21. 3. 2015

V boj proti glivicam!

V boj proti glivicam! - Slika 1

Glivično obolenje najraje prizadane telesne predele, ki nudijo ugodne pogoje za življenje mikroorganizmov. Glivice za svoj razvoj potrebujejo vlažno, zmerno toplo in temno okolje. Na koži izzovejo draženje, rdečico in luščenje kože, v nekaterih primerih pa tudi hujše srbenje in luščenje kože, celo mehurjenje in otekline.

Glivicam se lahko izognemo že, če smo bolj previdni ob stiku s površinami, kjer se glivice pogosto pojavljajo. Do okužbe lahko pride tudi zaradi neprimerne obutve. Pretesna, nezračna obutev in obutev iz sintetike lahko poškoduje nohte, kar poveča njihovo ranljivost za okužbe, hkrati pa nudi ugdne pogoje za razvoj mikroorganizmov.

Ob pojavu glivic si lahko pomagamo tudi sami. Ključ je v higieni in redni skrbi za obutev. Stopala je pred prekomernim potenjem potrebno zaščititi s sredstvi kot so pudri, kreme ali geli. Nogavice in brisače ter preostal tekstil, ki pride v stik z okužbo, je potrebno prekuhavati, obutev pa redno dezinficirati ter tako preprečiti naselitev mikroorganizmom.

V kolikor ti ukrepi ne zaležejo je potrebna pomoč z zdravili. Za trajno in učinkovito odpravo okužbe je nujno speljati celotno terapijo, ki je predpisana za določeno zdravilo, saj se glivice lahko nahajajo na koži tudi brez zunaj vidnih znakov. Ob dvomu glede stanja in poteka okužbe je potrebno obiskati zdravnika, ki presodi glede potrebe po drugih oblikah zdravljenja.