13. 12. 2022

Kaj mora vedeti vsak uporabnik kontaktnih leč.

Kaj mora vedeti vsak uporabnik kontaktnih leč.

Številni uporabniki kontaktnih leč »varčujejo« na račun svojega zdravja, ko pride do poškodbe vida, pa je že prepozno...

Zapleti pri nošenju leč
Najpogostejši vzrok zapletov pri nošenju kontaktnih leč je neupoštevanje navodil za nego.
Velikokrat se nasvet oftalmologa pozabi, saj uporabniki leč pogosto celo spijo z njimi. Na znake, kot so suho oko, zbadanje, pekoč občutek in rdečica pa se ne ozirajo. Za »varčevanje«  uporabljajo isto  tekočino za čiščenje leč zapored dve do tri noči.

Stare, nečiste in popraskane leče so udobno domovanje kolonij bakterij in gliv, tako kot stare in nečiste posodice za leče.  Nepravilna nega leč lahko privede do vdora mikroorganizmov, njihov prodor pod površino pa lahko povzroči resne očesne bolezni.

Žal mnogi uporabniki kontaktnih leč »varčujejo« na svojem zdravju.  Ne zavedajo se tveganja, ki ga prevzemajo, saj je vid še vedno zadovoljiv in udobje pri nošenju je sprejemljivo. Ko nastopi okvara vida pa je že prepozno. 

Varno nošenje leč
Da bi leče nosili brez tveganja za zdravje vaših oči, morate sprejeti in živeti po naslednjih preprostih pravilih, ki bodo zmanjšala možnost okužbe z mikroorganizmi.

  • Pred rokovanjem z lečami si vedno umijte in posušite roke. Vsi poznamo zlato higiensko pravilo glede čistoče rok, ki je pri delu z lečami neizogibno.
  • Redno odstranjujte leče pred spanjem (razen če vam je oftalmolog svetoval drugače). Spanje z lečami zmanjša oskrbo roženice s kisikom in lahko povzroči njeno poškodbo. Nikoli ne nosite leč dlje, kot je predpisano.
  • Leč ne močite s slino in jih ne dajajte v usta. Slina vsebuje različne vrste mikroorganizmov, ki lahko povzročijo vnetje oči.
  • Pri negi leč ne uporabljajte navadne vode. Acanthamoeba, mikroorganizem, ki povzroča redko, a resno očesno bolezen živi v vodi iz pipe.
  • Uporabljajte preverjene izdelke za nego leč, po nasvetu oftalmologa. Različni izdelki niso vedno združljivi med seboj in niso vsi namenjeni vsem vrstam kontaktnih leč. Na ta način bi lahko poškodovali material, iz katerega so izdelane leče. Poškodovana leča poškoduje roženico.
  • Leče vedno shranjujte v sveži raztopini torej jo je potrebno menjati vsak dan! Že uporabljena raztopina je udobna kopel za mikroorganizme v katero ne želite potopiti svojih leč.
  • Posodice za leče redno čistite in menjajte! Mnogi uporabniki redno vzdržujejo svoje leče, a pozabijo na nego leč. Po vsaki uporabi posodo splaknemo z raztopino za leče (ne z navadno vodo!) in posušimo na zraku.
  • Redno hodite na preglede, vsaj enkrat letno. Vaš oftalmolog bo lahko pravočasno ukrepal, če pride do sprememb v vašem vidu.
  • Med športom uporabljajte zaščitna očala. Tako se najlažje izognete stiku s prahom, cvetnim prahom in vodo ter preprečite izgubo leč.
  • Ne nanašajte losjonov, krem ​​in razpršil v oči ali na leče. Leče vstavite pred nanosom ličil in jih vzemite ven pred odstranjevanjem ličil. Zavrzite vsa ličila s pretečenim rokom uporabe.
  • Vedno imejte v rezervi ustrezna očala, ki vam bodo omogočila normalen vid v primeru izgube ali poškodbe leč, rdečice in razdraženosti oči ali če preprosto želite gledati televizijo dolgo v noč.

Kontaktno lečo je potrebno dobro očistiti, razkužiti in jo navlažiti, da nam bo le ta nudila ugodje nošenja. V ta namen so na voljo večnamenske razkužilne raztopine, ki nam v enem koraku zagotavljajo udobno nošnjo vseh vrst mehkih kontaktnih leč.

Na trgu obstajajo večnamenske raztopine in večnamenske razkužilne raztopine. Razlika med njimi je v moči čiščenja in razkuževanja.

Večnamenska razkužilna raztopina Acuvue Revitalens nudi dezinfekcijo na ravni vodikovega peroksida, ki predstavlja zlati standard dezinfekcije leč. Acuvue Revitalens raztopina je zelo primerna tudi za vse najobčutljivejše uporabnike vseh vrst mehkih kontaktnih leč in silikonsko hidrogelnih leč. Lečo tudi izjemno dobro čisti in vlaži kar omogoča uporabniku udobje nošenja leč tekom celega dneva.

Zaščitite svoj vid in uživajte v prednostih nošenja kontaktnih leč!

Prispevek je pripravilo podjetje OPH OKTAL PHARMA d.o.o..