5. 7. 2015

Okrepite imunski sistem in splošno počutje vašega psa, mačke, glodalca...

Okrepite imunski sistem in splošno počutje vašega psa, mačke, glodalca... - Slika 1

Tako za nas, kot za naše ljubljenčke, so aminokisline eden od osnovnih gradnikov v organizmu, ki opravljajo številne funkcije. Uravnotežena in kakovostna prehrana živali je ključnega pomena za oskrbo organizma z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi, vendar pa se v določenih stanjih potreba po teh snoveh poveča. V naravi najdemo več kot 100 naravnih aminokislin, od katerih je 21 tako imenovanih standardnih aminokislin, ostale pa nastanejo v procesu modifikacije teh aminokislin. V telesu se aminokisline obnašajo tako, da vstopijo v proces izgradnje beljakovin, nekatere aminokisline pa so pomembne tudi pri izgradnji nebeljakovinskih molekul. Beljakovine, ki nastanejo z izgrajevanjem aminokislin igrajo izredno pomembno vlogo pri rasti tkiv, dlak, roževinastih struktur, kože in izgradnji hormonov.  Mnoge sodelujejo v organizmu tudi tako, da prenašajo druge pomembne komponente: imajo torej transportno vlogo. Določene imajo tudi encimsko vlogo. V krvi aminokisline vplivajo tudi na kislo-bazično ravnotežje. Nekatere aminokisline pa predstavljajo tudi vir energije.

Esencialne aminokisline poimenujemo posebno vrsto standardnih aminokislin, gre pa za tiste, ki jih organizem sam ne more proizvesti in jih je nujno zaužiti s hrano ali prehranskimi dodatki. Seveda na tem mestu opominjamo, da v literaturi ta termin splošno velja za človeški organizem. Kar pomeni, da psi nekatere aminokisline, ki jih ljudje nismo sposobni proizvesti sami, lahko proizvajajo, torej za njih niso nujno potrebne v hrani in obratno. Aminokisline torej najdemo v beljakovinsko bogati hrani.  V primerih, ko se pojavi povečana potreba po aminokislinah pa je priporočljivo poseči po prehranskih dodatkih, ki jih vsebujejo, kot je na primer prašek Aminomix Pet.

Za ponazoritev nalog aminokislin, vam predstavljamo nekaj le-teh in njihovo vlogo v telesu:

  • Arginin sodeluje pri celjenju ran, sproščanju hormonov iz žlez in pri delovanju imunskega sistema.
  • Glutamin igra pomembno vlogo pri pravilnem delovanju imunskega sistema in možganov, spodbuja izločanje rastnega hormona in sodeluje pri vzdrževanju kislinsko-bazičnega ravnovesja.
  • Lizin je ena od ključnih aminokislin pri izgradnji beljakovin, igra pomembno vlogo pri izgradnji mišičnega tkiva, protiteles, hormonov in encimov.
  • Triptofan deluje kot predstopnja hormona sreče – serotonina – in tako sodeluje pri urejanju spalnega ritma in proti stresu.
  • Levcin, valin in glutaminska kislina pomagajo pri zaščiti tkiva.
  • Metionin in holin med drugimi sodelujeta pri izločanju maščob iz jeter in tako pripomoreta k presnovi v jetrih.
  • Glicin in betain pomagata proti utrujenosti. 

Prašek Aminomix Pet (100 g ali 500 g) vsebuje skrbno izbrano mešanico vseh telesu pomembnih aminokislin ter tudi nekaterih vitaminov in mineralov in so zasnovane posebej za pokritje potreb pri živalih. Pakirane so v priročni embalaži, primerne pa so za pse, mačke ter glodavce in dihurje.

V katerih primerih se priporoča dajanje praška Aminomix Pet živalim?

  • Izredno bodo koristile brejim in doječim samičkam, saj imajo te povečano potrebo po teh snoveh, ki jih morajo dobiti tudi še nerojeni ali pravkar skoteni mladički.
  • Ker skrbi za zdrav razvoj skeleta in mišičevja, je priporočljivo dodajanje tudi odstavljenim mladičkom.
  • Starejše živali slabše izkoriščajo hrano, izgubljajo mišično maso in imajo oslabljen imunski sistem, zato je za njih dodatek aminokislin izredno priporočljiv.
  • Živali pod stresom, bolne in oslabele živali ter živali, ki okrevajo po posegih, imajo zmanjšan apetit, zato s hrano ne vnesejo v telo vseh hranilnih snovi.
  • Ker so aminokisline tudi osnovni gradniki dlake in roževinastih struktur, bodo poskrbele za zdravo, lesketajočo in dobro pigmentirano dlako. Živali, ki so izgubile dlako zaradi različnih vzrokov (mehanske poškodbe, vnetja kože), ali ki imajo lomljivo dlako, bodo hitreje izgradile nov kožušček,  če jim boste dodajali dodatek aminokislin.
  • Odlična izbira so tudi za živali, ki trenirajo in se pripravljajo na tekmovanja ali razstave. Te živali zaradi povečane fizične aktivnosti potrebujejo večji vnos aminokislin v telo, za obnavljanje mišic.

Prašek Aminomix Pet ima okus po mleku, zato ga živali dobro sprejmejo in je primeren za dajanje psom, mačkam, pticam, kuncem, malim glodavcem in dihurjem. Prašek se uporablja kot dodatek k prehrani, saj se ga posuje po hrani, ni pa primeren za mešanje z vodo. Odmerja se ga 0,5 g na kilogram telesne teže na dan, vendar ne več kot 20 g dnevno, ne glede na težo živali. Pri majhnih psih in mačkah je pomembno tritedensko postopno zviševanje odmerka: v prvem tednu začnemo z 1/3 odmerka, ki ga nato v treh tednih povišamo do polnega odmerka.

Ines Čepin, dr.vet.med, BTL Marketing d.o.o.