30. 10. 2017

Nutrikozmetika, naravna evolucija kozmetike.

Nutrikozmetika, naravna evolucija kozmetike. - Slika 1

Bolj zdrava prehrana je splošno priporočilo za vse, ki želijo zmanjšati svoje tveganje za bolezni srca, raka, sladkorno bolezen in druge zdravstvene težave. Novejše raziskave so usmerjene na ugotavljanje, ali lahko prehranske spremembe vplivajo na kožo: zmanjšajo znake staranja in izboljšajo nekatere težave s kožo. 

Nutrikozmetika – uporaba hranil in prehranskih dopolnil za zdravo in lepo kožo – je v svetu vedno bolj priljubljena in postaja naslednji mejnik za izboljšanje zdravja in lepote kože.

Kako lahko prehranska dopolnila izboljšajo zdravje kože:

  • Če nutrikozmetična prehranska dopolnila, ki vsebujejo sestavine, kot so vitamini, peptidi, morski proteini, karotenoidi in antioksidanti, uživamo vsak dan.
  • Nutrikozmetika lahko ponuja široko paleto koristi za kožo: glajenje črt in gub, izboljšanje elastičnosti, gladka koža.

Nutrikozmetika za preprečevanje fotostaranje in zaščito pred soncem
Fotostaranje – staranje zaradi izpostavljanja ultravijolični (UV) svetlobi – signifikantno pripomore k vidnim znakom staranja, kot so rjavi madeži in globoke gube. Trenutno še ni znanstvenih dokazov, da lahko prehranska dopolnila samostojno zagotavljajo ustrezno raven zaščite pred škodljivimi sončnimi žarki, lahko pa ta prehranska dopolnila uporabljamo v kombinaciji z iskanjem sence, nošenjem zaščitnih oblačil in uporabo ustrezne zaščite pred soncem.

Lahko pa nutrikozmetika pripomore k zaščiti kože pred soncem na naslednje načine:

  • Antioksidanti, kot so vitamina C in E, likopen, polifenoli iz zelenega čaja, nudijo določeno stopnjo zaščite pred poškodbami kože zaradi sonca.
  • Nutrikozmetika, ki vsebujejo sinergistične antioksidante, lahko zmanjša tudi poškodbe kože, ki jih je povzročilo sonce. Nudijo namreč določeno mero zaščite pred sončnimi opeklinami in škodljivimi encimi, ki razgrajujejo kolagen. Antioksidanti pomagajo kožo zaščititi pred oksidativnim stresom, ki ga povzroči izpostavljanje soncu in pred nastajanjem gub. Oksidativni stres povzroča poškodbe celičnih membran, DNK in osnovnih proteinskih gradnikov kože elastina in kolagena.

Prehransko dopolnilo ne nadomešča zdrave in uravnotežene prehrane. Uporabljajte kot del raznolike in uravnotežene prehrane. Upoštevajte načela zdravega življenjskega sloga. Hranite na otrokom nedostopnem mestu.

Prispevek je pripravilo podjetje TOPMEDICUS d.o.o.