19. 2. 2015

Zdrav pasji nasmeh

Zdrav pasji nasmeh

Obolenja zob in obzobnih tkiv so eden najpogostejših problemov s katerimi se srečujejo lastniki živali in veterinarji. Najnovejše raziskave so pokazale, da ima do starosti tretjega leta težave z zobmi kar 78% psov. Lastniki kužkov, ki trpijo za tovrstnimi težavami, najprej zaznajo slab zadah iz gobčka, opazijo pojav rjavkastih zobnih oblog ali zobnega kamna, slinjenje in pordele dlesni. Mnoge živali, ki zaradi težav v ustni votlini čutijo bolečino, začnejo zavračati hrano, saj jim jemanje hrane in žvečenje povzroča težave, zato tudi hujšajo. Bakterije, ki se namnožijo v ustni votlini pa lahko preko zobnega kanala potujejo tudi do drugih organov, ko so srce, jetra in ledvici, ter tam povzročijo vnetja. Na videz nedolžna težava z zobmi je torej lahko mnogo bolj nevarna, kot si predstavljamo, zato je skrb za ustno higieno pri kužkih izrednega pomena – saj veste: preventiva je boljša kot kurativa.

Čeprav za zlati standard preprečevanja obolenj v ustni votlini že leta kot najpogostejša in najučinkovitejša metoda velja ščetkanje zob in uporaba posebej izdelane pasje paste za zobe, ima marsikateri lastnik psa s tem še vedno težave. Nekateri kužki se nikakor ne morejo navaditi na ščetkanje in ob tem kažejo nejevoljo, kar včasih privede do tega, da lastniki obupajo. V takšnih primerih seveda ne smemo odnehati, ampak poiskati druge metode, ki učinkovito pomagajo pri ohranjanju čistih in zdravih zob. Na trgu najdemo mnogo preparatov, ki s svojim encimatskim delovanjem topijo zobne obloge, z mehanskim delom pa jih odstranjujejo.  

Skrb za zdravje zob je lahko hkrati učinkovita in prijetna, če svojemu kužku ponudite kakovostne prigrizke, ki so izdelani posebno za ta namen. Calibra Joy Denta Pure posladki v dveh velikostih v svoji sestavi kombinirajo klorofil in mentol, prigrizek pa je narejen v obliki trdnih kostk, da jih kužki žvečijo, ter tako združujejo dva nujna aspekta, ki sta pomembna pri zdravju zob.

Klorofil je kemoprotein: je povsem naravno, zeleno barvilo, ki ga najdemo v zelenih rastlinah in algah in poleg nalog, ki jih prvotno opravlja v rastlinah, se je izkazalo, da ima kar nekaj pozitivnih lastnosti tako za človeški kot tudi živalski organizem - med njimi tudi ohranjanje zdravja zob. V svoji sestavi je izredno podoben hemoglobinu, bogat pa je tudi z vitamini A, C, E in K, z beta karotenom, antioksidanti, minerali kot so magnezij, železo, kalij in kalcij ter esencialnimi maščobnimi kislinami. Zaradi svoje bogate sestave ima klorofil kar nekaj pozitivnih učinkov na zdravje organizma: je odlično sredstvo za nevtralizacijo slabega ustnega zadaha, čisti vnete obzobne predele in dlesni, ima pa tudi in antimikrobne in protivnetne lastnosti, zato je postal skorajda nepogrešljiv del ustne higiene. Mentol je organska molekula v obliki kristala, ki se jo pridobiva iz poprove mete ali drugih mentolovih olj ali se ga proizvede sintetično. Vrsto let ga že poznamo  kot sestavni del izdelkov za čiščenje ustne votline pri ljudeh, pri živalih pa opravlja enako funkcijo – skrbi za prijeten zadah in ustno higieno.

Calibra Joy Denta Pure posladki tako s svojo kombinacijo skrbijo za prijeten zadah ter naravno čiščenje zob in ob rednem hranjenju preprečujejo nalaganje zobnih oblog, ki lahko vodijo v vrsto neprijetnih težav. Prigrizki so trdi, v obliki kosti ali kot »valovi« Calibra Joy Denta piščanec in tako skrbijo tudi za mehansko odstranjevanje oblog na zobeh pri kužkih – kot pri ščetkanju. Pozitivni učinki klorofila in mentola še dodatno poskrbijo za ohranjanje zdravih zob in dlesni.

Calibra Joy Denta spadajo v kategorijo funkcionalnih prigrizkov. Z rednim dajanjem vašem psu lahko redno čistite njegove zobe in skrbite za njegov zdrav nasmeh, hkrati pa izgrajujete medsebojni odnos, saj jih lahko koristite tudi kot prigrizek-nagrado ob dobro opravljenem delu, šolanju, na sprehodu ali pa ga z njimi enostavno pocrkljate.

Ines Čepin, dr. vet. med.
BTL marketing d.o.o.