27. 8. 2015

Prehrana domačih mačk.

Prehrana domačih mačk. - Slika 1

Znanstvena klasifikacija:

 • Kraljestvo: Živali,
 • Deblo: Strunarji,
 • Razred: Sesalci,
 • Red: Zveri,
 • Družina: Mačke,
 • Rod: Male mačke,
 • Vrsta: Divja mačka,
 • Podvrsta: Domača mačka 

Iz znanstvene klasifikacije je razvidno, da domačo mačko uvrščamo v red zveri. Zanj je značilno, da so večinoma plenilci in po večini uživajo meso, kar še posebej velja za mačke. Njihova značilnost je kratko črevesje, ki ne more optimalno izkoristiti rastlinske hrane, kar pa še zdaleč ne pomeni, da tega ne zaužijejo. Če se poglobino v plen divje mačke, ugotovimo, da divja mačka sprva poje drobovino in njeno delno prebavljeno vsebino, ki je po večini delno rastlinskega izvora in nato zaužije meso. Prav tako med hranjenjem s plenom poje nekaj dlake in kože, ki so vir vlaknin.

Za optimalno zdravo in dolgo življenje mačke je pomembno, da zaužije velike količine beljakovin živalskega izvora. Le teh potrebuje v dnevnem obroku od 28 – 33 %. So vir zelo pomembne aminokisline – tavrina, ki ga od razlike od psov in ljudi, mačke ne morejo proizvajati same. Tavrin* je pomemben za boljši vid in za optimalno rast ter obnavljanje telesnih tkiv in mišic (srca). Prav tako so beljakovine pomemben vir energije. Iz beljakovin so sestavljeni encimi, hormoni in protitelesa.

*Tavrin ali kemijsko rečeno 2-aminoetansulfonska kislina je dobilo ime po latinski besedi taurus, ki pomeni govedo oz vol. Prvič sta ga izolirala nemška znanstevnika Friederich Tiedemann in Leopold Gmelin iz volovskega žolča, leta 1827 in ravno zaradi tega slovi po besedi tavrin. Ker tavrin nima karbonske skupine ga v ožjem smislu ne smemo uvrščati med amino kisline, vendar pa se ga pogosto tako imenuje v znanstveni literaturi. Ker vsebuje sulfatno skupino se ga lahko imenuje amino sulfonska kislina.

Priboljški OrganicVet TAURIN-HEARTS so lahka visokokakovostna nagrada za vse mačke, z visoko vsebnostjo tavrina.

Poleg beljakovin so v mačjem obroku pomembne tudi druge hranilne snovi, kot so:

 • maščobe (vir energije, maščobnih kislin in maščobno topnih vitaminov, kot so vitamin A, D, E in K; pomembno vlogo imajo pri izgradnji celičnih membran, sintezi hormonov in toplotni izolaciji ter za zdravo kožo in sijočo dlako; pripomorejo k optimalnemu delovanju ledvic)
 • ogljikovi hidrati (vir dodatne energije in vlaknin, ki so pomembe za zdravo prebavo in črevesje; ustvarjajo glikogen v mišicah in predstavljajo osnovno hranilo za živčni sistem)
 • vitamini (pomembni za presnovne procese in za vzdrževanje zdravja; sodelujejo pri celičnem razmnoževanju in delujejo kot antioksidanti, povečujejo odpornost organizma, pospešujejo rast, ščitijo vid, kožo in sluznico) za zdravje mačk so nujno potrebni naslednji vitamini: A, B1, B2, B6, C, D, K in E,
 • minerali (nujno potrebni za razvoj in vzdrževanje zdravja kosti (kalcij, fosfor), dlake, kože, za rast in delitev celic, za spolno dozorevanje, reprodukcijo, celjenje ran, za funkcije v imunskem sistemu, delovanju čutil, sestavi krvi (železo – mineral prisoten v hemoglobinu v rdečih krvnih celicah in v mišicah, kjer je kot del specializiranih molekul soodgovoren za vezavo, shranjanje in transport kisika) in na vse zadnje tudi
 • voda (za preživetje organizma kritična hranljiva snov in uravnava vse telesne funkcije. Je topilo, pomaga pri uravnavanju telesne temperature, prenaša hranila  po vsem telesu), zlasti pri mačkah je potrebno poskrbeti, da ima na voljo dovolj sveže vode. 

Zaradi specifikacij, ki smo jih predhodno omenili, bodo lastniki za svoje mačke zelo težko doma pripravili optimalni uravnotežen dnevi obrok. Zato je še posebaj pri mačkah zelo primerno in pomembno, da jim ponudijo kakovostno in naravno pripravljeno hrano. Le ta hrana vsebuje vsa dragocena hranila v optimalnih razmerjih za dolgo, aktivno in zdravo življenje. Prav tako je pomembno, da mački ponudijo tako popolno suho hrano (80 %) - brikete, s pomočjo katerih si čisti zobovje in učvrti žvekalne mišice, kot tudi popolno mokro hrano (20 %), s pomočjo katere užije večjo količino tekočine. 

Nasveti za lastnike

1.     Obroki odrasle mačke

Način prehranjevanja je odvisen od mačke do mačke. Pomembno je, da mački ponudijo vsaj dva obroka dnevno. Glede na to, da mačke nimajo navado, da pojedeo vso hrano na enkrat, kot psi, jim lahko brikete pustijo v posodi, kar pa velja zgolj za aktivne mačke. V kolikor ima mačka težave s prekomerno telesno težo, ji obroke in količino hrane nadzorujemo.

Mačka mora imeti na razpolago neprestano svežo vodo. Zradi pomankanja vode v telesu lahko pride do okvare ledvic.

2.     Česa mačka ne sme: 

 • svežega mleka – le ta lahko povzroči diarejo;
 • surove ribe – vsebujejo encim, ki uničuje vitamin B1, kar lahko sproži okvare na živčevju;
 • sveže jajce – beljak vsebuje encim avidin, ki veže biotin, kar povzroči pomankanje prostega biotina v telesu in  posledično manj sijočo dlako in suho  kožo; kuhan rumenjak lahko ponudimo mački, ker je dober vir beljakovin:
 • termično obdelanih perutninskih kosti (kuhane ali pečene) – pri drobljenju nastanejo ostri končki, ki se lahko zapičijo v stene prebavnega trakta;
 • pasje hrane – neprimerno razmerje hranljivih snovi;
 • V kolikor naša mačka je kakovostno hrano, ji ne dodajamo dodatnih vitaminov ali mineralov –hipervitaminoza (zastrupitev s prevelikimi odmerki vitaminov)
 • surovo meso – če ga ponudimo, naj bo le ta neoporečno; surovo goveje meso lahko povzroči zaprtje, drobovina diarejo, jetra pa lahko zaradi prevelike vsebnosti vitamina A posledično povzročijo hipervitaminozo.

Preventiva je najboljše zdravilo za zdravo, aktivno in dolgo življenje mačk.

Klik na: www.organicvet.si

Avtor članka: Živa Vengust