2. 7. 2015

Enterex - izdelek, ki ne sme manjkati v vaši domači lekarni za hišne ljubljenčke

Enterex - izdelek, ki ne sme manjkati v vaši domači lekarni za hišne ljubljenčke - Slika 1

Zakaj? Ker je Enterex izdelek širokega delovanja, ki vam lahko pride prav v marsikateri situaciji. Poletje prinaša vročino in možnosti hitrejše zastrupitve. Prav tako je to obdobje, ko so žuželke, insekti, plazilci (kače) najbolj aktivni in »čakajo svoj plen«, zato je v teh primerih potrebno hitro ukrepanje. Enterex je prašek, pakiran v malih priročnih vrečkah, ki v svoji sestavi združuje: aktivno oglje, pektin, kaolin in zeolit. Namenjen je predvsem absorbicji strupenih snovi v prebavilih in na površini kože. Prašek uporabimo tako, da ga raztopimo v filtrirani vodi. Pripravljeno raztopino živali vbrizgamo v gobček ( v primeru prebavnih težav) ali v raztopino namočimo sterilno gazo, da napravimo obkladek (v primeru pikov in ugrizov).

Čemu služijo in kako delujejo posamezne sestavine praška Enterex?

Aktivno oglje poznamo tudi pod imenom »trda goba«, ker ima idealno površino za adsorpcijo mikrobnih in drugih toksičnih snovi. Izdelek Enterex pa poleg aktivnega oglja vsebuje še tri mikronizirane elemente: zeolit, kaolin in pektin, zato je njegovo delovanje bistveno hitrejše in učinkovitejše. Enterex je zato primeren za dajanje domačim živalim (psi in mačke) kot tudi velikim, farmskih živalim (konji, prašiči, govedo, ovce, koze, noji).

Zeolit izvira iz kubanskega kamna; mineral zeolit ima 4-krat večjo adsorpcijsko sposobnost kot aktivno oglje.

Pektin: njegov razkroj ustvari v črevesju okolje, neustrezno za neobičajno bakterijsko floro. Pektin ima tudi sposobnost varovati površino črevesne sluznice pred dražečim delovanjem strupov in bakterij. Rastlinsko oglje (slabo fermentivna vlaknina) in pektin (dobro fermentivna vlaknina) predstavljata v Enterexu 28 % vlaknin, ki uravnavajo motoriko črevesja.

Kaolin je snov s sposobnostmi  izsrkavanja in zaščite. Zaradi nekaterih posebnih strupenih substanc, ki jih kaolin odstranjuje (na primer parakvat),  je pomembnejši od aktivnega oglja.

Enterex je zelo učinkovit v primeru zaužitja strupenih snovi (strupi, kemikalije, zdravila, soli, okužena hrana, strupene snovi), saj deluje tako, da prepreči prehod zaužitih strupov v krvni obtok. Zaradi svojih lastnosti se odlično obnese tudi v primeru pojava nespecifičnih drisk ali drugih gastrointestinalnih težav. Vsebino vrečke( po priloženih navodilih) raztopimo v filtrirani oziroma prekuhani vodi in jo preko brizge dajemo živali v gobček.  Izdelek je primeren tudi za pripravo topikalnih obkladkov v primerih ugrizov kač ali pikov insektov, oteklinah in okuženih ter bolečih poškodbah, saj nase veže strupe oziroma snovi, ki so prešle  v rano. Tako prepreči njihovo širjenje po organizmu. Po priloženih navodilih pripravimo raztopino, vanj pomočimo sterilno gazo in jo (kot obkladek) namestimo na mesto ugriza oziroma pika.  

Vsekakor pa v vseh navedenih primerih obiščite veterinarja, ki bo podal natančno diagnozo in predpisal ustrezno zdravljenje. Zlasti pri zastrupitvah je nudenje takojšnje pomoči ključnega pomena za hitro okrevanje.

Ines Čepin, dr.vet.med.

BTL Marketing d.o.o.