28. 2. 2018

Možganska kap - s preventivo do zdravja.

Možganska kap - s preventivo do zdravja.

Hipertenzija
Hipertenzija ali povišan krvni tlak je glavni dejavnik tveganja za številna srčno žilna obolenja. Za razliko od drugih bolezni nima simptomov, kot so glavobol ali druge bolečine po telesu, zato ga pogosto imenujemo tudi ''tihi ubijalec''. Nezdravljenje lahko povzroči hude posledice (srčna ali možganska kap ter odpoved srca in ledvic).

Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima povišan krvni tlak že vsak četrti, v Sloveniji pa že skoraj vsak drugi odrasel, bolezen pa se vedno pogosteje pojavlja tudi pri mladostnikih.

Fibrilacija atrija
Fibrilacija atrija je najpogostejša aritmija pri splošni populaciji. Pri atrijski fibrilaciji se preddvori ne krčijo, zato v njih zastaja kri, to pa so idealne razmere za nastanek krvnih strdkov. Najpogostejši zaplet atrijske fibrilacije je ravno možganska kap.

Merjenje krvnega tlaka doma in odkrivanje fibrilacije atrija
Današnje inovacije so odšle tudi korak dalje. Na voljo so algoritmi detekcije fibrilacije atrija s pomočjo naprednega Microlife AFIB (klinično validiran: BHS in ESH protokol) merilca krvnega tlaka. Uporabniki lahko fibrilacijo atrijo odkrijejo ob vsakodnevnem rednem merjenju krvnega tlaka doma ter se tako pravočasno odpravijo k zdravniku, ki bolnika napoti na nadaljnje preiskave.

Na voljo so različni merilniki za krvni tlak, vendar so le redki med njimi zanesljivi in natančni. Vsi merilniki, ki jih lahko kupimo v Evropski skupnosti, morajo imeti oznako o varnosti uporabe. V kolikor imajo tudi oznako o opravljenem kliničnem preverjanju (International protocol - Mednarodni protokol, Britansko združenje za hipertenzijo - BHS in Združenje za napredek medicinskih pripomočkov - AAMI), so zanesljivo dober nakup. Pred nakupom si lahko ogledate seznam ocenjenih merilnikov na www.dableducational.com, www.bhsoc.org (oboje angleščina). Merilniki, ki teh, od proizvajalca neodvisnih preverjanj nimajo, niso vedno slabi, vendar njihova natančnost ni zanesljivo preverjena.

Prispevek je pripravilo podjetje Salvus Med d.o.o.