19. 11. 2018

Ultrazvočne zobne ščetke.

Ultrazvočne zobne ščetke.

V ustni votlini se nahaja do 800 različnih vrst bakterij, od katerih so mnoge kariogene. Cilj dobre ustne higiene je odstranitev teh bakterij iz ustne votline, preden poškodujejo sklenino in povzročijo vnetje dlesni. Pri tem je pomembno ščetkanje zob z dobro zobno ščetko, ki ne sme poškodovati sklenine ali dlesni, uporaba učinkovite zobne paste in zobne nitke. Ključno je redno, učinkovito in dovolj dolgo ščetkanje. Osnovni princip ščetkanja je, da fina zaobljena vlakna pridejo v kontakt s plakom in ga fizično odstranijo z mesta, kjer se pritrjuje. Večkrat premaknemo glavo zobne ščetke gor in dol ali krožno naokrog, bolj učinkovito je čiščenje. Povprečna oseba čisti svoje zobe približno eno minuto, pri čimer glava ščetke naredi približno 360 gibov na minuto.

Najnovejša tehnologija električnih zobnih ščetk so ultrazvočne zobne ščetke, ki oddajajo ultrazvočno valovanje za čiščenje zob. Pogoj, da zobno ščetko uvrščamo med ultrazvočne, je njeno delovanje v frekvenčnem območju nad 20.000 Hz oziroma 2.400.000 gibov na minuto. Ultrazvočnim zobnim ščetkam za vsakodnevno domačo rabo je Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) odobrila delovanje pri frekvenci 1,6 MHz oziroma 192.000.000 gibov na minuto.

Ultrazvočne zobne ščetke oddajajo vibracije pri visoki frekvenci in nizki amplitudi. Te vibracije razbijejo bakterijske verižice v biofilmu in zobnih oblogah ter bakterijam poškodujejo vezi, s katerimi se pritrjujejo na površino zob (1). Ultrazvok deluje tudi do 12mm v globino dlesni.

Megasonex zobna ščetka deluje ultrazvočno z dodanimi soničnimi vibracijami 9.000 ali 18.000 gibov na minuto, kar dodatno zagotovi odstranitev delcev hrane in ostankov bakterijskih verižic. Sonične vibracije so zaradi delovanja ultrazvoka lahko nižje v amplitudi kot pri ostalih električnih zobnih ščetkah. Tako bakterijskih verižic ni potrebno fizično odstranjevati z vibracijami, lahko jih preprosto »pometemo«, ker so verižice bakterij že razpadle pod vplivom ultrazvoka.

Zaradi podobnosti izrazov "ultrazvočno" in "sonično" obstaja kar nekaj nejasnosti na trgu, pogosto namreč soničnim zobnim ščetkam pripisujejo tudi lastnosti ultrazvoka. Zobne ščetke, ki delujejo pri frekvenci, nižji od 2.400.000 gibov na minuto (pod 20.000 Hz), so "sonične" zobne ščetke. Ime "sonične" pomeni, da delujejo v slišnem področju človeškega ušesa (od 20 Hz do 20.000 Hz), na primer s hitrostjo 31.000 gibov na minuto. Samo zobne ščetke, ki oddajajo ultrazvok oziroma vibracije nad zgornjo mejo človeškega sluha, imenujemo "ultrazvočne" zobne ščetke.

Varnost ultrazvočnih zobnih ščetk
Splošno znano je dejstvo, da je biofilm na zobeh glavni vzrok za nastanek kariesa. Na voljo so številni proizvodi in različne tehnike čiščenja, vendar pa je še vedno pravi izziv doseči, da se naučimo primerne ustne higiene. V iskanju enostavnejših in učinkovitejših tehnik odstranjevanja biofilma je bila leta 1992 razvita ultrazvočna zobna ščetka s frekvenco 1.6 MHz oziorma 192 milijonov gibov/minuto. Ultrazvočna zobna ščetka je dokazano učinkovita in hkrati varna za vsakodnevno domačo uporabo. Varnostni kriterij, ki se upošteva je zagotoviti, da se temperatura okolnih mehkih in trdih tkiv v ustni votlini ne zviša za več kot 1°C med daljšo oziroma kontinuirano uporabo.

Ultrazvok je, kot ostale vrste zvoka, oblika mehanskih vibracij, ki se prenašajo od ene do druge molekule, ko se zvok širi skozi medij. Ultrazvok ni elektromagnetno valovanje in tako nima nobene povezave z ionizirajočimi sevanji in z njimi povezanimi genetskimi ali somatskimi škodljivimi učinki.

Pri številnih študijah obravnave z ultrazvokom ni bilo zaznati nobenih negativnih stranskih učinkov, prav tako tudi primerjalno na ročno zobno ščetko. Ultrazvočna zobna ščetka s frekvenco 1.6 MHz je varna in signifikantno učinkovitejša od uporabe konvencionalnih ročnih zobnih ščetk.

Kako prepoznati razliko med električno, sonično in ultrazvočno zobno ščetko
Eno od napačno razumljenih dejstev v ustni higieni so razlike med vrstami električnih zobnih ščetk. Strokovnjaki ne trdijo, da je posamezna kategorija boljša ali slabša od druge, vendar pa je pomembno, da pri izbiri zobne ščetke razumemo prednosti in slabosti posameznih kategorij. 

Električne zobne ščetke uporabljajo električno energijo za delovanje motorja. Glava zobne ščetke vibrira, ta nihanja povzročajo premikanje glave ščetke, kar poveča število premikov gibov ščetin. Večina električnih zobnih ščetk deluje s hitrostjo med 2.000 (normalne električne zobne ščetke) in 10.000 (visokohitrostne električne zobne ščetke) premiki na minuto. Nekatere glave ščetk se premikajo gor in dol, druge izvajajo krožne gibe. Glavni princip električnih zobnih ščetk je, da izrazito povečajo število premikov na minuto. Naprimer  električna zobna ščetka s 7200 premiki na minuto bo 20-krat bolj učinkovita kot ročno ščetkanje, pri katerem se izvede do 360 gibov na minuto. 

Pred približno 20 leti se je pojavila nova  tehnologija, ki uporablja elektro magnete namesto električnega motorja za premikanje glave ščetke. Ta tehnologija omogoča, da glava zobne ščetke preseže 10.000 premikov na minuto. Običajno doseže 30.000 premikov ali celo 40.000 premikov na minuto. Tovrstne zobne ščetke, ki uporabljajo elektro magnete, imenujemo sonične zobne ščetke, katerih ime so tako oblikovali, ker je frekvenca zvoka, ki nastane ob premikih ščetin, slišna.

Človeško uho sliši zvok s frekvenco med 20Hz in 20.000Hz oziroma 2.400 do 2.400.000 gibov na minuto. Višja hitrost gibanja glave ščetk tako pomeni več kontakta z zobno površino in tako boljše čiščenje. V letu 1990 je bila razvita ultrazvočna zobna ščetka.

Vgrajen ultrazvočni element uporablja povsem drugačno tehnologijo za odstranjevanje zobnih oblog. Piezo kristal, vgrajen v konico zobne ščetke, ustvarja tako visoko frekvenco gibov, da nastalega zvoka ljudje ne slišimo. Ta frekvenca je običajno 1,6 MHz (1.600.000 pulzov na sekundo ali 192.000.000 premikov na minuto). Ta frekvenca ultrazvoka z učinkom kavitacije razbije verižice bakterij tudi brez fizičnega kontakta ščetin z zobno površino. Nekatere najnovejše ultrazvočne zobne ščetke združujejo oboje: ultrazvočne gibe v kombinaciji s soničnimi gibi. 

Če povzamemo, je najboljši način, da bi ugotovili, ali je ščetka električna, sonična ali ultrazvočna, pregled hitrosti delovanja, deklarirana s strani proizvajalca. Če je hitrost premikov manjša od 10.000 na minuto, je ščetka električna, če je hitrost v razponu 15.000 in 40.000 premikov na minuto, je ščetka sonična. V primeru, da je hitrost izražena v milijonih na minuto, naprimer 192.000.000 premikov na minuto ali 1.6MHz, je zobna ščetka zagotovo ultrazvočna.

Besedilo je pripravilo podjetje BK3 d.o.o.

Literatura:

  1. Shinada K, Hashizume L, Teraoka K, Kurosaki, N. Effect of ultrasonic toothbrush on Streptococcus mutans. Japan J. Conserv. Dent. 1999; 42 (2): 410-417.