10. 4. 2017

Kako se sploh lotiti spremembe in na poti preobrazbe vztrajati?

Kako se sploh lotiti spremembe in na poti preobrazbe vztrajati?  - Slika 1

Začnemo najprej s konkretnim pogovorom s samim seboj in s sprejetjem te odločitve ter z zavezo do samega sebe. Naslednji korak je priznavanje samemu sebi kaj so resnični razlogi, ki so nas pripeljali do stanja kjer smo danes. Največkrat predvsem pri ženskah so ti razlogi povezani predvsem z emocijami, saj ženske vse emocije “pojemo”. In tudi takrat se moramo vprašati, koliko tehtajo naše emocije, koliko so prav one krivci za našo trenutno situacijo. Kaj so tisti glavni razlogi in situacije v katerih se znova in znova tešimo s hrano, se nagradimo in se ponovno ovijemo v svojo cono udobja, kjer je tako lepo, pa če tudi le samo za par minut. Namreč hrana je odlična droga, ki nas lahko še kako dobro zasvoji. Dodatna slaba plat pa je tudi, da je hitro vidna navzven, in je ne moremo skriti kot mnogo drugih odvisnosti.

Naslednji korak je postavljanje cilja, kar lahko rečemo, da je prava umetnost. Namreč ni dovolj, da si le rečemo: “Želim shujšati 20kg.”  Zakaj? Ker če rečemo, da želimo shujšati, smo se že takoj zavezali k kratkoročnemu učinku. Namreč hujšanje je nekaj kar je kratkoročnega, biti fit in spremeniti svoj življenjski slog za celo življenje pa je dolgoročnega pomena. Pravtako, ko govorimo o številu prekomernih kilogramov govorimo o posledicah nečesa kar je nastalo iz vzrokov, ki tičijo nekje drugje. In ko se pričnemo osredotočati na vzroke in ne na posledice se naša pot dolgoročne transformacije prične. Zato je postavljanje ciljev umetnost prav svoje sorte, saj težimo k temu, da ustvarjamo novo osebo. Novi jaz, ki želi pustiti za seboj določene vzorce, ki jo držijo nazaj, da maksimizira svoj potencial. Želi izpolniti svoje še neizpolnjene želje in hrepeni po življenju polnem strasti. Tako strasti do dela, do svojih najbližnjih ter predvsem strasti do življenja v čisto vsaki obliki. Poudarek verjetno vidite da je na tem, da si oseba želi in da je odločena narediti spremembo ter ko enkrat spozna, da je moč za to spremembo v njej sami, potem ni meja več kaj lahko doseže v življenju.

Eden pomembnejših nasvetov, ki bi ga dala je, naj se lotijo postavljanja cilja na podlagi vizije, ki jo imajo za svoje življenje, iz strasti, ki jih imajo ali jih še morajo poiskati ali jim pustiti na plan, izhajajoč iz slike oz. vizualizacije sebe v svoji najboljši podobi oz. podobi ženske, ki želi postati. Naj imajo vedno pred seboj ta jasen cilj in se dnevno spomnijo zakaj to delajo in kaj jim ta novi jaz prinese. Vedno tudi rečem, potegnite ven iz svojih spominov sliko sebe, ki vas inspira oz. podobo sebe kamor nikoli več ne želite priti. Izberite telesno aktivnost v kateri uživate in se obkrožite z ljudmi, ki vas bodo dnevno podpirali na poti.

nuMe slim prehrana je odlična prehranska pomoč na poti do cilja, saj posamezniku nudi hitro vidne rezultate, ki ga tudi dodatno motivirajo, da vztraja do svojega cilja. Tako ima tudi že pripravljene obroke brez velike organizacije vedno pri roki in brez štetja kalorij, saj tako točno ve koliko kalorij in hranilnih snovi je vnesel dnevno, hkrati pa je njihov imunski system zaščiten z vnosom vseh vitaminov, mineralov in vlaknin, ki jih telo potrebuje. Izkušnje uporabnica pravijo, da so jim okusi enosatvno odlični in potešijo še tako velike čokoholike in sladkosnedke.

Če se vam zdi, da na poti potrebujete pomoč potem se obrnite na strokovnjaka, ki bo znal iz vas potegniti tisto najboljše, z dobrim posluhom za identificiranje pomembnih točk ter dobrim branjem posameznika in njegovih potreb ter ustrezno prilagoditvijo. Vas bo vodil po pravi poti, s pravimi besedami in s pravo mero motivacije ter veliko obojestranskega zaupanja. Vedite pa, da je samo v vas moč, da naredite te spremembe. Nihče drug jih ne bo naredil namesto vas. Dober coach pa bo znal ustvariti okolje v katerem se vam bo zdelo, da je ni stvari, ki je ne zmorete in da je prav čisto vse mogoče.

Besedilo je pripravila Tamara Šišić Kramer, AFP osebna trenerka in life coach.