19. 9. 2018

Ali ste vedeli, da ima vaša koža dve zaščitni pregradi?

Ali ste vedeli, da ima vaša koža dve zaščitni pregradi?

Epidemija občutljive kože
Vse več ljudi danes meni, da njihova koža nima nobene zaščitne funkcije in da je netolerantna na celotno okolje, ki jo obkroža. Za 62 % žensk je koža v današnjem času postala uradno občutljiva. Kaj je razlog za to? Odgovor tiči v izgubi ne le ene, ampak kar dveh zaščitnih pregrad na koži.

Ko koža nima več učinkovite zaščitne funkcije, lahko elementi iz okolja, kot so delci onesnaženja, zlahka prodrejo v kožo in spodbudijo draženje ter neprijetne simptome, ki so pogosto povezani z občutljivo kožo: zbadanje, srbenje in rdečico.

Prva kožna pregrada: lipidi so najboljši prijatelji žensk
Koža proizvaja matriks, sestavljen iz bistvenih lipidov, ki obkrožajo odmrle kožne celice – korneocite – na njihovi površini in na ta način oblikuje fizično pregrado, ki ščiti kožo pred zunanjimi dražečimi snovmi. Prav tako pomagajo zadrževati vlago in naredijo kožo bolj prijazno za dobre bakterije. 

Druga kožna pregrada: živi ekosistem na površini kože
Dermatološke raziskave so razkrile zaščitni značaj kožnega mikrobioma, sestavljenega iz milijard bakterij, ki živijo na njem. Zdravje in udobje kože sta v veliki meri odvisna od teh dobrih mikrobov, ki pomagajo uravnavati notranje procese v koži, s čimer se zmanjša draženje.  

Kako lahko pomagamo obema kožnima pregradama?

  1. Če želite obnoviti hidrolipidni sloj, poiščite izdelke, ki v svoji sestavi združujejo emoliente, vlažilna sredstva in aktivne sestavine. Ena od prvovrstnih učinkovin je Ceramid-3, ki nadomesti naravne lipide in oblikuje fizično pregrado kože.
  2. Za dopolnitev mikrobioma pa poiščite izdelke nove generacije s prebiotičnimi lastnostmi, kot je Termalna voda La Roche-Posay, ki skupaj z drugimi elementi v sledovih omogoča rast 500 bakterijskih sevov, ki jih lahko najdemo na zdravi koži.

Tradicionalne »prazne« vlažilne kreme štejemo za zastarele. Če želimo dolgoročno odpraviti občutljivost kože in ji vrniti udobje, mora sodobna vlažilna nega imeti učinek na obe kožni pregradi – na dragocene lipide in na mikrobiom.

Toleriane Sensitive je prebiotična vlažilna nega, ki zmanjšuje občutljivost kože, njene sestavine pa so:

  • 2 % Niacinamida
  • 7 % glicerina in Ceramid III: Vlaženje in krepitev kožne pregrade.
  • 73,9 % naravne termalne vode La Roche-Posay: Pomirjujoče delovanje s probiotičnimi lastnostmi. 

Formula, ki je primerna tudi za dojenčke, ima pomembno klinično dokazano učinkovitost na funkcijo kožne pregrade[1]:

Izdelki iz linije TOLERIANE so bili preizkušeni na koži, nagnjeni k alergijam, in ne vsebujejo dišav in alkohola.

Pravilna rutina za nego občutljive kože ne bi bila popolna brez učinkovitega, a obenem nežnega čistilnega gela. Zato je La Roche-Posay na trg lansiral novi Toleriane hranljivi gel za umivanje kože, ki deluje proti neprijetnemu občutku zategovanja in suhosti kože.

[1] Rezultat samoocenjevanja in kliničnega ocenjevanja 54 žensk z občutljivo kožo, 4 tedni uporabe, 2 nanosa na dan, zjutraj in zvečer

Prispevek je pripravilo podjetje Loreal Slovenija.