29. 3. 2018

O pomenu originala v Bachovih cvetnih esencah.

O pomenu originala v Bachovih cvetnih esencah.

Dr. Edward Bach se je leta 1930 odločil, da se preseli iz Londona in se popolnoma posveti iskanju zdravih rastlin s katerimi bo razvil nov istem pomoči ob reševanju vsakodnevnih težav. Ustalil se je v okrožju Wales v vasici Brigtwell-cum-Sotwell, kjer je najel manjšo hišo z imenom Mount Vernon v kateri danes deluje Bachovo središče. V nadaljnjih 6 letih je dr. Bach identificiral 38 rastlin in razvil sistem 38 cvetnih esenc ter protistresno ali 'rešilno' cvetno mešanico 'Rescue', ki nagovarjajo vsakodnevna čustvena stanja.

Leta 1934 je dr. Bach napisal »Določene samorasle rože, grmi in drevesa višjega razreda imajo zaradi svojih višjih vibracij moč, da zvišajo naše človeške vibracije in tako odprejo kanale za sporočila, ki preplavijo našo osebnost s krepostmi, ki jih potrebujemo in s tem odpravijo karakterne pomanjkljivosti, ki so krive naših težav. Vibracije ne delujejo tako, da neposredno napadejo bolezen, ampak tako, da preplavijo telo s pozitivnimi vibracijami. Do pravega ozdravljenja ne more priti brez življenjske naravnanosti, duševnega miru in občutka notranje sreče.«

Vsaka izmed Bachovih esenc vibrira na določeni frekvenci, ki je taka, kot bi jo imel človek brez disharmoničnega izkrivljenja in zavrtja. S pomočjo vibracijske resonance cvetna esenca z lastno harmonično vibracijsko frekvenco naravnava določeno energijsko frekvenco v človekovem energetskem polju. Bachova cvetna esenca ponovno vzpostavi ravnovesje v človekovi osebnosti in s tem spodbudi homeostazne mehanizme v telesu.

Prav zaradi načina delovanja Bachovih kapljic je zelo pomembno, da se izberejo zdrave, divje rastoče rastline. Dr. Bach je bil izjemno senzibilen in je senzitivno zaznaval misli, občutke in razpoloženja. Prav zato je zelo pazljivo izbiral rastline, ki imajo točno tiste vibracije, ki ustrezno spreminjajo določene občutke in čustvena stanja. Nimajo vse rastline iste vrste enake vibracije. Dr. Bach se je prepričal, da imajo samo zdrave in krepke rastline točno določene pozitivne vibracije. Na primer: obstaja veliko vrst vrbe (Willow), tavžentrože (Centaury), nedotike (Impatients), enciana (Gentiana) in drugih, ki nimajo enakih lastnosti v smislu čustvene podpore nastalim težavam. Zato je zelo pomembno, da se izbere pravo rastlino, v pravem vremenu in se iz nje pravilno pripravi matično raztopino. Ne smejo se uporabiti gojene rastline, ampak samo divje rastoče, na sončni legi, ki si jo same izberejo. Tudi različna klima vpliva na njihove vibracije.

Gospa Nora Weeks, ki je bila Bachova tesna sodelavka in naslednica, je po Bachovi smrti  opazila, da se Bachova cvetna terapija hitro širi tudi v druge dežele (v Ameriko in v Evropo), a nima enakih učinkov kot originalne Bachove cvetne esence.  Zato je napisala  vsem uporabnikom. »Tiste, ki živijo v tujini prosimo, naj ne pripravljajo Bachovih cvetnih esenc iz rastlin, ki imajo enaka latinska imena, a rastejo v drugačnih klimatskih pogojih, ker ne bodo imele  želenega učinka.«

Dr. Bach je svoje znanje in vedenje prenesel na svoje naslednike, ki so dosledno nadaljevali njegovo delo in še vedno enako natančno nabirajo rastline v okolici Mount Vernon in iz njih pripravljajo matične raztopine. Dr. Edward  Bach je bil izredno uspešen zdravnik in je v zadnjih letih svojega življenja z novo podporno metodo preobrazbe negativnih čustvenih stanj v pozitivno pomagal velikemu številu bolnikov. Ker zaradi obsega dela sam ni mogel več izdelovati cvetnih mešanic, se je povezal z prvo homeopatsko lekarno »Nelsons« v Londonu. Sodelovanje je je preraslo v  mednarodno podjetje z istim imenom »Nelsons«, ki še vedno skladno z originalno recepturo dr. Bacha izdeluje Bachove cvetne esence iz rastlin, ki rastejo v okolici Bachovega centra Mount Vernon. Te esence se imenujejo 'Bachove originalne cvetne esence' in imajo točno take lastnosti kot jih opisuje dr. Bach, v lekarnah pa jih prepoznamo po značilni embalaži z logotipom podpisa dr. Bacha.

Besedilo sta pripravili: Darja Hrastnik, mag. farm. in Mag. Mojca Slodej Kušlan, mag. farm., AdriaPharm d.o.o.