1. 7. 2015

Tudi naši hišni ljubljenčki pogosto trpijo zaradi težav v sklepih

Tudi naši hišni ljubljenčki pogosto trpijo zaradi težav v sklepih - Slika 1

Težave s sklepi se (žal) vse pogosteje pojavljajo tudi pri psih in mačkah. Starejši psi in psi večjih pasem pogosto trpijo za degenerativnimi obolenji sklepnih struktur, ki se kažejo sprva kot šepanje in lahko napredujejo do stanja, ko je operativni poseg edina rešitev, ki razreši nastale težave. Obdobje rasti je pri psih večjih pasem izredno obremenjujoče za sklepe in kosti, zato je dajanje preparatov, ki pomagajo pri varovanju zdravja sklepov in pripomorejo k pravilni rasti sklepnih struktur, smiselno že v času odraščanja. Da napredovanje že izraženih težav preprečimo in s tem odpravimo tudi bolečino, lahko ljubljenčkom ponudimo ustrezen preparat, ki v svoji sestavi združuje sestavine, ki so nujne za obnavljanje poškodovanega hrustanca, nastajanju sklepne tekočine in preprečujejo nadaljnjo razgradnjo sklepnih struktur ter tako pomagajo odpraviti bolečine in težave v gibanju. Velikokrat lahko že s preventivnim ravnanjem pomagamo in obidemo morebitne težave v mobilnosti vašega hišnega ljubljenčka.

Izdelka,  Condroton 500  mg (za mačke in pse do telesne teže 10 kg) in Condroton 1000 mg (za pse teže nad 10 kg),  v svoji sestavi združujeta najbolj čisto obliko hondroitin sulfata, to je hondroitin sulfat A, glukozamin, kolagen, mangan in zelenoustno školjko. Zaradi svoje posebnosti v sestavi, se izdelek lahko koristi kot preventiva (manjše odmerjanje), ali kot kurativa v primeru že nastalih težav (večje odmerjanje s postopnim zmanjševanjem).

Hondroitin sulfat A je  glavna sestavina hrustančne osnove, ki ga sestavljajo posebne celice, imenovane hondrociti. Te najdemo predvsem v hrustancu in glavnih veznih tkivih. Hondroitin sulfat A ima nižjo molekularno maso kot hondroitin sulfat B ali C, zato tudi hitreje prodre do sklepov in prične z delovanjem, kar pomeni da se učinki pojavijo hitreje kot pri podobnih preparatih. 

Glukozamin najdemo v skoraj vseh telesnih tkivih in je skupaj s hondroitin sulfatom nujen za sintezo molekul, ko sodelujejo v nastajanju hrustančnega tkiva. 

Kolagen je bogat s prostimi aminokislinami in je nujen sestavni del sklepnega hrustanca. 

Askorbinska kislina (vitamin C): je predstopnja askorbata, ki je nujen kofaktor za nastanek kolagena. Pomaga pri ohranjanju veznega tkiva in preprečuje razkrajanje kolagena. 

Mangan je nujen za optimalno rabo hondroitin sulfata A in glukozamina v procesu obnavljanja sklepnih tkiv. Pomanjkanje mangana povzroča zmanjšanje hondroitin sulfata v hrustancu. 

Zelenoustna školjka (Perna canaliculus) je pomemben del Condrotona, saj ji pripisujejo blago protivnetno delovanje in pomaga pri zaščiti hrustančnih tkiv. 

Izdelek Condroton je priporočljiv za dajanjem psom in mačkam, živalim, ki imajo motnje v presnovi sklepnih struktur različnih vzrokov (obolenja ali poškodbe sklepnih struktur, starost, pomanjkljiva prehrana) ali za preprečevanje obrabljenosti sklepnih struktur in tkiv zaradi različnih vzrokov (treningi, tekmovanja, rastoči psi velikih pasem, zdravljenje s kortikosteroidi, starejše živali…). 

Posebnost tablet Condroton je tudi v njihovem odmerjanju. Začetni odmerki so namreč predpisani glede na telesno maso, po dvomesečnem dajanju pa pričnemo pri živalih, ki imajo kronične težave s sklepi in torej predpisano dolgotrajno dajanje preparata, z zmanjševanjem odmerka. Po dveh mesecih preidemo iz predpisanega začetnega odmerka na vzdrževalni odmerek, ki ga nato postopoma lahko zmanjšujemo do 1 tablete na teden, ob izrazitem pojavu težav s sklepi (na primer v prehodnem spomladanskem in jesenskem obdobju) pa odmerek spet povišamo. Tablete Condroton so namenjene tudi psom, ki sem jim v času rasti ne dvigne ušesni poklopec, saj sodeluje tudi pri izgrajevanju hrustanca v poklopcu. 

Ines Čepin, dr.vet.med.
BTL Marketing d.o.o.