Hemoroidi

hemoroidi simptomi

Strokovni pregled: Marko Šifer, mag. farm. 

Najpogostejša in precej neprijetna težava v predelu zadnjika in zadnjega dela debelega črevesja so hemoroidi. Hemoroide ločimo jih na notranje, ki ležijo v plasti pod sluznico končnega dela danke, in zunanje hemeroide, ki jih najdemo ob zadnjiku. 

Hemoroidi - notranji in zunanji

Notranji hemoroidi na dražljaje niso občutljivi. So prirojena oblika hemoroidov in nastanejo predvsem zaradi težav z vezivnim tkivom in ožiljem v predelu zadnjika. Notranjem hemoroide lahko prepoznamo po znakih kot so neboleča krvavitev, neprijeten občutek v okolici anusa, ki ga lahko spremlja srbečica. Znaki hemoroidov so lahko nespecifični in jih težje prepoznamo.

Nasprotno so zunanji hemoroidi posledica različnih zunanjih dejavnikov in življenjskega stila. Pogostejši so pri ženskah, velikokrat pa se pojavljajo prav v času nosečnosti. Še posebej so pogosti hemoroidi po porodu. Znaki hemoroidov, ki se nahajajo zunaj telesa, so lahko vnetje in krvavitev. Ponavadi srbijo in so boleči - lahko jih zatipamo s prsti.

hemoroidi

Kako nastanejo hemoroidi?

Hemoroidi lahko nastanejo zaradi prehrane s premalo vlaknin, kroničnega zaprtja, dela, ki zahteva veliko sedenja, bolezni jeter, krčevitega kašljanja, kihanja ali bruhanja ter fizičnih naporov. Bistven za nastanek hemoroidov je predvsem zvišan pritisk v trebuhu, ki povzroči širjenje ven zadnjika in povzroča, da te nabrekajo ter se šibijo.

Hemoroide lahko prepoznamo po zgoraj omenjenih znakih hemoroidov.

Draženje in bolečina - znaki hemoroidov

Notranji hemoroidi povzročajo težave predvsem pri odvajanju blata. Ker so dobro oživčeni, lahko občutimo bolečino, ki se poslabša v primeru zaprtja ali naprezanja ob odvajanju. Pogosto se pojavijo tudi krvni strdki, ki bolečino še stopnjujejo, hkrati pa povzročajo krvavitve ob odvajanju. Najpogostejši znaki hemoroidov so bolečina med odvajanjem, sveža krvavitev iz črevesja, boleče zatrdline in srbenje ob zadnjiku (zunanji hemoroidi) ter izločanje sluzi iz zadnjika. V primeru dolgotrajnejših težav s hemoroidi lahko ob spremljajočih krvavitvah nastopi celo slabokrvnost.

Kaj pomagati pri hemoroidih?

Pri reševanju težav s hemoroidi se najprej posvetimo ustrezni higieni in ukrepom proti zaprtju ter težavam z odvajanjem (cilj je mehko odvajanje blata brez naprezanja), potem pa se lotimo še blažitve bolečine in omejevanja krvavitev.

Ob težavah s hemoroidi poskrbimo za higieno anorektalnega predela z blagimi neagresivnimi mili, v pomoč pa so nam lahko tudi posebni robčki, ki poleg osnovne higiene nudijo še dezinfekcijo in prijeten hladilen učinek, ki pomirja vnet predel. Dopolnilno si lahko pripravimo sedečo kopel iz hrastove skorje, ki vsebuje veliko čreslovin in zato deluje adstringentno - pomirja vneto in srbečo kožo ter preprečuje rast mikroorganizmov. Kopel si pripravimo od enkrat dnevno do trikrat tedensko z mlačno vodo (temperatura do 36°C) in naj traja do 20 minut.

Preventivno in za pomoč pri hemoroidih moramo vedno skrbeti za redno in mehko odvajanje, kar nam omogoča predvsem z vlakninami bogata prehrana ter uživanje zadostne količine tekočine. Obstajajo tudi geli za hemoroide, v veliko pomoč pa nam bo tudi zadostna količina gibanja ter izogibanje dolgotrajnemu neprekinjenemu sedenju.

Samozdravljenje znakov hemoroidov in hemoroidov samih

Za samozdravljenje ob hemoroidih uporabljamo tudi lokalne anestetike, ki omilijo bolečino, srbenje in draženje predvsem na zunanjem predelu zadnjika. Izločanje sluzi in vnetje preprečujejo adstringensi, antiseptiki pa preprečjejo nastanek okužbe. Za notranjo uporabo so na voljo svečke ter kreme in mazila z aplikatorjem, s katerim dosežemo notranjost danke.

Za samozdravljenje hemoroidov nikoli ne uporabljajmo kortikosteroidov, prav tako pa za blaženje bolečine ob hemoroidih nikakor ne jemljimo acetilsalicilne kisline (Aspirina) ali ibuprofena (Bonifena, Diverina, Ibubela), saj lahko s temi zdravili sprožimo krvavitve. V ta namen priporočamo zdravila s paracetamolom (Lekadol, Daleron, Panadol...).

Ob hujših težavah s hemoroidi priporočamo uporabo zdravila, ki stabilizira stene kapilar, vpliva na aktivnost in zaščito ven in ima tudi protivnetne učinke. Zdravilo za zdravljenje simptomov akutne hemoroidalne bolezni pri odraslih lahko kupimo v lekarni brez recepta, jemati pa ga je potrebno po navodilih 1 teden.

Nosečnicam za lajšanje težav najprej priporočamo zgolj ustrezno higieno in sedeče kopeli iz hrastove skorje, po posvetu z zdravnikom ali farmacevtom pa lahko ob hujših težavah posežejo tudi po različnih mazilih.

Za optimalno samozdravljenje se je pri hemoroidih vedno priporočljivo posvetovati s farmacevtom. Pri bolnikih mlajših od 12 let in v primeru, da samozdravljenje po sedmih dneh ne prinese izboljšanja, se je potrebno posvestovati z zdravnikom.

Lekarnar.com