30. 9. 2020

Imunski sistem: kako mu zagotoviti vse, kar potrebuje?

Imunski sistem: kako mu zagotoviti vse, kar potrebuje?

Ko govorimo o vsakodnevnih zahtevah sodobnega življenjskega sloga, v našem urniku preprosto ni prostora za »slabo počutje«. Ob stresni službi, družinskih obveznostih in polnem družabnem življenju lahko zaradi hitrega tempa življenja hitro podležemo nezdravim navadam, kot so preskakovanje obrokov, prigrizki na poti in hitro pripravljena hrana. Na ta način se lahko znižajo ravni vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. 

Zakaj so nižje ravni vitaminov in mineralov lahko težava?
Vitamini in minerali so nujno potrebni za optimalno zdravje in delovanje telesa. Telo jih ne more proizvesti samo, zato jih moramo vnesti s hrano ali drugimi zunanjimi viri. Ključni so za pravilno delovanje številnih fizioloških procesov, saj sodelujejo v imunskem odzivu, prispevajo k ohranjanju zdravih kosti, oči, kože in las, prispevajo k delovanju mišic in sproščanju energije. 

Različni ljudje, različne potrebe
Za optimalno zdravje in dobro počutje žal ni ene same pravilne rešitve. Prehranske potrebe se namreč spreminjajo s starostjo in spolom. Moški zaradi večje mišične mase in večjih potreb po energiji potrebujejo več vitaminov skupine B in magnezija, ki prispevajo k sproščanju energije pri presnovi in delovanju mišic. Ženske pa potrebujejo zaradi mesečne izgube krvi in večje nagnjenosti k osteoporozi večje količine železa in kalcija, ki prispevata k normalni tvorbi krvi in ohranjanju zdravih kosti. Prav tako se spremenijo prehranske potrebe s starostjo, saj se hranila slabše absorbirajo v prebavilih. Potrebne so večje količine vitaminov skupine B, ki prispevajo k sproščanju energije, ter vitamina E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. 

Kako vitamini in minerali podpirajo delovanje imunskega sistema?
Imunski sistem sestavlja zapleten mehanizem različnih procesov, ki za svoje delovanje potrebuje vitamine in minerale. Pomanjkanje vitaminov in mineralov večinoma nastopi zaradi neustreznega vnosa s hrano, dodatno pa vplivajo tudi dogodki, ki povečajo potrebe telesa (npr. okužbe, stres).

Če želite še naprej podpirati svoj imunski sistem, mu morate tako zagotoviti zadosten dnevni vnos vitaminov C in D ter cinka in železa, ki prispevajo k normalnemu delovanju imunskega sistema. 

Uživanje raznolike in uravnotežene prehrane je najboljši način za pridobitev potrebnih hranil in mikrohranil. Ker nam sodoben način življenja tega ne omogoča vedno, so prehranska dopolnila Centrum, ki vsebujejo vitamine in minerale od A do Železa, dober način, da vnesemo potrebna mikrohranila za optimalno delovanje svojega imunskega in živčnega sistema, za zdravo kožo, mišice in kosti ter sproščanje energije.

Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja sta pomembna. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Kot pri vseh prehranskih dopolnilih, če ste noseči ali dojite, se tudi pred jemanjem Centruma posvetujte z zdravstvenim delavcem, ker ta izdelek vsebuje vitamin A.

PM-SI-CNT-20-00010, 09/10

Prispevek je pripravilo podjetje Medis d.o.o. ,Brnčičeva ulica 1, Ljubljana, 1231 LJUBLJANA-ČRNUČE