24. 11. 2021

Femibion Črni petek na Lekarnar.com - Vsi izdelki Femibion so vam na voljo 15% ugodneje. poteklo

Femibion Črni petek na Lekarnar.com - Vsi izdelki Femibion so vam na voljo 15% ugodneje. - Slika 1

Femibion Črni petek na Lekarnar.com - Vsi izdelki Femibion so vam na voljo 15% ugodneje.

Akcija bo potekala od 26. do 29. 11. 2021.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Obdobje nosečnosti bi za vsako žensko moralo biti nekaj posebnega - čas, v katerem se vsakodnevno dogajajo spremembe. Je pa vsaka nosečnost unikatna zgodba z veliko lepega, hkrati pa tudi velika neznanka.

Planiranje otroka, nosečnost in obdobje po porodu je v življenju ženske obdobje, ko je potrebno dodajati v prehrano več hranil, delno že v času planiranja, predvsem pa, ko je novo življenje na poti. Prilagoditi moramo tako energijsko vrednost, kot tudi kakovost hrane oziroma hranilnih snovi.

Nekatera hranila so v nosečnosti nujno potrebna za normalen razvoj otroka. Nujno potrebna hranila naj bi si nosečnica zagotovila predvsem z zdravo, uravnoteženo, raznoliko in varno prehrano.

Na prvem mestu, ki ga strokovne smernice priporočajo vsem ženskam v času načrtovanja nosečnosti, je folna kislina. Najpomembnejši vir folne kisline so zeleno listnate rastline, na primer zelena solata, pšenični kalčki, pa tudi nekatero sadje in druga surova zelenjava. V večini primerov jo dobimo s hrano premalo, še posebej nosečnice, pri katerih so potrebe po tem zelo povečane. Zelo pomembno je, da začnemo z jemanjem aktivne folne kisline- metafolata vsaj tri mesece pred zanositvijo, da si napolnimo zaloge v telesu.

Folna kislina ali folat je vodotopni vitamin, spada v skupino B vitaminov (imenujemo ga tudi vitamin B9) in je esencialna snov, ki je sami v telesu ne moremo zgraditi, ampak ga vnašamo vanj samo s hrano. Zelo pomembna je zato, ker je udeležena v nastanku dednega materiala. Ravno zato je največja potreba po folni kislini takrat, ko je največ delitev celic, torej ko se organizem razvija in raste. Človeško telo lahko skladišči le nekaj miligramov folne kisline. Zaradi tega je potreben stalni dotok folne kisline s hrano.

Poleg aktivne oblike folne kisline je pomembno hranilo holin. Ključen je za zdravje celic, hkrati pa je nujen tudi za proizvajanje acetilholina – živčnega prenašalca, ki vpliva na spomin, počutje, nadzor nad mišicami in na druge možganske funkcije ter funkcije živčnega sistema. Izredno pomemben je tudi za zgodnji možganski razvoj.

Sicer pa se v nosečnosti povečajo potrebe še po številnih drugih snoveh, tudi po osnovnih hranilih, kot so beljakovine. Seveda pa mora hrana nosečnice zaradi povečanih potreb vsebovati tudi zadosti vitaminov, rudnin in omega-3 maščobnih kislin. Med najpomembnejšimi so: železo, jod, omega nenasičene kisline-DHK, lutein, vitamina A in D, kalcij, magnezij …

Ko boste izbirale, katere izdelke boste uživale, vsekakor pazite na to, da bodo vsebovali aktivno obliko folne kisline in holin ter da je produkt prilagojen vsaki stopnji nosečnosti in nato dojenja.

Zelo pomembno je, da ne vsebuje dodatkov v obliki barvil ali polnil, ki so lahko nevarna za dojenčka.

Z letom 2022 bo v Evropski Uniji prepovedana uporaba titanovega dioksida kot aditiva v živilih. Evropska agencija za varnost hrane je namreč podala mnenje, da titanov dioksid ni več varen kot aditiv za živila, saj izkazuje genotoksične lastnosti (1).

Ker je podjetju Innopharma varnost izdelkov poleg učinkovitosti na prvem mestu, noben produkt blagovnih znamk Femibion, Immundoc, Relaxeadoc, Femidoc ne vsebuje titanovega dioksida.

Veliko pozornosti namenjajo produktom, ki so namenjeni nosečnicam in mlajšim otrokom, saj genotoksičnosti* tega aditiva ni mogoče izključiti, zato tudi ni mogoče določiti še varnega dnevnega vnosa te kemikalije (1, 2).

*Genotoksičnost se nanaša na sposobnost kemične snovi, da poškoduje DNK, genski material celic, genotoksičnost pomeni tudi, da lahko ima kancerogene učinke.

1. https://www.zps.si/okolje-topmenu-320/nevarne-kemikalije1/10891-aditiv-e171-titanov-dioksid-bo-kmalu-prepovedan-v-zivilih
2. https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-e171-no-longer-considered-safe-when-used-food-additive

Akcija je potekla.