22. 10. 2015

Poskrbimo za zdrave sklepe pri psih in mačkah poteklo

Poskrbimo za zdrave sklepe pri psih in mačkah - Slika 1

Motnje v gibanju, ki so posledica različnih težav v sklepih – bodisi zaradi vnetja sklepov ali prekomerne obrabe hrustančnega tkiva – se nemalokrat pojavijo pri kar velikem številu starejših živali. Predvsem psi velikih pasem ter ljubljenčki s prekomerno težo so predisponirani za pojav težav s sklepi, zato je nujno, da poleg skrbi za primerno kondicijo poskrbimo tudi za zdravje njihovih sklepov. Tablete Condroton brazilskega proizvajalca Vetnil v svoji edinstveni sestavi združujejo hranilne snovi, ki igrajo izredno pomembno vlogo pri obnavljanju sklepnega hrustanca in sklepne tekočine, zato je primeren tako za ljubljenčke, pri katerih želimo nastanek težav s sklepi preprečiti ali pri tistih, ki že kažejo znake obolenja.

Tablete Condroton 1000 mg (za pse teže nad 10 kg) in 500 mg (za mačke in pse do 10 kg) v svoji sestavi združujejo najčistejšo obliko hondroitin sulfata - to je hondroitin sulfat A -,  glukozamin, kolagen, vitamin C, mangan in izvlček zelenoustne školjke. Te sestavine skupaj delujejo tako, da pomagajo pri obnavljanju poškodovanega hrustanca, nastajanju sklepne tekočine in preprečujejo nadaljnjo razgradnjo sklepnih struktur ter tako pomagajo odpraviti bolečine in težave v gibanju.

  • Hondroitin sulfat A je  glavna sestavina hrustančne osnove, ki ga sestavljajo posebne celice, imenovane hondrociti. Te najdemo predvsem v hrustancu in glavnih veznih tkivih. Hondroitin sulfat A je hondroitin sulfat z najnižjo molekularno maso, zato hitreje prodre do sklepov in prične z delovanjem, kar pomeni da se učinki pojavijo hitreje kot pri podobnih preparatih.
  • Glukozamin najdemo v skoraj vseh telesnih tkivih in j skupaj s hondroitin sulfatom je nujen za sintezo molekul, ko sodelujejo v nastajanju hrustančnega tkiva.
  • Kolagen je bogat s prostimi aminokislinami in je nujen sestavni del sklepnega hrustanca.
  • Askorbinska kislina (vitamin C): je predstopnja askorbata, ki je nujen kofaktor za nastanek kolagena. Pomaga pri ohranjanju veznega tkiva in preprečuje razkrajanje kolagena.
  • Mangan je nujen za optimalno rabo hondroitin sulfata A in glukozamina v procesu obnavljanja sklepnih tkiv. Deluje kot katalizator, ki poveča biosintetsko aktivnost obeh elementov.
  • Zelenoustna školjka (Perna canaliculus) je pomemben del Condrotona, saj naj bi delovala blago protivnetno in pomagala pri zaščiti hrustančnih tkiv.

Izdelek Condroton je priporočljiv za dajanjem psom in mačkam, ki živali, ki imajo motnje v presnovi sklepnih struktur različnih vzrokov (obolenja ali poškodbe sklepnih struktur, starost, pomanjkljiva prehrana) ali za preprečevanje obrabljenosti sklepnih struktur in tkiv zaradi različnih vzrokov (treningi, tekmovanja, rastoči psi velikih pasem, zdravljenje s kortikosteroidi, starejše živali, živali s prekomerno telesno težo, lovski in delovni psi). 

Posebnost tablet Condroton je tudi v njihovem odmerjanju. Začetni odmerki so namreč predpisani glede na telesno maso, po dvomesečnem dajanju pa pričnemo pri živalih, ki imajo kronične težave s sklepi in torej predpisano dolgotrajno dajanje preparata, z zmanjševanjem odmerka. Po dveh mesecih preidemo iz predpisanega začetnega odmerka na vzdrževalni odmerek, ki ga nato postopoma lahko zmanjšujemo do 1 tablete na teden, ob izrazitem pojavu težav s sklepi (na primer v prehodnem spomladanskem in jesenskem obdobju) pa odmerek spet povišamo. V primerjavi s podobnimi preparati na našem tržišču imajo tablete Condroton tako dolgoročno gledano bistveno nižji odmerek za vzdrževanje, kar pomeni da je tudi strošek za lastnika nižji. Tablete Condroton so namenjene tudi dajanju psom, ki sem jim v času rasti ne dvigne ušesni poklopec. 

Ines Čepin, dr.vet.med.

Akcija je potekla.