21. 5. 2019

Razlika med suho in izsušeno kožo.

Razlika med suho in izsušeno kožo.

Na prvi pogled se zdi, da besedi »suha« in »izsušena« opisujeta isto stvar, vendar sta v primeru nege kože to popolnoma različna pojma, ki imata tudi različne vzroke.

Kakšna je razlika med suho in izsušeno kožo?
Suha koža je vrsta kože, medtem ko pojem izsušena koža opisuje stanje kože, ki ga oseba lahko doživi. Za suho kožo je značilno pomanjkanje olja ali lipidov. Pri izsušeni koži pa primanjkuje vode v roženi plasti, ki je zgornja plast kože. Ni treba imeti suhe kože, da bi imeli izsušeno kožo. Izsuši se lahko tudi mešana in mastna koža.

Kako lahko potem ugotovite, ali imate suho ali izsušeno kožo? V nadaljevanju je seznam nekaterih glavnih značilnosti.

Suha koža:

  • Občutek hrapavosti
  • Suh videz
  • Lise na koži

Izsušena koža:

  • Videti je pusta
  • Občutek zategovanja
  • Občutek hrapavosti
  • Občutljivost
  • Drobne linije
  • Znaki pospešenega staranja, povešena koža in globoke gube 

Glavni vzroki izsušene kože

Sonce
Čeprav ste morda mislili, da so glavni vzroki izsušene kože veter, dež in mraz, vsaj ko govorimo o vremenskih razmerah, vendar so glavni dejavnik UVA sončni žarki.

Sonce lahko izsuši kožo. UVA žarki so glavni dejavnik, ki lahko vpliva na našo kožo, pospešuje proces staranja, povečuje količino oksidantov v koži, izsušuje kožo in povečuje količino prostih radikalov v celicah ter tako poškoduje kožo.

Trda voda, prhanje in kopanje v vroči vodi
Trda voda vsebuje apnenec, ki lahko odstrani vodo s kože. Lahko se prhate vsak dan, vendar naj ne traja predolgo in namesto vroče vode uporabljajte mlačno. Prhanje z vročo vodo lahko dodatno izsuši kožo.

Staranje
To je dejavnik, ki vpliva na številne težave pri negi kože, in izsušena koža pri tem ni izjema. Ker se vaša koža stara, je vse težje vzdrževati visoko raven vlažnosti. Proces staranja izsušuje celotno telo, vključno s kožo. Strukturne spremembe, povezane s procesom staranja, so odgovorne za dodatno izsuševanje, zaradi česar lahko pride tudi do upočasnitve obnavljanja celic.

Ko koža postane izsušena, je lahko tudi videti starejša. Izsušena koža ima hrapavo teksturo z drobnimi linijami, ki sčasoma postanejo izrazitejše.

Klima in centralno ogrevanje
Čeprav klimatske naprave in centralno ogrevanje ustvarjajo udobnejšo temperaturo v vročih in hladnih dneh, lahko vaši koži povzročijo več škode kot koristi. Klimatske naprave in centralno ogrevanje lahko negativno vplivajo na vlaženje kože. Če preživite preveč časa v klimatiziranih prostorih ali tistih s centralnim ogrevanjem, boste kaj kmalu ugotovili, da takšne razmere še dodatno poslabšajo izsuševanje in suhost kože.

Neustrezna nega kože
Če uporabljate izdelke, ki so pretežki, prelahki ali če jih uporabljate nedosledno, lahko takšna nega kože negativno vpliva na težave z izsušeno kožo. Pomembno je, da imate na voljo zelo dobro vlažilno nego za telo in druge prilagojene izdelke za nego obraza. Prav tako se pri čiščenju kože izogibajte uporabi grobih pilingov.

Kaj morate storiti, ko imate izsušeno kožo?

»Pomembno je piti veliko vode,« pravijo strokovnjaki.

Vendar pa je naša koža tudi največji organ našega telesa, zato je zelo pomembno, da uporabljate kakovostne sestavine, da bo koža ostala navlažena. Uporaba ustrezne vlažilne nege je zagotovo najpomembnejši korak.

Sodobna vlažilna nega mora biti veliko več kot le navadna krema in mora poleg vlaženja zagotoviti tudi pogoje za razvoj različnih bakterij na koži.

Toleriane Sensitive je vlažilna nega, ki zmanjšuje občutljivost kože, njene sestavine pa so:

  • 2 % niacinamida: Pomirjujoče delovanje
  • 7 % glicerina in ceramid III: Vlaženje in krepitev kožne pregrade
  • 73,9 % naravne termalne vode La Roche-Posay: Pomirjujoče delovanje s prebiotičnimi lastnostmi

Formula, ki je primerna tudi za dojenčke, ima pomembno klinično dokazano učinkovitost na funkcijo kožne pregrade[1]:

  • Pomembna pomirjevalna učinkovitost s statistično značilnim zmanjšanjem pekočega občutka na obrazu
  • Statistično značilno zmanjšanje suhosti, luščenja, zategovanja, zbadanja in srbenja

Izdelki iz linije Toleriane  so bili preizkušeni na koži, nagnjeni k alergijam, in ne vsebujejo dišav ali alkohola.

Pravilna rutina za nego občutljive kože pa ne bi bila popolna brez učinkovitega, a obenem nežnega čistilnega gela. Zato je La Roche-Posay svojo ponudbo obogatil z novim Toleriane hranljivim gelom za umivanje obraza, ki deluje proti neprijetnim občutkom zategovanja in suhosti kože.

Kaj še lahko storite?
Ohranjanje zdravega načina življenja z redno nego kože bo pomagalo ohraniti polnost in sijaj vaše kože ter preprečiti težave, kot je izsušenost. Dobra prehrana, zdrave navade in pitje velike količine vode so vedno bili najboljši način za doseganje najboljšega videza kože.

5 osnovnih priporočil za izsušeno kožo:

  1. Uporabljajte izdelek za zaščito pred soncem
  2. Izogibajte se alkoholu
  3. Izogibajte se kajenju
  4. Ohranite uravnoteženo prehrano
  5. Pijte veliko vode

[1] Rezultat samoocenjevanja in kliničnega ocenjevanja 54 žensk z občutljivo kožo; 4 tedni uporabe, 2 nanosa na dan, zjutraj in zvečer

Prispevek je pripravilo podjetje L'Oreal Slovenija.