30. 10. 2018

Prehranska dopolnila in plodnost

Prehranska dopolnila in plodnost.

Kaj lahko storimo za večjo plodnost

Težave z neplodnostjo so postale že del našega vsakdanjika. Za nekatere je pot do  starševstva hitra in samoumevna, za neplodne pare pa predstavlja dolgotrajen in stresen projekt. 

Rešitve, ki bi delovala za vse in bi pomagala do hitre zanositve, na žalost ni. V veliko primerih gre za nepojasnjeno neplodnost in prav to je področje, na katerega lahko vplivamo sami. Veliko lahko naredimo že z bolj zdravim življenjskim načinom,  dodatno pa si lahko pomagamo tudi z vnosom pravih vitaminov in mineralov. 

Več zdrave prehrane, telesne aktivnosti in spanja
Za največji doprinos k boljšemu počutju ter zdravemu telesu poskrbi zdrava prehrana, ki telo očisti ter mu povrne pomembne minerale in vitamine. Priporočamo čim več surovega sadja, zelenjave, oreščkov ter čim manj bele moke, predelane hrane ter sladkorja. Odlično počutje nato nadgradimo še z redno telesno aktivnostjo, ki poskrbi za boljše počutje, lažje nadzorovanje teže ter premagovanje stresa in bolj zdravo telo. Ob vsem tem priporočamo še 8 ur spanja vsako noč. 

Manj alkohola, kofeina, stresa ter kajenja
Alkohol in kofein imata močan vpliv na plodnost in lahko zmanjšata vašo plodnost tudi za polovico. Raziskave so pokazale, da lahko redno uživanje alkohola in kofeina pri moškem močno zmanjša število in poveča odstotek nenormalnih semenčic. Kajenje je močno povezano z neplodnostjo pri ženskah, saj lahko povzroči celo zgodnjo menopavzo, kar je še posebej pomembno za tiste ženske, ki se za materinstvo odločajo po 35. letu. 

Planiranje spolnih odnosov ter predvidljiv cikel
Zelo pomembno je, da ima ženska urejen menstrualni cikel, torej redno menstruacijo na približno 28 dni ter predvidljivo ovulacijo. Načrtovanje je lažje, če je cikel urejen, saj je tudi ovulacija redna. Ne pozabite, ženska lahko zanosi zgolj med plodnimi dnevi, ki so malo pred, med ter po ovulaciji. 

Prehranska dopolnila

Kaj moje telo potrebuje? Kako delujejo?
Številne raziskave o vplivu prehranskih dopolnil na plodnost žensk in moških kažejo na pozitivno korelacijo med vnosom izbranih mineralov in vitaminov ter izboljšanjem plodnosti. Prehranska dopolnila so lahko zelo učinkovita pri ponovnem uravnoteženju hormonov ter izboljšanju splošnega ter reproduktivnega zdravja, ki so bistvenega pomena za uspešno zanositev. Tudi kakovostna hrana ne vsebuje vedno vseh hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje in prav tu si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili. 

Določeni vitamini in minerali lahko pomagajo do večje plodnost, saj dokazano vplivajo na nastanek semenčic ali uredijo ženski menstualni cikel. Pomembno pa je, da uživamo prava hranila ter v ustreznih količinah, saj lahko le tako pričakujemo pozitiven učinek. Ne smemo pa pozabiti, da telo potrebuje dalj časa, da ustrezno odreagira – moški spermiji namreč zorijo kar tri mesece in to je tudi minimalni čas, ko je priporočljivo uživati dodatke. 

Katere dodatke je priporočljivo uživati in zakaj 

Cink
Cink je pravo superhranilo za plodnost. Prispeva k ovulaciji in izboljšanju plodnosti pri ženskah, pri moških pa ima vpliv na semenčice ter testosteron in je prav zato najbolj razširjeno hranilo za plodnost. 

Folna kislina in vitamin B6
Dokazano je, da lahko z uživanjem folne kisline pred ali v začetku nosečnosti preprečimo okvaro nevralne cevi pri otroku. Folna kislina skupaj z vitaminom B12 zagotovi nedotaknjenost genetskih kod otroka.  Vitamin B6 deluje pozitivno tudi na moško plodnost, saj vpliva na večje število semenčic. 

Selen
Selen je antioksidant, ki pomaga ščititi telo pred zelo aktivnimi kemičnimi fragmenti, imenovanimi prosti radikali, ki lahko vplivajo na splav. Prav tako je selen pomembna sestavina pri moški plodnosti, saj ima vpliv na nastanek semenčic.  

 

Omega 3 maščobna kislina
Gre za koristne maščobe, ki imajo pozitiven vpliv na delovanje vseh sistemov v telesu, torej tudi na reprodukcijski sistem. Pomembne so za delovanje in vzdrževanje normalnih ravni hormonov. Za moške je pomembno uživanje dodatnih maščobnih kislin, ker so semenčice bogate z prostaglandini, ki se proizvajajo iz teh maščob. Manjko se izraža v slabi kakovosti in manjši količini semenčic.

Železo
Železo telo uporablja za izdelavo hemoglobina, komponente rdečih krvnih celic, ki prenašajo kisik. Če vaše telo nima dovolj železa, tkiva in organi v telesu ne bodo dobili dovolj  kisika, ki ga potrebujejo za pravilno delovanje in delitev celic. 

Kalcij
Strokovnjaki za prehrano priporočajo, da ženske, ki želijo zanositi, uživajo dodatne količine kalcija, saj ga bo zarodek v nosečnosti potreboval za izgradnjo kosti. 

Vitamin E je močan antioksidant, za katerega se je izkazalo, da vpliva na žensko in moško plodnost. 

Vitamin C je antioksidant, za katerega so študije pokazale, da izboljša kakovost semenčic ter zaščiti DNA v njej pred poškodbami, ki lahko pripeljejo tudi do splava. 

L-karnitin je aminokislina, bistvena za normalno delovanje semenčic. Raziskave so pokazale pozitivno povezavo  med visoko koncentracijo L-karnitina v celicah semenčic z visokim številom in boljšo gibljivostjo semenčic. 

Številne znanstvene raziskave so pokazale povezavo med vitamini in minerali ter vplivom na plodnost in zdravje celotnega organizma. Za zgoraj naštete prehranske dodatke velja, da lahko vplivajo na normalno delovanje reprodukcijskega sistema in organov ter pozitivno vplivajo na splošno zdravje. 

Z uživanjem prehranskih dopolnil telesu dovajamo hranila, ki mu jih primanjkuje in s tem vplivamo na nastanek semenčic, njihovo gibljivost in urejen menstrualni cikel ter tako povečamo možnosti za zanositev. Pomembno je, da zaužijemo prave sestavine v pravih odmerkih, ki nas bodo popeljale do uspeha. Preveliki odmerki mineralov in vitaminov imajo lahko tudi negativne posledice, zato je pomembno, da ne uživamo več prehranskih dopolnil hkrati.

Pri tem je pomembno, da dopolnila uživamo daljše obdobje, da se telo lahko navadi nanje in  odreagira. Priporočeno obdobje uživanja je ponavadi vsaj tri mesece. Predlagamo, da pri izbiri prehranskega dopolnila, zaupate tistemu, ki združuje že celotno formulo (prave sestavine v pravih odmerkih) za večjo plodnost ter vsebuje visokokakovostne sestavine. 

Napisala: Maja Žitnik

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.