30. 1. 2018

Nega kože pri dojenčkih in otrocih.

Nega kože pri dojenčkih in otrocih.

Naša koža je pravi čudež: ščiti nas pred škodljivimi vplivi, uravnava telesno temperaturo in je pomembna za metabolizem. Temelj zdrave kože se postavlja v zgodnjem otroštvu, zato je pomembna skrb že od rojstva. Obstajajo stvari na katere je potrebno biti pozoren, zato smo za vas pripravili koristne nasvete.

Devet mesecev čakate na dan D, se informirate, prebirate, iščete nasvete in si predstavljate, kako lepo bo, ko bo otrok prišel na svet. Potem pride mali čudež in lahko hitro pride do tega, da izgubite nadzor nad situacijo, ker ste preobremenjeni, saj si nikakor ne želite narediti napake.

Na kaj je treba paziti pri negi kože za dojenčke?
Dejstva: koža dojenčkov je precej bolj občutljiva kot koža odraslih, ker je zaščitna plast kože precej tanjša. Tudi žleze znojnice in lojnice, ki so na površini kože tvorijo zaščitno plast, a še niso popolnoma funkcionalne. Zaradi tega lahko mikrobi zlahka prodrejo skozi kožo in koža hitro izgubi vlago, zato pride do izsušitve. Če ne upoštevamo teh posebnih potreb, lahko pride do neprijetnih izpuščajev in draženja. Vendar je skrb za dojenčke in otroke dejansko precej preprosta. Samo nekaj osnovnih pravil in vaš otrok se bo počutil dobro.

Čiščenje je pomembno
Pogosto kopanje lahko izsuši občutljivo kožo vašega malčka. Kopanje enkrat do dvakrat na teden, 5-10 minut je popolnoma dovolj. Najboljše je, če je temperatura vode med 36 in 37 stopinj Celzija. Kozmetična sredstva za kopanje je treba pazljivo dozirati, morajo pa biti namenjeni koži dojenčka. Geli za prhanje, ki vsebujejo milo niso dobra izbira, ker dodatno izsušujejo kožo. Bodite pozorni na pH vrednost izdelka (5,5) in količino dodanih barv ter vonjav. Na trgu obstaja veliko izdelkov, ki so primerni tudi za umivanje las in lasišča. Pomembno je, da šampon nikoli ne pride v stik z očmi. Po kopanju je treba glavo in telo pozorno in nežno posušiti s toplo brisačo. Po tem kožo dojenčka namažite s kremo. V dnevih, ko se dojenček ne kopa  lahko roke, obraz in področje pod plenico sčistite z vlažilnim robčkom in majhno količino sredstva za čiščenje, če je to potrebno.

 

Pravilna nega
Dojenčki in malčki so nagnjeni k suhi koži, zato mora biti njihova koža vedno nahranjena in negovana s kremo. Otroci uživajo v dotikih, še posebej, če jim dodate nekaj masažnih gibov. Kreme na splošno morajo vedno vsebovati veliko vlage. Kadar je toplo ali je koža razdražena, je najbolje, da izberete izdelke osiromašene z maščobami in ko je mraz ali ste na prostem, izberite tiste izdelke, ki vsebujejo veliko maščob. Od šolske dobe naprej lahko uporabljate že izdelke, ki so namenjeni odraslim. Približno 10 do 12 odstotkov vseh dojenčkov in majhnih otrok trpi zaradi ekcemov. V tem primeru se posvetujte s svojim zdravnikom o negi kože. Vendar pa praviloma velja, da izdelki ne smejo vsebovati dišav, konzervansov ali drugih dodatkov. Dobra rešitev je linija Xeracalm A.D. Pomaga ublažiti simptome ter prekine začaran krog srbenja in praskanja.

Menjava plenic
Koža pod plenicami mora veliko zdržati vsebine, zato potrebuje posebno zaščito. Ko menjate plenice, najprej odstranite veliko umazanijo z vlažno krpo (po vsaki uporabi operite perilo na najmanj 60°C) in nato očistite otrokovo ritko ter intimno področje s tekočo vodo. Za nego so primerne kremaste emulzije (voda v olju), ki so bogate z maščobami ali v primeru izpuščaja na koži, primerne kreme z dodatki, ki povečujejo stimulacijo, kot je Cicalfate obnavljajoča krema. Ne nanašajte preveč plasti kreme, da preprečite nastanek toplote, kar lahko povzroči plenični izpuščaj. Če je mogoče, pustite malo zraka do otroške ritke. Pomagajte koži dihati, v pravem pomenu besede.

Besedilo je pripravilo podjetje Oktal Pharma d.o.o.
https://www.eau-thermale-avene.si/