1. 2. 2017

Nega suhe kože malčkov in odraslih

Nega suhe kože malčkov in odraslih - Slika 1

Zmanjšana vsebnost naravnega vlažilnega dejavnika in spremenjena lipidna sestava sta najpogostejša vzroka za pomanjkanje vode v roženi plasti, posledica slednjega pa motnje naravnega procesa obnavljanja povrhnjice. Eden od razpoznavnih znakov suhe kože so skupki delno odluščenih korneocitov (bele luske). Premajhen vnos vode in izpostavljenost mrazu, vetru, onesnaženemu zraku ter zadrževanje v ogrevanih prostorih botrujejo k težavam s suho kožo v zimskem času. Koža je na otip hrapava in groba, brez sijaja, manj voljna, pojavijo se bele luske, nemalokrat tudi poči, nelagoden občutek zategnjenosti, srbečica, ščemenje in bolečina pa spremljevalci takšnega stanja. Težave s suho kožo pa ne izzvenijo z zimo, saj jo izsušujejo tudi pogosto kopanje in tuširanje, še posebej kadar uporabljamo vročo vodo ali mila, ki iz kože odstranjujejo lipide, agresivne detergente in čistila. Nič bolj prijazna za kožo ni bazenska voda zunanjih in notranjih kopališč.

Koža malčkov je še bolj občutljiva od odrasle, še posebej pri tistih z atopijskim dermatitisom, saj suhost kože pripomore k razvoju in vzdrževanju srbečega kožnega ekcema. Nanos zadostnih količin kakovostnega negovalnega izdelka je eden glavnih ukrepov v boju z izsušeno kožo, tudi tisto z luskavico. 

Visoka vsebnost aktivnih sestavin naravnega izvora in uporaba farmacevtske prečiščene vode so poleg sodobnih postopkov izdelave linij Lekobeba in Lekovita osnova za doseganje hipoalergenosti in mikrobiološke kakovosti ob minimalni uporabi konzervansov, nekateri izdelki jih sploh ne vsebujejo. Izdelki ne vsebujejo parfumov in dišav, ki so pogosto vzrok za dodatno razdraženje in izsušitev kože. 

Za vsakdanjo nego suhe in hrapave kože tako malčkov kot odraslih je dobra izbira krema bogata z mandljevim oljem in čebeljim voskom. Obogatena z ognjičem, kamilico in vlažilnim dekspantenolom (provitamin B5) Lekobeba krema kožo varuje pred izsuševanjem v mrzlih in vetrovnih dneh, jo mehča in učinkovito vlaži, spodbuja tvorbo lipidov ter je hkrati vir hranilnih snovi s ciljem pospeševanja obnove kožnega tkiva, tudi ob manjših opeklinah, pordelosti ob tetoviranju, depilaciji. 

Lekovita ribja mast s čebeljim voskom, dodanim dekspantenolom ter z vitaminoma A in D bogatim ribjim oljem spodbuja obnovo izsušene kože. Brez dodanih dišav omogoča hipoalergeno blagodejno nego kože po daljši izpostavljenosti soncu ali vročim snovem, blagi pordelosti, kožo mehča in varuje pred izsušitvijo v vseh starostnih obdobjih. 

Nekaj kapljic Lekobeba mandljevega olja za prva kopanja in nego lasišča ob pojavu temenc. Zaščitna krema Lekobeba krema za ritko v obliki brezvodnega mazila z lanolinom, belim vazelinom in mandljevim oljem z dodanim cinkovim oksidom in benzojevo tinkturo za nego kože brez dišav in konzervansov, blagodejno deluje na razdraženo suho kožo, preprečuje ter varuje pred razvojem draženja, rdečice in izpuščajev pod plenicami. Mehke teksture ne pušča belih sledov cinkovega oksida, primerna za nego predelov okrog spolovila in anusa, v predelu vratnih gub, pod pazduho, koleni in komolci, za nego regad (ustnice, prsne bradavice, koža med prsti na nogah in rokah), spodbuja obnavljanje kože, jo mehča in ščiti pred izsuševanjem. Dodana benzojeva tinktura dobrodejno vpliva na kožo, jo pohladi, sprošča in daje občutek ugodja. Izkušnje patronažnih sester govorijo o uporabi pri negi predelov okrog stom in analne fisure, tudi blagodejni negi obsežnih kožnih sprememb ob herpes pasovcu.

Poleg zgoraj opisanih družina Lekobeba izdelkov šteje še hladilno mazilo in puder. Lekobeba puder iz koruznega škroba, smukca, cinkovega oksida, bizmutovega subgalata in eteričnega olja melise vpija ostanke vlage na koži, jo varuje in preprečuje probleme s kožo in spodbuja njeno obnovo.

V času nosečnosti suha koža potrebuje intenzivno nego, v pomoč pri preprečevanju nastanka strij je Lekovita nosečka negovalno olje, popolnoma naravna mešanica hranljivih in vlažilnih olj. Soja, mandelj, oliva, jojoba, sezam, avokado, šentjanževka in korenček, obogateni z ognjičem in ovsom dajejo koži občutek mehkobe in svilnate gladkosti. Olje kožo hrani, vlaži in varuje pred izsuševanjem ter jo ohranja vitalno. Hitro se popolnoma vpije v kožo, a je ne masti. Primerno za masažo presredka. Mehka hranilno vlažilna negovalna krema Lekovita nosečka z glicerolom ter šentjanževim in korenčkovim oljem bogato nahrani kožo bodoče mamice in jo varuje pred srbečico ob raztezanju trebuščka. Veliko mamic tudi po nosečnosti prisega na oba izdelka nosečka za nego suhe kože. Negovalnega olja se ne brani niti moška koža tistih, ki se trudijo pridobiti mišično maso.

Na pobudo Thermane Laško smo pred leti zasnovali v Sloveniji pa tudi širše v regiji edinstveno linijo z izvlečkom hmelja.

Po svoji funkcionalnosti med izdelki izstopa Lekovita HMELJ masažno olje z izključno naravnimi sestavinami za nego normalne kot suhe rdeče in občutljive ženske in moške kože. Mešanica bogatih hranljivih olj soje, oliv in pšeničnih kalčkov z dodanimi izvlečki hmelja, ognjiča in ovsa kožo obdari z vlago in občutkom mehkobe ter svilnate gladkosti. Blag učinek hmelja v kombinaciji z ognjičem podpira sposobnost obnavljanja razpokane, izsušene in problematične kože. Dobrodošla vsakdanja nega kože ob dermatitisih in luskavici, v evropski bazi uvrščeno med izdelke za nego kože po dopolnjenem 3. letu starosti, glede na sestavo in nekajletne izkušnje pa primerno tudi za nego suhe kože najmlajših. Za nego brez dražečih pen in dišav poskrbi z olji in rastlinskimi izvlečki bogata Lekovita HMELJ kopel, žlička eliksira za vašo kopel, tudi v masažnih banjah. 

Najbolj pa je vsakdanjim izzivom in zunanjim vplivom izpostavljena koža obraza. Lekovita HMELJ vlažilna krema je primerna za nego normalne ali suhe razdražene kože. S pomočjo avokadovega olja fitoestrogeni iz hmelja prodrejo v globlje plasti kože, kjer varujejo kolagenska vlakna in ohranjajo napetost kože. Izvleček ovsa, naravni vir vitaminov B, vlaži, mehča, varuje in dobrodejno vpliva na razdraženo kožo. Kombinacija olj zagotavlja vsakodnevni vir maščobnih kislin, vitaminov in antioksidantov, ki podpirajo sposobnost obnavljanja kože in izboljšujejo njeno strukturo. Krema je primerna za ženske in moške, tudi kot zaščitna nega razdražene moške kože po britju. Krema odlična izbira pri negi izsušene nečiste kože. 

V s hranili bogati Lekovita HMELJ hranljivi kremi lahkotne teksture proti staranju kože ter nastajanju gub smo delovanje hmelja nadgradili s fitoestrogeni iz olja gensko nespremenjene soje. Kožo varuje pred izsuševanjem in spodbuja njeno obnavljanje. Slezenovec vsebuje vitamine A, B, C in E, aminokisline, tanine ter sluzi, podobno kot islandski lišaj. Obogatena z ameriškim slamnikom lajšata probleme s kožo, jo mehčata in gladita suho hrapavo površino. Krema je primerna za nego normalne ali rdeče in občutljive suhe kože žensk in moških. 

Lucija Sotošek, mag.farm. // LEKOS d.o.o. Sevnica.