2. 10. 2017

Homeopatija in maraton.

Homeopatija in maraton. - Slika 1

Bliža se vseslovenski praznik tekačev »Ljubljanski maraton«. Pred časom je na temo teka v založbi UMco našega kolega farmacevta Sama Ruglja izšla zelo zanimiva knjiga »Dve uri: Maratonski čas na meji mogočega«. Knjiga govori o tem, kako maraton potisne vsakega tekača v njegovo lastno zgodbo. Zastavi ti vprašanje, kako se razvijaš. Samo tvoje telo te lahko nese. Vse, kar si naredil v življenju do trenutka, ko prečkaš cilj, je povezano s tem prizadevanjem. Za večino med nami sicer čas v povezavi s športnim dogodkom ni najbolj pomemben parameter. Šteje odločnost, vztrajnost, pogum. In zdravje. Pomembno je, da telo pripravimo na obremenitev in da mu nudimo oporo, ko jo potrebuje. 

Homeopatski set maratonca naj obsega:

Arnica montana
Homeopatska “prva pomoč” pri vseh vrstah poškodb; zlasti tistih, pri katerih pride do nastanka modric kot so npr. športne poškodbe, nategnitve mišic, udarnine, hematomi. Pomaga pri ti. »heksenšusu«. Prepreči nastajanje otekline, zmanjšuje potpludbe, pospeši celjenje in blaži travmatski šok zaradi poškodbe.

Rhus toxicodendron
Uporabimo ga pri udarninah, pretegnitvah, izpahih ali zvinih, ki so posledica prenaprezanja, lahko pa so tudi posledica nenadnega premočenja ali podhladitve. Bolečina je povezana z močnim nemirom in razdražljivostjo. Kljub bolečini pri prvih gibih čuti bolnik potrebo po gibanju, saj gibanje omili bolečino.

Ruta graveolens
Zdravilo izbora pri topih poškodbah, predvsem če so te povezane s poškodbami mehkih tkiv in ligamentov; pri natrganih in nategnjenih kitah ali ligamentih, udarcih v pokostnico, ahilovi tetivi. Ruto se ob tovrstnih poškodbah lahko daje izmenjaje z Arnico (vsako zdravilo 3 krat dnevno po 5 kroglic).

Hypericum perforatum
Uporablja se za poškodbe dobro oživčenih tkiv na primer pri padcu na trtico, pri poškodbah hrbtenice, pri preščipnjenem prstu. Poškodbo živca spremlja zbadajoča, močna bolečina, ki »strelja« vzdolž živca.

Bryonia
V nasprotju z zdravilom Rhus toxicodendron homeopatsko zdravilo Bryonia pomaga pri poškodbah, kjer že najmanjši premik močno poslabša stanje, bolečino pa olajša močan pritisk. Zlasti pomaga pri udarcih v rebra.

Calendula officinalis
Uporabna pri površinskih, močno bolečih poškodbah tkiva npr. pri odrgninah, raztrganinah, pri slabem celjenju ran in pri ranah, ki se gnojijo. Ublaži bolečino, prepreči infekcijo in grdo brazgotinjenje ran ter pospeši zaraščanje.

Homeopatska zdravila za športnike so vam na voljo v velikem in malem setu za športnike.

Bachove kapljice in maraton
Športni dogodek je zagotovo stresen; pred štartno in ciljno linijo nas preplavljata adrenalin in navdušenje. Originalne Bachove kapljice »RESCUE« nam pomagajo držati tremo in strah na povodcu. Specifične, znane strahove (strah pred nastopom, strah pred tem, da ne bi dosegli zastavljenega časa...) pa nagovarja tudi Bachova esenca »Mimulus« (Krinkar). 

Maraton in železo
Tekačice in tekači imajo pogosto znižane vrednosti železa v krvi.  Enoodmerna vrečka tekočega prehranskega dopolnila z železom Ferrotne Jabolko se enostavno zaužije (vrečko se le pretrga in spije vsebino) pred in po športnem dogodku in tako pripomore k večji zmogljivosti in vzdržljivosti ter manjši utrujenosti športnice ali športnika.

Srečno na maratonu življenja!

Besedilo je pripravilo podjetje AdriaPharm d.o.o.