10. 3. 2017

Razstrupljanje - kdo ga v resnici potrebuje in kako ga zares izpeljati?

Razstrupljanje - kdo ga v resnici potrebuje in kako ga zares izpeljati? - Slika 1

Razstrupljanje je naraven proces, ki v našem telesu poteka brez prestanka. Ob presnovi namreč nastajajo odpadne snovi, ki jih pljuč izločamo z izdihovanjem, preko kože s potenjem ter preko izločil z urinom in blatom. Pogosto pa naše telo ne more samo izločiti vseh odpadnih snovi, saj jih z nezdravimi navadami vanj preprosto preveč vnesemo.

Kako strupi pridejo v telo?
Prevečkrat posegamo po pakirani, vnaprej pripravljeni hrani, ki vsebuje konzervanse, arome, barvila in druge dodatke. Telo pa obremenjujejo tudi kava, sladice iz bele moke in sladkorja, cigarete in alkohol. Čeprav se morda ne zavedamo, živimo obkroženi z raznimi škodljivimi snovmi. Onesnažen zrak, izpušni plini, virusi v neprezračenih javnih prostorih ter ostanki toksičnih snovi v čistilih in kozmetiki so naši vsakodnevni spremljevalci.

Vse našteto telo neprestano izloča in tako skuša vzpostaviti ravnovesje. V tem smislu so naš najpomembnejši organ jetra, saj delujejo kot filter, ki razstruplja naše telo. Hranljive snovi spuščajo v krvni obtok in izločajo toksine ter presnovne ostanke. Zato je tako pomembno, da jetra ohranimo zdrava in dobro delujoča. Če jetra obremenjujemo preveč, svoje funkcije ne morejo več opravljati pra­vilno. V telesu se začnejo nabirati strupene snovi, ki so vir številnih zdravstvenih težav. 

Signali za ukrepanje
Simptomi preobremenjenih jeter so dolgotrajna utrujenost in brezvoljnost, težave s prebavo, ki jih spremlja napihnjenost, napenjanje in spahovanje. Koža izgubi sijaj in je nezdrave barve. Osebe z zamaščenimi jetri imajo pogosto previsoko telesno težo, pri čemer se jim maščoba nabira predvsem okrog trebuha. Povezane težave so še povišan holesterol in trigliceridi v krvi, visok pritisk ter inzulinska rezistenca, ki lahko vodi v diabetes tipa II. 

Zakaj morate ukrepati?
Z razstrupljanjem pomagamo jetrom pri vzpostavljanju ravnovesja v telesu. Povečala se bo vitalnost in bolje se bomo počutili. Z razstrupljanjem dosežemo  tudi znižanje holesterola v krvi, zmanjšamo obsegu pasu in uredimo prebavo. 

Skrb za razstrupljanje sodi v zdrav način življenja, kar je ena naših najpomembnejših naložb. Blagica Džaić, dr.med., je na predavanju o zdravi prehrani ključne prednosti skrbi za zdrave navade opisala z: »Nastanek številnih nenalezljivih kroničnih bolezni: na primer bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni in nekaterih vrst raka lahko s spremembo življenjskega sloga preprečimo ali odložimo«. 

Razstrupljanje, praktična vodila
Priporočamo vam  preprosto trimesečno razstrupljevalno kure, ki temelji na zdravi prehrani, gibanju in sproščanju. Ker je enostavna, se lahko lotite kadarkoli, najbolje čimprej. In brez skrbi - ne boste stradali, vaša odrekanja ne bodo prevelika in ne bo vam treba izčrpavati telesa. 

Hrana za razstrupljanje
Izbirajte svežo, sezonsko hrano. Ne pozabite na zadosten vnos vode. Redno telesno dejavnost in sproščanje  uvrstite na vsakodnevni urnik.

  1. Zelenjava in sadje
    Naj bosta del vsakega obroka. To je bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov ter antioksidantov.
  2. Ogljikovi hidrati:
    Izbirajte polnozrnate izdelke: piro, kamut, proso, ajdo, rjavi riž, kvinojo ali amarant, ki so brez ali z nižjo vsebnostjo glutena.
  3. Mešan vir beljakovin
    Redno uživajte stročnice, kalčke in ribe. V zmernih količinah pa jajca, piščančje, puranje in zajčje  meso ter manjše količine rdečega mesa brez vidne maščobe.
  4. Dobre maščobe:
    Uporabljajte hladno stiskano olivno, konopljino ali laneno olje. Dober vir maščob sta tudi avokado in kokosovo olje. Zmerno uživajte oreške in semena.

 Med razstrupljanjem ne uživamo: konzervirane in pakirane hrane, izdelkov iz bele moke, sladkorja, sladic, ocvirkov, klobas, arom, konzervansov in transmaščob. 

Uživajte navedeno dobro in zdravo hrano v primernih količinah. Tako ne boste lačni in v telo boste vnesli vsa hranila, ki jih potrebujete.   

Podpora razstrupljanju
Kot podporo razstrupljanju številne študije priporočajo dodajanje silimarina iz pegastega badlja, vitaminov B skupine in sladki koren. Pri izbiri bo­dite pozorni, da izdelek vse­buje kakovostne in preverje­ne izvlečke zdravilnih rastlin brez nepotrebnih dodatkov ali barvil. Vse, kar zaužijete, se na­mreč presnavlja skozi jetra. 

V lekarnah je naj­bolj prodajano prehransko dopolnilo za težave z jetri Liverin Forte. Originalna formula vsebuje visoko koncentracijo sili­marina iz pe­gastega badlja za razstrupljanje in obnovo jeter. Pri razstrupljanju telesa vam bo v veliko pomoč urejena pre­bava, saj bo poskrbela za izločanje odpadnih snovi. Prav zato originalna formula vsebuje tudi sladki koren. Liverin Forte je brez barvil ali ume­tnih dodatkov in tako ne predstavlja dodatne obremenitve za vaša jetra.

Besedilo pripravilo podjetje Sanofarm d.o.o.