7. 2. 2018

Vse potrebe suhe kože.

Vse potrebe suhe kože.

Kaj lahko storimo sami?
S prihodom hladnejših dni je večina izmed nas opazila, da je naša koža vse bolj suha in da potrebuje dodatno nego. Osnovni problem je pomanjkanje maščob (lipidov) in vode, zaradi česar je koža zelo občutljiva, ter zato burno reagira na zunanje dejavnike, kot so mraz, veter in voda. Notranji dejavniki (genetska predispozicija in hormonske vplivi) lahko dodatno prispevajo k suhosti kože.

Ločimo več stopenj in oblik suhe kože, od blagih do težjih oblik patoloških stanj. Pri vseh je zaznati pomanjkanje maščobe in vode, zaradi česar je koža luskasta, groba, hrapava, daje občutek zategovanja in poleg tega tudi srbi. Običajno govorimo o suhi koži, med težje oblike pa sodi atopijski dermatitis in različne oblike ihtioze. 

Problem suhe kože spremlja tudi otroke, deloma zaradi dednih dejavnikov, lahko pa tudi zaradi prekomerne uporabe mila ali uporabe neprilagojenih izdelkov za higieno in nego. Zelo pogosta dodatna težava pri otrocih je atopijski ekcem, ki ga spremlja vnetje in hudo srbenje. Zato je treba ohraniti in obnoviti hidrolipidni sloj kože z uporabo ustreznih dermokozmetičnih izdelkov za higieno in nego kože.

Kaj uporabiti za umivanje suhe kože?
Milo je najstarejši izdelek za umivanje kože. Uporabljamo ga predvsem za umivanje rok in obraza ter za umivanje telesa. Čeprav se ga uporablja skoraj 5000 let, prodaja izdelkov iz leta v leto upada po vsem svetu, k čemur so v glavnem prispevali dermatologi, ki opozarjajo na škodljivost mila. Milo se proizvaja z reakcijo naravnih rastlinskih in živalskih maščob z močnimi alkalijami. Z umivanjem kože, tj. v vodi, so se alkalna mila močno odzvala na razmaščevanje kože. Na koži se pojavi rdečina, nabrekne, srbi in se preveč izsuši. Oslabeli naravno kisli zaščitni plast kože na površini kože ostane nezaščiten, ne le pred mikroorganizmi, pač pa tudi pred drugimi škodljivimi zunanjimi dejavniki. Umivanje s "trdo" vodo (prisotnost kalcijevih in magnezijevih ionov v vodi) in zmerno topne soli v milu zapirajo pore ter dodatno dražijo kožo.

Te pomanjkljivosti mila so vzpodbudile iskanje novih sestavin za umivanje telesa, zato se je v 60-ih letih prejšnjega stoletja začela proizvodnja sintetičnih detergentov, sindet (Sindet - kratica sintetičnega detergenta, milo brez mila).

Sindeti so lahko v trdni (za umivanje rok in obraza) ali tekoči obliki, v obliki gela, za umivanje telesa. Prednost je predvsem, če so sindeti brez dišav, ker dišave znatno pripomorejo k nastanku ali poslabšanju alergijskih stanj kože.  Sindeti imajo različne prednosti v primerjavi z mili, saj delujejo alkalno. Ohranijo naravno kislo plast kože in ne ustvarijo težko topnih soli. So nežnejši do koži, ne zaprejo por in ne dražijo kože.

Več kot dovolj razlogov, da v vašo dnevno rutino uvajanje sindeta!

Izogibajte se dolgim tuširanjem z vročo vodo, omejite se na 5-10 minut prhanja ali kopanja na dan. Namesto mila uporabite sindet ali blagi gel za prhanje z vlažilnim učinkom. Kožo osušite z nežnim tapkanjem z brisačo ter v 3-5 minutah nanesite emoliens.

Kaj je emoliens in kako izbrati izdelke za nego suhe kože?
Emoliens (lat.emoliens = ki mehča) je topikalen izdelek, ki preprečuje izsušitev kože in pomaga pri vzdrževanju njene vlažnosti. Slovenska različica te besede je vlažilec, in pomeni postopek dodajanja vode koži. Emoliensi so izdelki, ki se v dermatologji najpogosteje svetujejo, saj pomirjajo srbenje, najpogostejši simptom suhe kože in preprečujejo nadaljnje poškodbe kože, s čimer se zmanjša potreba po topikalnih kortikosteroidih in drugih zdravilih. 
Njihova redna uporaba je nujno potrebna za vsakodnevno nego suhe kože in izjemnega pomena pri dermatoloških terapijah, ki jih spremlja suhost kože, na primer atopijski dermatitis, luskavica in različne oblike ekcema, in dedne ali pridobljene bolezni v motnje pri procesu roženenja. 
Obstajata dva osnovna načina njihovega delovanja. Prvi je okluzivnost ali ustvarjanje maščobne plasti na površini kože, kar omogočajo maščobne snovi živalskega, rastlinskega, mineralnega ali sintetičnega izvora. Okluzivni snovi na kožo ustvarijo tanki neprepustni film, s čimer preprečuje izgubo vode iz kože. Po uporabi emoliensov je koža mehka, prožna in sijoča. Od okluzivnim snovi v pripravkih so najpogostejši dolge verige parafinskih ogljikovodikov - tekoči parafini različne gostote, beli vazelin, trdni parafin in skvalen. Drugi način delovanja je preko humektantov, tj hidrofilne snovi, ki so nanešene na koži ter znatno povečajo kapaciteto zadrževanja vode. Hidrofilne snovi na sebe vežejo vodo in s tem zagotovijo vlažnost kože. Najpogostejše hidrofilne snovi v izdelkih so polihidroksilni alkoholi - glicerol, propilenglikol, sorbitol in manitol. Napredni emoliensi vsebujejo kombinacijo okluzivnih in hidrofilnih snovi, z dodatkom snovi, ki spodbudijo obnavljanje kože in delujejo na epidermalno diferenciacijo. Cilj uporabe emoliensov je navlažiti in nahraniti kožo ter hkrati zmanjšati draženje.

Izdelke izberite glede na stopnjo suhosti, torej ali je koža suha, zelo suha ali koža, pri kateri je poleg suhosti kože najizrazitejši simptom srbenje!

In za konec, kratko sporočilo:
Preproste navade, kot so ustrezni izdelki za umivanje in vsakodnevna uporaba emoliensov, bo suhi koži veliko pomenilo. Vaša koža vam bo hvaležna!

Besedilo je pripravilo podjetje Oktal Pharma d.o.o.
https://www.eau-thermale-avene.si/