1. 10. 2019

Zeliščni čaji Galex.

Čaji iz zdravilnih zelišč podjetja GALEX

Čaji so pomemben del naše kulinarične kulture. Napitek, ob katerem se družimo, ki nas krepi in poživlja, obenem pa je naš zvesti sopotnik v skrbi za zdravje in boju proti tem in onim bolezenskim nadlogam. Zato so čaji že od nekdaj pomemben del ponudbe podjetja GALEX, kot poglavitni del naše vizije, ki jo usmerja enostavno vodilo – Vaše zdravje je naš navdih.

Naše čaje iz zdravilnih zelišč izdelujemo v skladu s smernicami in strogimi zahtevami farmacevtske stroke. Čaji iz zdravilnih zelišč so na voljo v t.i. razsipnem stanju -  brez vrečk. Takšen način pakiranja zagotavlja prednost pred izdelki v čajnih vrečkah, ker omogoča manjšo razdrobljenost rastlinskih drog, ter s tem manjšo možnost razgradnje učinkovin, boljšo razpoznavnost posameznih rastlinskih drog in lažje preverjanje sestave in prisotnosti tujih delcev. Sestavine čaja v razsipnem stanju so veliko bolj sveže, ohranijo več pozitivnih učinkov zelišč in naravno aromo. 

Čaji, kot nam jih je podarila narava
Čaji v razsipnem stanju ostajajo prva izbira ljubiteljev in poznavalcev tega čudežnega napitka. Razlogov je več. Tekom zgodovine je iznajdba in splošna uporaba vrečk za čaje sicer povzročila enostavno uporabo in odmerjanje čajev, ampak posledično tudi neprimerno razvijanje čajnih lističev. Za to, da čajni listič pusti v vodi ves svoj okus in učinkovine, potrebuje namreč veliko prostora, da se lepo razvije. Ker je v vrečkah manj prostora, se na ta račun kvaliteta čaja močno zmanjša. Problem so ponekod rešili tako, da so v čajne vrečke začeli pakirati manjše čajne lističe, ki so potrebovali manj prostora, vendar je tak čaj precej slabše kakovosti. 

Poskrbite za vaše zdravje
Čaji iz zdravilnih zelišč so tradicionalno sredstvo za lajšanje blažjih zdravstvenih težav.

Človek že tisočletja učinkovito izkorišča zdravilno moč rastlin. Dolgoletne izkušnje tradicionalne uporabe so postavile temelje za uporabo in odmerjanje čajev, učinkovitost zdravljenja pa je vedno znova potrjena tudi z novejšimi znanstvenimi študijami, ko šele spoznavamo, kako širok spekter zdravilnih sestavin se nahaja v rastlinskem svetu. 

Čaje iz zdravilnih zelišč lahko uporabljamo :

  • Kot napitke (peroralna uporaba)
  • Kot obkladke in kopeli pri raznih težavah s kožo, hemoroidi
  • Za grgranje pri težavah s sluznico ustne votline in žrela
  • Za vdihavanje ob prehladnih obolenjih 

Način priprave čajev je najbolj odvisen od značilnosti rastlinskih drog, ki jih vsebujejo in pa tudi od želenega učinka in namena uporabe. Pravilna uporaba naših čajev je opisana v navodilih za uporabo, kjer so navedene tudi vse ostale potrebne informacije, ki zagotavljajo varno in učinkovito uporabo izdelka. 

Samo skrbno izbrane sestavine
Čaje izdelujemo iz zdravilnih zelišč-rastlinskih drog strogo preverjene kakovosti in preverjenih dobaviteljev. Izraz rastlinska droga v farmaciji  označuje posušene razdrobljene ali posušene razrezane zdravilne rastline oziroma njihove dele.

Za zagotavljanje primerne kakovosti rastlinskih drog so potrebni pravilni pogoji gojenja, nabiranja, sušenja, drobljenja, shranjevanja in transporta rastlinskih drog.

Vsako serijo rastlinske droge ob dobavi spremlja analizni izvid, ki vsebuje preizkuse vsebnosti aktivnih učinkovin, prisotnosti pesticidov, težkih kovin, aflatoksinov, mikrobiološke kontaminacije,…

Predpisani parametri kakovosti rastlinskih drog morajo biti skladni z evropskimi farmakopejami.

Pred samo uporabo v proizvodnji mora biti kakovost rastlinskih drog še dobro preizkušena v Kontrolno analiznem laboratoriju po predpisanih analiznih metodah.

Zlatko Serdt, mag. farm.