22. 2. 2018

Zaščita pasjih in mačjih tačk skozi celo leto - mazilo z jelenovim lojem za optimalno nego tačk in blazinic.

Zaščita pasjih in mačjih tačk skozi celo leto

Tačke naših hišnih ljubljencev so izpostavljene skozi celo leto, vsekakor pozimi še najbolj. Izpostavljenost hladnim in suhim vetrovom, zamrznjeni podlagi, mrazu, dežju, snegu ali žledu, lahko povzročijo srbečo in luskasto kožo, v najhujši fazi pa lahko pride tudi do pokanja blazinic in odprtih ran.

Vendar to ni edina nevarnost kateri so tačke lahko izpostavljene v zimskem času: sol in kemikalije, samostojno ali kot mešanica, ki se uporablja za taljenje ledu na cestah in ulicah, lahko še pospešijo vnetje blazinic. Posledično žival tudi liže svoje tačke in se lahko na ta način tudi zastrupi, ali pa ima vsaj prebavne težave.

Z redno uporabo (vtiranjem v blazinice) preprečujete in hkrati varujete blazinice vaših ljubljenčkov pred ledom in snegom, soljo, asfaltom, peskom, ipd. S tem pomagate preprečevati pokanje in srbenje blazinic (predvsem v zimskih mesecih). Jelenov loj, vazelin, trde maščobe in parafinum, ne delujejo le kot zaščita, ampak podpirjo razvoj roževine ter povečuje njeno elastičnost tudi v poletnih mesecih.

Da bi preprečili težave s tačkami pozimi, vam posredujemo nekaj nasvetov:

  • Nenadna sprememba vlažnega in hladnega zraka zunaj in suh ter topel zrak v vašem domu lahko povzročijo srbenje na koži in pojav prhljaja. Žival obrišite in posušite z brisačo, pri čemer bodite še posebj pozorni na tačke in in medprstni del.
  • Živalim z daljšo dlako, skrajšajte dlako okrog tačk in med prsti, da preprečite nastanek snežno-ledenih kroglic, kristalov soli in kemičnih snovi, ki bi se lahko nabirale na dolgi dlaki. Žal pri razstavnih psih to ne bo mogoče, ali pa če tega ne želite narediti, lahko uporabite tudi »copatke«, ki preprečujejo stik s tlemi.
  • Med sprehodom imejte vedno s seboj brisačo ali krpo, da lahko takoj očistite tačke. Po vsakem sprehodu celo priporočamo, da operete tačke, da temeljito odstranite sol in kemikalije, ter vsakič skrbno preverite, da ni razpok na blazinicah ali rdečih območjih med prsti.
  • Tudi pogosto kopanje odstranjuje naravne maščobe na koži in lahko povzroči suho in luskavo kožo. Če je vaša žival veliko zunaj in je pogosto zelo umazana in jo morate umiti, vedno uporabite vlažilni šampon in po koncu nanesite tudi balzam na dlako in zaščitite tačke.
  • Z uporabo naravnega mazila iz jelenovega loja vedno zaščitite tačke, blazinice in predel med prsti. Ker je izdelek povsem naraven, ga pes lahko tudi poliže.

In še dodatno opozorilo:
Hišni ljubljenčki v zimskem času potrebujejo dodatno energijo, saj njihovo telo poskuša ohraniti svojo telesno toploto, to pa lahko povzroči tudi dehidracijo telesa. V zimskem času bo lahko vaš pes potreboval večji obrok hrane, prav tako pa mu tudi zagotovite stalen dostop do pitne vode.

Prispevek je pripravilo podjetje BTL Marketing d.o.o.