovanja v območja, kjer obstaja nevarnost rumene mrzlice je potrebno cepljenje, ki ga opravimo vsaj deset dni pred odhodom, potrdilo o cepljenju pa velja deset let. Prav tako so - ne glede na potovanje - obvezna rutinska cepljenja otrok. Glede na potovanje lahko zdravnik pred odhodom predpiše poživitveno cepljenje. Pred potovanjem lahko zdravnik po presoji priporoči tudi cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu ali steklini. Cepljenje pred potovanjem lahko predstavlja problem v primeru nosečnosti, saj cepiva v večini primerov nimajo izdelanih študij na nosečnicah, ki bi zagotavljale njihovo varnost.

Za potovanja v območja, kjer obstaja nevarnost malarije je potrebno jemati zdravila, ki preprečujejo to obolenje. Tip antimalarika (zdravila) se določi glede na destinacijo ter glede na posameznika. Poleg jemanja antimalarikov je nujna tudi hkratna zaščita pred piki insektov.

Dokumenti in informacije
Poleg obveznih dokumentov (potni list, viza, zdravstveno zavarovanje, potrdilo o cepljenju, mednarodno vozniško dovoljenje, ...) je priporočljivo na pot vzeti tudi kopije prve strani dokumentov. Morda nam bo na poti lahko še kako prav prišlo, če si še doma priskrimo kontaktne številke in naslove zdravstvenih ustanov ter domačega veleposlaništva v državi, v katero potujemo. Prav nam lahko pride tudi telefonska številka našega osebnega zdravnika. V primerih kroničnih bolezni ali alergij je potrebno tudi spremno pismo osebnega zdravnika.


Priprava potovalne lekarne
V naši prtljagi nikoli ne sme zmanjkati prostora za potovalno lekarno. Njena skrbno pripravljena vsebina nas lahko na potovanju reši marsikatere nevšečnosti ter nam omogoči bolj brezskrbno pot in bivanje od doma. Vsebina potovalne lekarne naj bo prilagojena trajanju in destinaciji potovanja, kljub vsemu pa v naj v njej ne manjkajo nekatere osnovne stvari. Še posebno veliko pozornost je potrebno posvetiti zdravilom, ki jih redno jemljemo.

Potovalno lekarno si pripravimo v eni torbici, ki na potovanju ne bo dostopna otrokom in bo karseda zavarovana pred zunanjimi vplivi (svetloba, toplota, vlaga). Zdravila s seboj jemljite v njihovi izvirni embalaži in skupaj z navodili za uporabo. Poskrbite, da bodo imela zdravila ustrezen rok uporabe.

Posebno pozornost posvetite zdravilom, za katere je določen poseben režim shranjevanja. Zanje so na voljo hladilne torbice, ki omogočajo prenašanje takšnih zdravil. Nekatera zdravila in medicinske pripomočke je potrebno na carini prijaviti. V tem primeru je priporočljivo od zdravnika pridobiti pisno potrdilo. Poleg teh potrdil v potovalno lekarno sodi še kartica zdravstvenega zavarovanja in morebitna potrdila o zavarovanju ter potrdila o cepljenju in testiranjih.

Osnovni nabor potovalne lekarne
Ne glede na destinacijo je priporočljivo v potovalno lekarno uvrstiti:

  • zdravilo proti povišani telesni temperaturi in bolečinam. Zaradi nepredvidljivih okoliščin so na potovanju še posebej primerne oblike, ki omogočajo jemanje brez vode in jih lahko raztopino v ustih ali žvečimo. Za otroke na pot vzamemo sirupe ali svečke;
  • zdravilo proti prebavnim težavam, kot so zaprtje ali driska. V primeru zastrupitve s hrano ali pijačo je zelo primerno medicinsko oglje, saj nase veže strupe in bakterije in zapira. Poleg prebiotikov in probiotikov je priporočljivo s seboj vzeti tudi odvajalo;
  • rehidracijski prašek, ki ob driski ali bruhanju nadomešča izgubljene minerale in preprečuje dehidracijo. Ta del potovalne lekarne nam bo prav prišel tudi v primerih povečanega znojenja na bolj telesno aktivnih potovanjih;
  • tablete za prečiščevanje vode, ki lahko v veliki meri omejijo nevarnost prebavnih težav ali celo zastrupitve na rizičnih območjih;
  • zdravilo proti potovalni slabosti;  
  • zdravila proti alergijam v obliki tablet. Alergijske reakcije na koži lajšajo tudi določeni geli oziroma mazila;
  • prvo pomoč, ki mora vsebovati sterilne obveze, gaze ter obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo in škarjice. Na voljo so tudi že sestavljeni osebni kompleti prve pomoči;
  • termometer.

Dodatni nabor potovalne lekarne
Poleg osnovnega nabora izdelkov v potovalni lekarni je, glede na destinacijo in letni čas potovanja, zelo priporočljivo potovalno lekarno razširiti.

Še posebej za poletna potovanja velja veliko pozornost posvetiti zaščiti pred soncem. Potovalna lekarna naj tako vsebuje izdelke za aktivno zaščito pred soncem, za nego po sončenju ter pripravke za nego morebitnih opeklin.

Glede na kožo in destinacijo izberite ustrezen zaščitni faktor. Za zaščito naših najmlajših uporabimo posebej zanje namenjene izdelke z zelo visoko zaščito, prav tako je visoka zaščita priporočljiva na krajih, ki so bolj izpostavljeni UV žarkom (izpostavljenost merimo z UV indeksom, katerega jakost za posamezen kraj lahko najdemo na spletu).

Priporočljiva je tudi primerna zaščita pred piki insektov, kot so komarji in klopi. Glede na destinacijo lahko izberemo med različno intenzivnimi repelenti. Na trgu obstajajo številni zelo učinkoviti naravni repelenti, za še intenzivnejšo zaščito pa so na voljo tudi sintetični pripravki. Poleg zaščite si je koristno priskrbeti tudi izdelke za nego in zdravljenje po pikih insektov. Še posebej na bolj izpostavljenih področjih sveta je potrebno zaščiti pred insekti posvetiti nekoliko večjo pozornost.

Pogosto nam na potovanju še kako prav pridejo tudi mazila za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih, pršila za rane, pripomočki za odpravljanje težav z zamašenimi ušesi, kombinirani izdelki za intimno higieno, pozabiti pa ne gre niti na pripomočke za ustno higieno.

Pripravljeni na pot
Z vsemi priporočljivimi preventivnimi zdravstvenimi ukrepi ter ustrezno pripravljeno potovalno lekarno bomo na poti vsekakor bolj brez skrbi, pa tudi v primeru zdravstvenih težav nam bo lažje poskrbeti zase in za svoje sopotnike.

Dobro pripravljene nas bodo morebitne zdravstvene nevšečnosti veliko težje prikrajšale za užitke na potovanju.

Lekarnar.com