1. 4. 2017

Kozmetika na osnovi Aloe vere Fruit of the Earth poteklo

Kozmetika na osnovi Aloe vere Fruit of the Earth  - Slika 1

Ameriško podjetje Fruit of the Earth sta ustanovili družini McCurry in Mitchell že leta 1980, v Sloveniji pa je blagovna znamka prisotnosti na tržišču že 21 let. 

Blagovna znamka Fruit of the Earth ponuja linijo kozmetičnih izdelkov in prehranskih dopolnil, katerih osnova je gel aloe vere. Pridobljen je iz sredice listov vrste Aloe vera barbadensis po postopku hladnega stiskanja, da ohrani bogato sestavo. Njegova uporaba je bila razširjena že v ljudskem zdravilstvu, danes pa je postal nepogrešljiva sestavina številnih krem in losjonov, saj zaradi svoje bogate hranilne sestave kožo vlaži, ščiti, regenerira in hladi.

Aloe vera vsebuje vsaj 75 potencialno aktivnih učinkovin, med njimi vitamine, encime, minerale, sladkorje, polisaharide, lignine, saponine, salicilno kislino in aminokisline. Le-te dajejo koži pomembna hranila za rast novega, zdravega tkiva in s tem pospešujejo celjenje. Polisaharidi, salicilna kislina in encimi delujejo blažilno, protivnetno ter mehčajo povrhnjico kože. Poleg tega imajo aktivne učinkovine v gelu tudi protibakterijski in protiglivični učinek (Kedernath in sod., 2013), ki se rade naselijo na poškodovani koži in povzročijo dodatno škodo. Ravno zato je za opečeno kožo najbolj dobrodošel gel aloe vere, ki nudi takojšnje olajšanje, obenem pa prepreči ali vsaj zmanjša nastajanje mehurjev (če gel nanesemo takoj). Primeren je tako za sončne, kot tudi ostale opekline. Vsekakor pa koristi tudi pri manjših vrezninah, saj kožo varuje pred okužbami.

Gel aloe vere  je postal nepogrešljiv del vsake domače in potovalne lekarne. Ker se hitro vpije in ne masti kože, se ga lahko uporablja kot vlažilno podlago pred nanosom kreme, losjona ali ličil. Nepogrešljiv pa je tudi za hitro pomiritev kože po britju in depilaciji ali po pikih insektov. Ker kožo stalno vlaži, je dobrodošel celo pri bolnikih z luskavico (Syed in sod., 1996; Surjushe in sod., 2008).

Kreme in losjoni na osnovi aloe vere zadržujejo vlago v globljih plasteh kože, odpravljajo površinsko izsušenost in zaščitijo kožo pred zunanjimi vplivi. Ko kožo izdatno navlažimo, jo lahko tudi nahranimo z izbranimi maščobami. V poletnem času je zelo priljubljeno kakavovo maslo, ki kožo neguje in mehča. Vsebuje izdatno mero vitamina E in tako ščiti tudi pred negativnim vplivom prostih radikalov.

Skrb in nega kože se vedno obrestuje, saj si tako prihranimo marsikatero gubico, liso in ostale znake, ki izdajajo našo starost. Predvsem pa je pomembno, da se v svoji koži počutimo dobro. Razvajajmo jo in hvaležna nam bo.

Prispevek je pripravila: Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane 

Viri:
1 Kedarnath, Kamble Kaveri M., Vishwanath B. Chimkod and C. S. Patil. 2013. Antimicrobial activity of aloe vera leaf extract. International Journal of Applied Biology and Pharmaceutical Technology, 4, 4: 286-290. 

2 Syed T. A., Ahmad S. A., Holt A. H., Ahmad S. A., Ahmad S. H., Afzal M. 1996. Management of psoriasis with Aloe vera extract in a hydrophilic cream: a placebo-controlled, double-blind study. Tropical  Medicine and International Health, 1, 4: 505-9.

3 Surjushe A., Vasani R., and Saple D. G. 2008. Aloe vera: a short review. Indian Journal of Dermatology, 53, 4: 163-166.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/#__ffn_sectitle (maj, 2016)

Akcija je potekla.