25. 6. 2015

Skrb za za zdravje in osvežitev naših ljubljenčkov v vročih dneh

Skrb za za zdravje in osvežitev naših ljubljenčkov v vročih dneh - Slika 1

Pri živalih govorimo o dehidraciji, kadar nivo telesnih tekočin pade pod meje fizioloških vrednosti, vzroki za to pa so:  ali povečana izguba telesnih tekočin ali prenizek vnos tekočin. Med pogoste vzroke za dehidracijo spadajo določena klinična stanja, kot so bruhanje, driska, krvavitve, podhladitev ali bolezen. S prihodom vročih poletnih dni pa pri živalih še pogosteje pride do dehidracije zaradi aktivnosti v vročem vremenu. Zato moramo biti v tem času še posebej pozorni, da naši ljubljenčki spijejo dovolj tekočine, pomagamo pa jim lahko tudi z dajanjem rehidracijskih raztopin in tako poskrbimo za njihovo zdravje in dobro počutje vnaprej.

Prašek Eletrolitico Pet predstavlja izredno praktičen način za preprečevanje dehidracije pri živalih, oziroma pomaga pri ponovnem vzpostavljanju fiziološkega stanja telesnih tekočin, če je do izgube le-teh že prišlo. Prašek je pakiran v priročnih, malih vrečkah (10 g) , ki jih imate lahko vedno pri sebi in po potrebi prašek enostavno raztopite v pitni vodi. Izdelek v svoji sestavi vsebuje vse nujno potrebne elektrolite, ki so pomembni za ponovno vzpostavitev normalnega hidracijskega stanja v organizmu: natrij, kalij, magnezij in klor. Poleg tega pripravek Eletrolitico Pet vsebuje tudi maltodekstrin, ki je izrednega pomena: gre namreč za polisaharid, ki je lahko prebavljiv, ne draži prebavil in se v prebavilih hitro absorbira in telo oskrbi s potrebno energijo.

Izdelek je primeren za uporabo pri psih in mačkah, kot tudi pri dihurjih, pticah, glodavcih, kuncih in plazilcih. Rehidracijsko raztopino pripravimo tako, da raztopimo 1 vrečko v enem litru pitne vode, ki jo nato ponudimo živali. V primerih bolezni, ko živali lahko odklanjajo pitno vodo, pripravek apliciramo preko brizge. Raztopina je primerna za dajanje živali do 24 ur po pripravi. Prašek lahko ponudimo tudi s hrano, in sicer posujemo 1 vrečko na 1 kilogram hrane. V primerih načrtovane fizične aktivnosti, kot na primer sodelovanju na razstavah ali tekmah, ponudimo živali rehidracijski pripravek od 4 do 6 ur pred aktivnostjo in nato damo še enak odmerek takoj po aktivnosti. Kadar pri živalih opazimo bolezensko stanje, ki prav tako vodi k izgubi telesnih tekočin, kot sta na primer dlje časa trajajoče bruhanje ali driska, priporočamo obisk veterinarja.

Da bo poletje brezskrbno, poskrbimo tudi za dobro počutje in zdravje naših ljubljenčkov. Eletrolitico Pet je praktičen izdelek, ki hitro nadomesti izgubljeno tekočino in elektrolite, povrne energijo in omogoči boljšo regeneracijo ter tako zagotovi dobro počutje tudi v vročih poletnih dneh, zato naj bo vedno na voljo doma, ali z vami na poti.

Ines Čepin, dr.vet.med, BTL Marketing d.o.o.