27. 3. 2018

Maska za obraz: 7 najbolj priljubljenih mask v 2018

maska za obraz

Po napornem dnevu si vsak izmed nas zasluži sproščanje - tudi s kakšno masko za obraz. A kdaj pomislimo, da si po stresnem dnevu v onesnaženem okolju tudi naša koža zasluži oddih? Obrazna maska je kot nalašč pripravek, ki omogoči pravo sprostitev tako nam kot naši koži. Ob tem pa imajo različne maske za obraz še dodatne prednosti.

Če imate suho kožo, lahko posežete po vlažilni maski za obraz.

Se spopadate z mozolji ali gubami? Obstaja seveda maska za obraz proti mozoljem kot tudi obrazne maske proti gubam z anti-age učinkom. Imamo tudi naravne maske za obraz s prav posebnimi sestavinami - verjetno ste že slišali za masko z glino, v uporabi pa so tudi maske za obraz z veliko bolj eksotičnimi sestavinami.

Ker obstaja toliko vrst mask za obraz, si bomo pogledali 7 najbolj popularnih obraznih mask. Videli bomo za kaj se uporabljajo, katere sestavine vsebujejo in podali primere različnih mask. Ob tem bomo dodali tudi vrsto obrazne maske, ki je kot novost prišla v Sloveniji šele v začetku leta 2018.

Maska za obraz 

Kaj pravzaprav je maska za obraz?

Ponavadi si jo predstavljamo kot zelo bogato kremo za obraz, ki jo pustimo na obrazu par sproščujočih minut. Ob tem si lahko pod brisačo sušimo lase ali se celo odločimo, da pokrijemo naše oči z dvema rezinama svežih kumar. 

V vsakem primeru je maska za obraz priložnost za naš oddih in oddih naše kože. Če se ne odločimo, da prekrijemo oči z rezinama kumare, lahko med tretmajem prebiramo knjigo, beremo članek na internetu ali preprosto gledamo televizijo. Vendar je morda najboljši del maske za obraz prav to, da si takrat vzamemo čas zase in ob tem sprostimo tako telo kot tudi naše oči.

Nekatere maske pustimo na obrazu 10 ali 15 minut, obstajajo pa tudi nočne maske za obraz, ki jih lahko pustimo na obrazu vso noč.

Poglejmo seznam 7 najbolj priljubljenih obraznih mask ta trenutek:

1. Vlažilna maska za obraz

Vsak, ki ima suho kužo, se zaveda pomena sprotnega in temeljitega vlaženja kože. Uporabljamo vse od hidratantnih krem do bogatih negovalnih losjonov. Ko pa potrebujemo masko za suho kožo, pa lahko posežemo po vlažilni maski za obraz. 

Cilj mask za obraz za suho kožo je ustvariti hidratantni učinek, ki kožo neguje in jo oskbuje z vodo. Prednost maske je, da je tretma zelo intenziven - koži damo na voljo večjo količino vode in zdravih lipidov, ki tekom uporabe obrazne maske vzpostavljajo naravno ravnovesje, vlažijo kožo in jo obdarijo s polnejšim videzom. 

Ker pa je uporabe vlažilne maske za obraz za suho kožo tudi način, kako se pomirimo in za trenutek ali dva pozabimo na vsakodnevne stvari, je primerno, da ima maska tudi eksotični in prijeten vonj. Ena izmed najbolj popularnih vlažilnih mask vrhunske Darphin kozmetike je njihova karitejeva maska s kivijem (ki je, mimogrede, v večji meri narejena iz naravnih sestavin):

vlažilna maska za obraz Darphin

Darphinovo karitejeva masko za obraz se nanase v tanki plasti na čisto in suho kožo obraza. Masko se pusti delovati od 3 do 5 minut, nakar se odstrani z bombažno blazinico.

Maska za suho kožo v obliki sorbeta

Večina mask ima teksturo kreme. Obstaja pa maska, ki jo predstavila norveška kozmetična hiša Skeyndor, ki ima obliko in konsistenco sorbeta. Imenuje se 'French Sorbet' in predstavlja del Skeyndorjeve linije MyMASK, ene izmed večjih inovacij v oblikovanju novodobnih mask za obraz:

 Skeyndorjeva MyMASK vlažilna maska se nanese na kožo obraza in vrata ter se pusti učinkovati 5 minut.

2. Maska za obraz proti gubam

Gume se začnejo pojavljati po 30. letu starosti in vsi se zavedamo, kako težko je odpraviti ali vsaj zmanjšati videz gum. Pudri in ostala ličila, ki jih uporabljamo, zgolj zabrišejo gube. Dodaten ukrep proti gubam predstavljajo maske za obraz proti gubam, ki si jih lahko nekajkrat na teden nanesemo, ponudimo oddih sebi in naredimo še nekaj več proti gubam.

Takoimenovana anti-age maske za obraz ponudijo naši koži način, kako izboljšamo strukturo kože, kar povrne mladostni in sijoč videz obraza. Obenem maske za obraz proti gubam gladijo in vlažijo povrhnjico kože. Pri gubah je značilno, da se ustvarijo suhi in grobi predeli kože, saj kisik in vlaga težje dostopata do nagubanih delov kože. Groba koža ima tudi zmanjšano prepustnost, kar še dodatno onemogoči izmenjavo vitalnih sestavin, ki bi kožo lahko pomlajevale. 

Eden izmed mnogih ciljev mask za obraz proti gubam je, da grobo kožo, ki je nagnjena k luščenju in neurejenemu videzu, povrne gladkost in mehkost. S tem se poveča površina, ki povrne koži ravnovesje, poveča pa se tudi prepustnost same kože.

Pri Dr. Grandel kozmetiko so razvili posebno anti-age TIMELESS linijo, katere cilj je, da povrne in podaljša mladostni videz kože. Predstavili so tudi posebno masko proti gubam, imenovano Alpha masko z izvlečki iz belega volčjega boba:

Alpha maska proti gubam se lahko pusti na obrazu vso noč.

3. Glinena maska za čiščenje obraza

Ena izmed bolj eksotičnih mask je maska za obraz z glino. Glina je načeloma zelo popularna izbira, saj se že dlje časa uporablja zaradi njenih absopcijskih zmožnosti. Predstavlja način za globinsko čiščenje kože.

Naša koža tekom dneva iz okolja nabira veliko nečistoč, ki se jim preprosto ne moremo izogniti. Po drugi strani pa tudi koža sama (skozi povrhnjico) sprošča nečistoče, ki se jih želi znebiti. Večina krem, ki jih uporabljamo, ne odstranjujejo nečistoče aktivno - ponavadi uporabimo kakšno miceralno vodo ali čistilni gel, da čistoče ostranimo.

Dobra lastnost mask za obraz z glino je, da glina nase veže nečistoče na koži, in jih ujame v masko. Ko masko odstranimo iz obraza, se z njo odstranijo tudi vse nečistoče, ki jih je glina uspela absorbirati. Maske na bazi gline ponavadi vključujejo tudi aromatična eterična olja, ki še dodatno nase vežejo v oljih topne nečistoče in tako poskrbijo za temeljito čiščenje kože.

Primer obrazne maske z glino, ki vključuje eterična olja, je Darphinova Purifying Clay maska, ki je v večji meri sestavljena iz sestavin naravnega izvora:

Maska z glino se uporablja 1-3 krat tedensko. Na očiščeno kožo se nanese tanek sloj, ki na koži deluje do 15 minut.

4. Maska za obraz proti mozoljem

Tudi mozolji so ena izmed nadležnih dermatoz, pri kateri lahko uporabljamo maske za obraz proti mozoljem. Mozolji se ponavadi pojavljajo pri mastnejši koži, eden izmed faktorjev za nastanek mozoljev so pa tudi nečistoče iz same povrhnjice in iz okolja.

Maske za obraz proti mozoljem poskušajo vplivati tako na odstranjevanje odvečnih lipidov in loja na koži obraza, obenem pa iz kože odnašajo nečistoče, ki kožo pestijo.

Zelo uporabnih pripravek v maskah za obraz proti mozoljem je glina, ki zaradi absorpcijskih lastnosti nase veže predvsem v vodi topne nečistoče. Druga pomembna sestavina pa so eterična olja, ki vežejo v olju nečistoče ter odvečni loj in lipide. Na tak način se poskrbi, da se znebimo dveh pomembnih faktorjev - mastna koža in nečistoče - hkrati. Verjetnost za nastanek mozoljev se kot posledica maske za obraz proti mozoljem zmanjša. 

Primer: Peel-off maska za obraz proti mozoljem Hyfac Woman Active, ki predstavlja inovativni pristop pri problemu aken pri odraslih ženskah:

maska za obraz proti mozoljem

Maska za obraz proti aknam Hyfac woman je medicinski pripomoček. 

5. Luščilna maska za obraz

Za odstranjevanje odmrlih celic in nečistoč se lahko uporablja luščilna maska za obraz. Te maske imajo dvojni učinek, in sicer:

  • delujejo kot čistilne maske
  • delujejo kot čistični piling za obraz

Maska za obraz z dvojnim učinkov poskrbi za popolno in globinsko čiščenje obraza. Specializirana je predvsem za odstranjevanje odmrlih celic povrhnjice. Uporaba je podobna kot če bi uporabili čistilno masko in potem odstranili nečistoče še s pilingom za obraz. Luščilna maska preprosto opravi oba koraka z eno masko.

Primer maske z dvojnim učinkom je Delarom maska, ki vsebuje roza glino, čebelji vosek ter tudi karitejevo maslo in eterično olje garanije, da doseže najboljši učinek:

Najprej deluje kot čistilna maska, ki se po 7 do 10 minutah se spremeni v piling. Uporablja se 1-2 krat na teden, izpere pa se z mlačno vodo. Po uporabe maske za obraz lahko nego svoje kože dopolnite z nanosom tonika.

6. Piling za obraz v obliki maske

Druga maska, ki ima dvojni učinek, je piling za obraz v obliki maske. Seveda se lahko uporablja piling za obraz v kombinaciji z masko. Ampak zakaj bi uporabljali dva pripravka, če lahko dosežemo isti učinek z enim izdelkom?

Na tak način piling maska poskrbi tako za blagi piling kože kot tudi za pretirano izločanje sebuma, hkrati pa tudi čisti nečistoče. 

Če sta vam dva pripravka odveč in bi ju radi zamenjali za en izdelek, lahko poskusite Uriage-ovo Hyseac piling maska, ki je brez parabenov in vsebuje tudi estre jabolčne kisline:

Kot masko jo nanesite v tankem sloju na kožo, počakajte 2 minuti in izperite. Lahko jo uporabljate vsak dan.

Kot piling pa jo nanesite na vlažno kožo, nežno zmasirajte in izperite. Lahko ga uporabljate dvakrat tedensko. 

7. Posebna maska iz aktivnega oglja

Kot obljubljeno pa smo v naš seznam najbolj popularnih mask za obraz dodali še najnovejšo masko iz aktivnega oglja. V večini primerov mask za obraz se uporablja glina, ker dobro veže in posledično odstranjuje nečistoče. 

Če pa iščete posebno masko, so v Skeyndorjevih laboratorijih razvili prav posebno masko na osnovni iz aktivnega oglja. Aktivno oglje ima podobne vezavne lastnosti kot glina - aktivno veže nečistoče in jih odstranjuje.

Zanimivo je, da čeprav ne vsebuje gline, ima maska iz aktivnega oglja glineno teksturo. To pomeni, da je nekoliko manj mazljiva, nanesemo jo pa v debelejšem sloju. Takšna tekstura je rezultat uporabe aktivnega oglja v kombinaciji z vulkanskim peskom iz Islandije:

Nanesite večjo enoto na obraz in vrat z nežno krožno masažo kot piling. Nato pustite učinkovati 5 minut, odstranite z robčkom in sperite z vodo.